8 C
София
събота, 31 октомври, 2020

Почистването на Фукушима ще включва изхвърляне на над 770 000 тона радиоактивни отпадъци в Тихия океан

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

На 11 март 2011 година, земетресение с магнитуд 9.0, последвано от цунами с височина 10 метра, довежда до авария в АЕЦ Фукушима, Япония.

Аварията е от VII-ма, най-висока, степен по международната скала за ядрените събития. Единствената друга авария със седма степен по скалата е Чернобилската авария от 1986 г.

След сблъсъка с цунамито, създадено от страшното земетресение, температурата в реакторите започва да се покачва, като надминава допустимите нива. Това причинява масивни експлозии, които повреждат бариерите, предназначени за безопасно съхраняване на ядрения материал.

Това кара ядрените специалисти да разрешат използването на морска вода, за да охладят реакторите и да забавят възможно най-много проблема, което прави централата трайно неизползваема.

Въпреки че бедствието се случи преди 7 години, усилията за почистването на централата продължават. Радиоактивните отпадъци са замърсили общо 770 000 тона вода, използвана за охлаждане на реакторите. Сега тази вода трябва да се изхвърли.

Общата стойност на почистването се е увеличила значително от първоначалните оценки, като днес достига 188 милиарда долара.

„Засега не очакваме разходите да се увеличат допълнително, стига да не възникнат нови и непредвидени събития, които да доведат до това“, заявява министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хирошиге Секо.

Въпреки че усилията за изчистване на района и за повторното му заселване със сигурност са положителни за района, най-новите планове, свързани с почистването, предизвикаха възмущение и протест сред местните жители, особено тези, работещи в риболовната и туристическата индустрии.

Длъжностни лица от Токио Електрик, потвърдиха плановете си да изхвърлят замърсената вода, която в момента се съхранява в ядрената централа Фукушима №1, директно в Тихия океан.

Водата се обработва от сложна система за пречистване, която е в състояние да отстрани 62 различни радиоактивни замърсители. Но не може да отстрани тритий, тъй като това просто е невъзможно.

Нивата на тритий във водата са силно разредени. Те представляват малък риск за човешкото здраве, освен ако не се поглъща голямо количество вода.

Местните се притесняват от други последици, включително общественото възприятие за района и безопасността на рибата, която те предлагат на пазара.

Канджи Тачия, ръководител на местното рибарско кооперативно дружество, обяснява:

„Освобождаването на тритий в морето ще създаде нова вълна неоснователни слухове, което ще направи нашите усилия безполезни.“

Местните рибари смятат, че подобни слухове могат да им струват прехраната, защото разчитат единствено на риболова, като начин за препитание.

Рибната промишленост вече е преминала през няколко спада. Рибните пасажи са намалели значително, а самите риби страдат от заболявания, като тумори.

За да пристъпи към тези планове, Токийската електрическа компания изисква одобрението и разрешението на правителството, за да изхвърли замърсената вода.

След като са представили случая си, сега всички очакват решението на правителствения комитет. Той все още обсъжда най-добрия подход за справяне с проблема.

Според учени от Норвежкия институт за научни изследвания на въздуха, всеки човек на планетата е бил засегнат от радиацията, макар и малко.

Според резултатите от първото глобално изследване на радиационното облъчване, причинено от аварията в АЕЦ Фукушима, всеки един от нас е получил доза радиация, сравнима с рентгенова снимка на гърдите.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...