0.2 C
София
петък, 22 януари, 2021

По-стари от линиите в Наска: необяснимите геоглифи в Тургай

Още новини

Известни още като Древните геоглифи на Казахстан, мистериозните геоглифи в Тургай са поредното доказателство, че нашите предци са могли да направят нещо, което може да се види само от небето.

Геоглифите на територията Тургай са открити през 2007 г., при изучаване на сателитни изображения, налични в Google Earth.

50 огромни творения са открити от археолозите през 2007 г., но изследователите все още нямат обяснение кой е създал геоглифите и защо.

От наличните данни, с които разполагат учените в момента, не е възможно да се определи времето на тяхното създаване. Предполага се, че някои от геоглифите са на по 3 до 7 хиляди години.

По-стари от линиите в Наска: необяснимите геоглифи в Тургай

Геоглифите в Казахстан, описани на Форума на Европейската асоциация на археолозите в Истанбул, варират в размери от 90 до 400 метра.

Унищожаване

В края на юли 2015 г., информационната агенция „Казинформ“ съобщи, че уникалните геоглифи са били непоправимо унищожени при реконструкция на пътища минаващи през района.

Проектът за реконструкция на пътищата е бил извършен през 2013 г. и преминава през центъра на казахския археологически комплекс.

Но това не е всичко.

По-стари от линиите в Наска: необяснимите геоглифи в Тургай
Bestamskoe Ring е представител на т.нар. степни геоглифи в Казахстан

Древните геоглифи в Тургай са особено уязвими на щети. През 2014 г., активисти от „Грийнпийс“ повреждат известните линии в Наска, като инсталират огромно послание, подтикващо към използването на възобновяема енергия върху археологическия обект.

Хора, отглеждащи животни незаконно също са огромен проблем за запазването на линиите.

Учените се надяват на голямо финансиране, чрез което да проведат пълни изследвания на геоглифите. Също и да създадат програми за защита и консервация на археологическия обект. За сега такова няма.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново