-0.7 C
София
понеделник, 6 април, 2020

Пазъръшкият килим – най-старият оцелял килим в света

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Пазъръшкият килим – най-старият оцелял килим в света

Най-старият тъкан килим е открит в планината Алтай, в Сибир, през 1949 г. Той е открит в царска гробница, в долината Пазърък, на повече от 1600 м надморска височина.

Пазъръшкият килим е доказателство за сръчността и прецизността на древните. А съдейки по дизайна на килима, можем да установим, че модата не се е променила чак толкова много.

Радиовъглеродното датиране разкрива, че Пазъръшкият килим е изтъкан през 5-ти век пр.Хр., тоест е на около 2500 години.

Напредналите техники за тъкане и изтънченият дизайн и конструкция, използвани в този килим, предполагат, че изкуството на тъкане на килими е поне на 4000 години.

Когато принцът на Алтай (на когото се смята, че е гробницата) умира, той бива погребан с най-ценните си притежания. Едно от тях е Пазъръшкият килим.

За съжаление, гробницата бива осквернена и почти всички ценности вътре са откраднати. Крадците са решили, че килимът не е ценност и са го оставили на открито, без да затворят гробницата.

Последствията от това са много дъждове и ниски температури, в следствие на което килимът замръзва в дебел слой лед. Той го запазва до неговото преоткриване преди 69 години. Тази иронична история е причината, поради която днес можем да му се насладим и да изследваме изкуството на древните.

Най-старият оцелял килим идва от земите, населявани от скитите. Долината Пазърък е известна с гробниците на скитите, в една от които е намерен и въпросният килим.

Символизъм

Символите, които откриваме в този килим, говорят за дълбоката връзка на скитите с метафизичното, небесното и животинското царства.

Централният мотив се смята, че има магически символизъм. Двойките лотосови цветове около слънчевият символ се смята, че представляват тяхната връзка със слънцето.

Крилатите грифони, същества с тяло на лъв и глава и криле на орел, са пазители на пътя на спасението. А, заобикалящи центъра, виждаме 24 елена, които представляват дървото на живота. От най-ранните истории знаем, че еленът е символ на дълголетие и мъдрост.

Друго, което можем да видим са 28 коне с конници, които пътуват в обратна посока – те представляват сила, благородство и храброст.

Всяко седло има различни дървесни мотиви, вплетени в дизайна, което говори за надеждата, че този текстил ще носи дълголетие и непрекъснатост на племето.

Килимът е толкова добре запазен, че дори цветовете, за които са използвани растения и насекоми, са все още ярки и почти неизбледнели.

Изследователите са открили, че килимът е изтъкан с техника, известна като „симетричен двоен възел“, т.нар. „турски възел“, и че килимът съдържа над 1,250,000 възела.

Възможно е скитите да са изтъкали килима по персийски прототип, но все още не е напълно ясно. Съществуват и теории, че килимът е персийски, или че идва от Централна Азия, от област, където се срещат скити и перси.

Днес килимът се пази в музеят Ермитаж в Санкт Петербург.

Сетланс / mattcamron, themagiccarpet

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...