14 C
София
петък, 30 октомври, 2020

Пазъръшкият килим – най-старият оцелял килим в света

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Пазъръшкият килим – най-старият оцелял килим в света.

Най-старият тъкан килим е открит в планината Алтай, в Сибир, през 1949 г. Той е открит в царска гробница, в долината Пазърък, на повече от 1600 м надморска височина.

Пазъръшкият килим е доказателство за сръчността и прецизността на древните. А съдейки по дизайна на килима, можем да установим, че модата не се е променила чак толкова много.

Радиовъглеродното датиране разкрива, че Пазъръшкият килим е изтъкан през 5-ти век пр.Хр., тоест е на около 2500 години.

Напредналите техники за тъкане и изтънченият дизайн и конструкция, използвани в този килим, предполагат, че изкуството на тъкане на килими е поне на 4000 години.

Когато принцът на Алтай (на когото се смята, че е гробницата) умира, той бива погребан с най-ценните си притежания. Едно от тях е Пазъръшкият килим.

За съжаление, гробницата бива осквернена и почти всички ценности вътре са откраднати. Крадците са решили, че килимът не е ценност и са го оставили на открито, без да затворят гробницата.

Последствията от това са много дъждове и ниски температури, в следствие на което килимът замръзва в дебел слой лед. Той го запазва до неговото преоткриване преди 69 години. Тази иронична история е причината, поради която днес можем да му се насладим и да изследваме изкуството на древните.

Най-старият оцелял килим идва от земите, населявани от скитите. Долината Пазърък е известна с гробниците на скитите, в една от които е намерен и въпросният килим.

Символизъм

Символите, които откриваме в този килим, говорят за дълбоката връзка на скитите с метафизичното, небесното и животинското царства.

Централният мотив се смята, че има магически символизъм. Двойките лотосови цветове около слънчевият символ се смята, че представляват тяхната връзка със слънцето.

Крилатите грифони, същества с тяло на лъв и глава и криле на орел, са пазители на пътя на спасението. А, заобикалящи центъра, виждаме 24 елена, които представляват дървото на живота. От най-ранните истории знаем, че еленът е символ на дълголетие и мъдрост.

Друго, което можем да видим са 28 коне с конници, които пътуват в обратна посока – те представляват сила, благородство и храброст.

Всяко седло има различни дървесни мотиви, вплетени в дизайна, което говори за надеждата, че този текстил ще носи дълголетие и непрекъснатост на племето.

Килимът е толкова добре запазен, че дори цветовете, за които са използвани растения и насекоми, са все още ярки и почти неизбледнели.

Изследователите са открили, че килимът е изтъкан с техника, известна като „симетричен двоен възел“, т.нар. „турски възел“, и че килимът съдържа над 1,250,000 възела.

Възможно е скитите да са изтъкали килима по персийски прототип, но все още не е напълно ясно. Съществуват и теории, че килимът е персийски, или че идва от Централна Азия, от област, където се срещат скити и перси.

Днес килимът се пази в музеят Ермитаж в Санкт Петербург.

mattcamron, themagiccarpet

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...