10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Изследователи откриха вкаменелости в Австралия, които доказват, че хората някога са съществували съвместно с гигантски животни. Преди 40 000 години, коренните австралийци е трябвало да живеят с огромни кенгурута, гущери с размерите на автомобил и месоядно животно, подобно на лъв.

Всъщност тези животни са били най-големите сухоземни животни, живели на острова, откакто динозаврите са властвали на Земята.

Д-р Скот Хокнул, който е палеонтолог в Музея на Куинсланд и Университета в Мелбърн, заяви пред Daily Mail Australia, че най-малко 16 вида мегафауна (13 изчезнали и 3 съществуващи) са открити на обект в Саут Уокър Крийк, северен Куинсланд. Трите вида, които все още съществуват днес са ему, кенгуру и соленоводен крокодил.

Учените работят върху този обект от 12 години и са открили останките на Мегалания (предшественик на комодския варан) с дължина от 7 метра, огромни вомбати и лъвоподобен хищник.

Те са открили и останките на кенгурута, които са били високи 2,5 метра и са тежали приблизително 274 кг. Въпреки че са били с големи размери, те са били ловувани от огромни влечуги, като 7-метрови сладководни крокодили и гущери с размерите на малък автомобил.

„Това е наистина вълнуващо, тъй като за първи път успяхме да предоставим картина на това как е изглеждал тропическият север“, обяснява Хокнул и добавя: „Мегафауната в Саут Уокър Крийк е била уникално тропическа, доминирана от огромни месоядни гущери и мега-тревопасни, които са изчезнали преди около 40 000 години – поне 20 000 години, след като пристигат хората в Австралия“.

„Първите хора в Австралия най-вероятно са видели тези животни“.

Въпреки че не знаем какъв контакт са имали хората с тези огромни животни, Хокнул предполага, че вероятно са се опитвали да ги избегнат възможно най-много.

А какво е довело до изчезването на тези гиганти? Смята се, че глобалното затопляне причинява смъртта им, вместо хората.

„Нямаме доказателства за намесата на хората в изчезването на гигантите“, казва Хокнул. „Ние сме установили, че тяхното изчезване съвпада с голямо влошаване на климата и околната среда както на местно, така и на регионално равнище, включително увеличаване на пожарите, намаляване на тревните площи и загуба на сладката вода“.

mysteriousuniverse

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.