3 C
София
понеделник, 6 април, 2020

Парламентът окончателно премахна частните лотарии

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Мажоритарен дял в дружествата, организиращи частните лотарии, държи бизнесменът Васил Божков / Свободна Европа.

Депутатите приеха промените в Закона за хазарта, с които се премахват частните лотарии. Законопроектът, предложен от лидера на НФСБ Валери Симеонов, беше подкрепен от управляващата коалиция и беше приет на второ четене без дебат.

Точката беше вкарана извънредно в дневния ред на депутатите в петък, след като в четвъртък промените бяха одобрени на второ четене от водещата бюджетна комисия.

Промените предвиждат държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ да има изключително право да организира лотарийни игри, а лицензите на частните компании, които в момента се занимават с тази хазартна дейност, да бъдат прекратени. От деня на влизането в сила на закона ще се преустанови продажбата на билети, фишове, талони за игрите на организатори, различни от държавния тотализатор.

Парламентът не прие предложението на БСП за забрана на всякаква реклама на хазартни игри.

Лицензи за лотарийни игри в момента притежават частните „Национална лотария“ и лотария „България“, както и държавният тотализатор. Мажоритарен дял в дружествата, организиращи частните лотарии, държи бизнесменът Васил Божков. В момента той е обвиняем по седем обвинения, сред които ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба. Срещу него се води разследване и за участие в организирана престъпна група, която се е занимавала с убийства, принуди и изнасилвания от 2012 г. до настоящия момент.

Според държавното обвинение Васил Божков дължи на държавата над 559 млн. лева за всички лотарийни игри, които организират фирмите му. По-рано Агенцията за държавна финансова инспекция откри, че хазартните фирми на Божков са избегнали плащането на такси за 210 млн. лв.

Според бизнесмена действията на фирмите му са законни. „Национална лотария“ и „Лотария България“ твърдят, че законът им позволява да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор. В закона за хазарта е предвидено лотариите да се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на закона е посочено, че „за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие“, държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони и именно на това основание фирмите на Божков твърдят, че могат да плащат по-ниски такси от спортния тотализатор.

Божков в момента се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ). Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че е получил потвърждение от властите там, че Божков е задържан. Самият той коментира след внасянето на законопроекта, че това е атака срещу бизнеса му. Преди да бъдат предложени измененията в Закона за хазарта, бившите съдружници на Божков Цветомир и Боян Найденови подадоха сигнали срещу него в прокуратурата.

Последвайте ни в социалните ни мрежи
 Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс / Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.
Снимка: Facebook / Национална лотария

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...