-8.2 C
София
неделя, 17 януари, 2021

Откриха селище на 14 000 години в Канада – едно от най-старите откривани някога в Северна Америка

Още новини

Откриха селище на 14 000 години в Канада – едно от най-старите откривани някога в Северна Америка.

Древно селище, което се смята за едно от най-старите в Северна Америка, бе открито по време на разкопки на отдалечен остров в Британска Колумбия.

Селището, което се смята, че е на 14 хиляди години, е открито на остров Трикет, на около 500 км северозападно от Виктория, Канада.

Смята се, че то е три пъти по-старо от Голямата пирамида в Гиза.

Чрез анализ на дървени въглища открити в огнище на 2,5 м дълбочина, е установено, че селището е било обитавано преди 14 хиляди години, което го прави едно от най-старите в Северна Америка.

Според учените, откритите артефакти, които включват инструменти за палене на огън, копия и куки за ловене на риба, датиращи от ледниковия период, изрисуват картина, която показва как е започнала цивилизацията в Северна Америка.

Алиша Гауврю, студент по антропология в Университета на Виктория и изследовател в Hakai Institute, който подкрепя археологическия екип, взима участие в разкопките.

„Спомням си, когато изчислихме датите и просто си казахме, уау, това селище е наистина старо. Това откритие тотално промени представата ни за начина, по който Северна Америка е населена за първи път“, споделя тя пред канадската телевизия.

Основната теория е, че първите хора заживели в Америка са преминали пред отдавна изчезналия земен мост, които е свързвал Сибир и Аляска през Беринговия проток.

Експерти смятат, че голяма човешка миграция се е случила по крайбрежието на Британска Колумбия.

Но откритието също съвпада и с легендите за народа Хейлтсук, първият обитавал Британска Колумбия. Тези легенди за първите хора, които живеели по крайбрежието се предавали от поколения на поколения.

Уилям Хоусти, от Нацията Хейлтсук, казва: „Невероятно е, когато се замислиш, че тези истории са оцелели толкова години, само за да бъдат подкрепени от тези археологически доказателства.“

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново