13.3 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Остров Тилафуши – мръсната тайна на Малдивите

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Остров Тилафуши не е и няма да бъде част от почивката ви на Малдивите. Няма спор, че малдивските плажове са предпочитани от туристите, заради красотата и спокойствието, което носят, но малката островна държава крие една мръсна тайна. Мръсна тайна на име Тилафуши.

Това е островът на боклуците, където се събира боклука на милиони туристи, и където 400 хиляди жители на островната държава изхвърлят всекидневно боклука си.

Според официалната статистика, един турист произвежда 3,5 кг боклук на ден. Това е два пъти повече от един гражданин на столицата Мале и пет пъти повече от всеки от останалата част на архипелага. Често описват гледката към острова-сметище, като зловеща и апокалиптична. Ако погледнете на запад от Мале, лесно ще забележите плътния облак дим, който се носи от Тилафуши и се разсейва в нежното синьо небе.

Тилафуши е изкуствен остров, който се намира на 7 км от столицата и вече се подразбира защо носи прякора „Островът на боклука“. Ще се учудите, че Тилафуши дори не е бил остров и не е бил сметище в миналото.

Вижте още: Плажът на пуканките – уникална туристическа атракция, от която ще огладнеете

Преди почти 30 години, Тилафуши е бил девствена лагуна, наречена „Тилафалу“. През 1991 г. е взето тежкото решение, тази иначе красива лагуна, да бъде превърната в сметище, като начин за справяне с текущите проблеми с отпадъците, генерирани от туристическата индустрия.

И така, само след няколко месеца, боклукът е започнал да изпълва острова. Масивни ями са били изкопани в пясъка, а отпадъците от столицата и другите обитавани острови са депонирани в ямите. След това, островът е бил покрит със слой от строителни отпадъци и равномерно изравнен със слой бял пясък. Голяма част от боклука идва от луксозните курорти, които не спазват правилата за разбиване на отпадъците.

„Апокалиптичен“ остров

В доклад на BBC от май 2012 г., островът на отпадъците е описан като „апокалиптичен“. Местната екологична организация „Bluepeace“ съобщава, че сред боклука, който се изхвърля на острова има и използвани батерии, азбест, олово и други опасни отпадъци. Те проникват във водата и създават тежки екологични и здравословни проблеми на Малдивите.

Островът на отпадъците очевидно няма нищо общо с останалите на Малдивите. Той няма красивите плажове, наклонените палми, тревните колиби и кристалната тюркоазена вода, все символи на Малдивите. С нарастването на земята на Тилафуши, правителството започва да отпуска под наем терени на индустриите. Сред тези индустрии са строителство на лодки, опаковане на цимент, бутилиране на метан и други. Днес на Тилафуши има над 30 фабрики.

Островът на боклуците е дом и на 200 мигранти от Бангладеш, които пресяват 330-те тона боклук, който пристига на острова всеки ден.

Работата на тези работници е да пресяват боклука, за да търсят материали, които техните работодатели могат да използват. Именно това пресяване кара островът да расте с квадратен метър на ден. Една от драстичните последици е, че някои от отпадъците вече се стичат в океана и започват свободно да се носят, като замърсяват не само водата, но и други части от архипелага.

Природозащитниците също обвинят и нетърпеливите лодкари, които изхвърлят отпадъци директно в лагуната, защото правилното депониране може да отнеме до седем часа. Проблемът с боклука е бил толкова голям, че веднъж правителството е забранило изхвърлянето на боклук на острова, през 2011 г. Днес, малка част от отпадъците се изнасят за Индия, където биват рециклирани.

Тъмната страна на Малдивите

Следващите изображения показват тъмната страна на Малдивите – огромно количество боклук, разпиляно върху девствените плажове.

Освен всичко, страната разчита и на бутилирана вода за здраве и хигиена. Но населението, все още не е възпитано да изхвърля правилно боклука, което също е основен проблем. Чест проблем е изхвърлянето на боклука на земята, на плажовете, общо взето навсякъде, но не и в специално отредените места.

Малдивите имат нужда от помощ, но всичко трябва да започне от самите хора. Защото с това темпо, скоро може и да не останат бели плажове и кристална вода, на която да се радват хората.

Вижте още: Гулпиюри – тайнственият плаж на Испания

charismaticplanet

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...