1 C
София
събота, 27 февруари, 2021

Облекло, лекарство, търговия. Кратка история на канабиса от Древна Корея досега

Още новини

Облекло, лекарство, търговия. Кратка история на канабиса от Древна Корея досега.

Канабис. Дори самата дума има силата, както да сближава хората, така и да ги разединява. Въпреки че темата за легализация на канабиса е противоречива в някои страни, не всички са се чувствали по този начин. Всъщност, Корейският полуостров има дълга история, свързана с това растение.

Дали под формата на облекло, лекарство или друго, продуктите от канабис са помогнали на древна Корея да просъществува до сега.

Канабисът е тема, която разделя Запада, въпреки че в САЩ легализирането на лекарството за медицинска и дори развлекателна употреба все повече се подкрепя, а в някои държави вече е законно да се използва марихуана.

Други продукти, свързани с канабис (коноп за тъкани, конопени семена за храна) се приемат повече, тъй като се отглеждат от щамове, предназначени да не съдържат голямо количество Тетрахидроканабинол – основното психоактивно вещество в канабиса.

Корейската конопена индустрия

Ляво: конопено влакно от канабис сатива; Дясно: китайска хартия от конопени влакна, използвана за опаковане, а не писане.

Според исторически търговски записки, с отглежданият на Корейския полуостров канабис се е търгувало от векове и то най-вече с Китай и Япония. Археологически находки показват, че растенията са били в тази част на Азия поне от 5000 г. пр.Хр.

Археологическите проучвания показват също, че конопът се е използвал предимно като тъкан, заедно с коприната. Използвал се е и за направата на хартия, която е била високо ценена, заради нейното качество. Тя е служила за написването на важни будистки текстове.

Магу – корейското божество на канабиса

Портрет на Магу

По това, че съществува специално божество, което защитава канабиса можем да разберем, колко всъщност е бил важен той в историческа Корея.

Богинята Магу символизира връзката между растението и корейското земеделие. Нейното име произлиза от китайските думи за „канабис“ и „момиче“ – „ма“ и „гу“.

Модерната корейска конопена индустрия

Опаковъчна материя от Корея, 20 век. / Музей на изкуството в Хонолулу

Корейският полуостров е един от най-големите производители на коноп в света и макар да е трудно да разберем какво точно се случва в Северна Корея след възхода на династията Ким, в началото на 20-ти век, е известно, че регионът, граничещ с Китай е пълен с конопени ферми.

Освен това, едно от единствените партньорства между севернокорейски и южнокорейски предприятия е между търговско дружество на север и конопено текстилно дружество на юг, което формира текстилната компания Пхенян Андон.

Както се вижда, нищо друго не може да сближи две воюващи държави така, както канабисът.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново