-7.6 C
София
неделя, 17 януари, 2021

Ново проучване свързва флуорирането на водата с понижаването на интелекта при децата

Още новини

Ново проучване доказва, че флуорирането на водата, води до понижаване на интелекта при децата.

Какво бихте си помислили, ако ви кажат, че от чешмата ви тече отровна вода? Може би ще си кажете, че правителството никога не би позволило това да се случи?

Въпреки това, ако живеете в САЩ, Република Ирландия, Великобритания, Испания или Сърбия, то най-вероятно пиете изкуствено флуорирана вода.

Според някои хора, флуорът помага за здравето на зъбите ни, но дали наистина е така?

Проучване свързва флуора с намаляването на коефициента на интелигентност при децата след раждането.

През 2012 г., училището по обществено здраве към „Харвард“, публикува проучване за въздействието на флуора върху неврологичното развитие на децата.

Проучването бива пренебрегнато от масовите медии, но успява да се разпространи по социалните мрежи през следващите години. Това довежда до по-голямо осъзнаване за негативното влияние на флуора върху здравето ни.

През 2017 г., в списание Environmental Health Perspectives излиза проучване, което заключава, че флуора не само понижава интелигентността на децата, когато се консумира след раждането, но и уврежда когнитивните способности на децата, когато се консумира по време на бременността.

Проучването е изследвало 299 двойки майка-дете в Мексико и връзката между нивата на флуор в урината на бременните жени и резултатите от тестовете за интелигентност на децата им.

Това, което откриват е, че децата родени от майки с по-високи нива на флуор, са имали по-ниски резултати от тестовете, в сравнение с тези, които са имали майки с по-ниски нива.

Някои естествено срещащи се флуориди съществуват в питейната вода в Мексико, но те имат различен състав от изкуствено добавения флуор.

Други променливи също са включени в проучването, като например пушачи срещу непушачи, семейно положение, социално-икономически статус и други.

Флуорът – свързван с други здравни рискове

Резултатите са обезпокоителни, може би шокиращи, но не и изненадващи, за тези, които са следили по-задълбочено темата през последните години.

Тези изследвания обикновено не се споменават от масовите медии, но забележете, че има над 50 проучвания, свързващи флуора с по-ниската интелигентност при хората и 45 проучвания, които показват намалена когнитивна способност при животните.

Тези доказателства убеждават някои здравни власти по света да премахнат тази съставка от обществената питейна вода. Но за съжаление е доста трудно, защото това означава, че местните власти признават, че подлагат общественото здраве на опасност.

Флуор – рак?

Някои проучвания свързват флуора със заболявания и състояния като остеопороза, синдром на Даун, артрит, диабетзъбна флуороза и дори рак.

Това най-вероятно се дължи на факта, че флуорът, който се добавя към питейната вода, не е просто два флуороводородни атома, свързани заедно, а варианти като натриев флуорид, и най-често хидрофлуоросилициева киселина. Това е химически страничен продукт на фосфатния тор и индустриалния алуминии.

„Ако това вещество (хидрофлуоросилициева киселина) попадне във въздуха, то е замърсител, ако попадне в реката, то е замърсител, ако попадне в езерото, то е замърсител, но ако бива добавено директно в питейната ви вода, то не е замърсител. Това е невероятно.“ – Д-р Уилям Хирзи, заместник-помощник администратор по водите, САЩ, Американска агенция за опазване на околната среда, 1983 г.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново