7 C
София
понеделник, 25 януари, 2021

Нова Зеландия се хвали с най-чистото езеро на света

Още новини

Нова Зеландия се хвали с най-чистото езеро на света.

Водата покрива 70% от земната повърхност, но има само едно местенце, което може да се похвали с най-чистата вода на Земята – Нова Зеландия.

Казва се „Синьото езеро“ и се намира в Нова Зеландия. То е малко сладководно езеро намиращо се в Национален парк Нелсън Лейкс.

Новозеландските учени от NIWA доказват през 2011 г., че този воден басейн съдържа най-чистата вода позната на човека.

Изключителната визуална яснота на езерото достига 80 метра, което надминава известните извори Waikoropupu в Голдън Бей. Те имат яснота до 63 м.

Водите на езерото са толкова чисти, че се считат за „оптически прозрачни“, като дестилираната вода. Тя има визуална яснота също 80%.

Езерото има формата на бумеранг с размах 200 метра, а водата е с температура от 5 до 8 °C. Намира се в строго защитена зона. Местното маорско племе счита езерото за свещено, гмуркането е забранено.

Езерото се намира на височина 1200 метра, а максималната му дълбочина е 7 метра.

През 2013 година за първи път да се гмурне в езерото има честта фото-журналистът Klaus Thymann от Дания. Той е получил специално разрешение от местното племе, както и от Департамента за опазване на Нова Зеландия. Неговата мисия е била да заснеме подводната красота на най-чистото езеро в света.

Езерото се захранва от близкото до него езеро Констанс. При валежи езерото става мътно, но тъй като на всеки 24 часа водата на езерото се заменя с нова, това не е проблем.

Още снимки вижте ТУК.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново