Нова Зеландия се хвали с най-чистото езеро на света

Водата покрива 70% от земната повърхност, но има само едно местенце, което може да се похвали с най-чистата вода на Земята – Нова Зеландия.

Казва се „Синьото езеро“ и се намира в Нова Зеландия.

Синьото езеро е малко сладководно езеро намиращо се в Национален парк Нелсън Лейкс.

Новозеландските учени от NIWA  доказват през 2011 г., че този воден басейн съдържа най-чистата вода позната на човека.

Най-чистото езеро е в Нова Зеландия

Изключителната визуална яснота на езерото достига 80 метра, което надминава известните извори Waikoropupu в Голдън Бей. Те имат яснота до 63 м.

Водите на езерото са толкова чисти, че се считат за „оптически прозрачни“, като дестилираната вода. Тя има визуална яснота също 80%.

Езерото има формата на бумеранг с размах 200 метра, а водата е с температура от 5 до 8 °C. Намира се в строго защитена зона. Местното маорско племе счита езерото за свещено, гмуркането е забранено.

Най-чистото езеро е в Нова Зеландия

Езерото се намира на височина 1200 метра, а максималната му дълбочина е 7 метра.

През 2013 година за първи път да се гмурне в езерото има честта фото-журналистът Klaus Thymann от Дания. Той е получил специално разрешение от местното племе, както и от Департамента за опазване на Нова Зеландия. Неговата мисия е била да заснеме подводната красота на езерото.

Езерото се захранва от близкото до него езеро Констанс. При валежи езерото става мътно, но тъй като на всеки 24 часа водата на езерото се заменя с нова, това не е проблем.

Сетланс