3.4 C
София
неделя, 28 февруари, 2021

Нингьо – магическите русалки на Япония

Още новини

Нингьо (букв. „човек-риба“) е същество от японския фолклор, което може да бъде сравнено с русалките в Западните легенди. Въпреки че познатите ни русалки и японските Нингьо са същества наполовина риби, наполовина човеци, те всъщност са доста различни.

Например, в Западния фолклор, русалките обикновено се красиви, съблазнителни същества, които привличат мъжете и ги водят към собствената им смърт.

Що се отнася до японските Нингьо, там няма „стандартна“ история, тъй като тези същества се различават не само по начина, по който изглеждат, но и по начина, по който си взаимодействат с човешките същества.

Различен вид

За разлика от западните русалки, японските Нингьо, като цяло, са много по непривлекателни. Те често биват описвани като същества с маймунски торс и рибена опашка.

Има и специално създадени Нингьо, които показват как всъщност изглеждат русалките. Един от най-известните примери е „Русалката от Фиджи“ на П.Т.Барнъм:

Нингьо – магическите русалки на Япония
Снимка: Curious Expeditions

Има и разкази за Нингьо, които ги описват още по-различни от западните русалки.

Например, в много местни традиции, Нингьо няма нито човешки, нито маймунски торс, а имат човекоподобна глава прикрепена към тялото на риба.

От време на време, тези глави са изобразявани гротескно, т.е. с рога, с уста, пълна с остри като бръснач зъби и т.н.

Има и вид Нингьо, известни като Амаби/Амабико, които се казва, че имат човка на птица и са покрити с люспи от врата надолу.

Мистични способности

Смята се, че Нингьо имат мистични способности, често им се приписват и разнообразие от магически сили.

Например, често се споменава, че имат способността да плачат сълзи от перли. В допълнение, някои Нингьо, като Амаби, се смята, че могат да предсказват бъдещето.

В една история, записана през 19-ти век, се казва, че се е появила Амаби, която е предсказала както добра реколта, така и чума. Освен това, Амаби споменала, че за да избегнат чумата, хората трябва да се маскират като нея.

Нингьо – магическите русалки на Япония

800-годишната монахиня

Това, с което Нингьо са най-известни е плътта им. Вярва се, че ако човек яде от плътта им ще получи вечен живот, или най-малко един изключително дълъг живот.

Има много истории, разказващи за магическите качества на плътта на Нингьо и все пак, няма по-известна от тази на „Happyanku Bikuni“, което значи „800-годишната будистка монахиня“.

Историята започва с един рибар, който успял да хване Нингьо. Той поканил приятелите си да вечерят заедно, но не им казал какво точно ще ядат. Те обаче от уста на уста, разбрали какъв е източника на месото, без знанието на рибаря, и не яли от храната.

Но по случайност, младата дъщеря на рибаря вкусила от месото. Тя спряла да расте на 15-годишна възраст, и в последствие станала монахиня. Починала на 800 години.

Има ли истинско доказателство за съществуването на Нингьо?

Древните японци вярвали в съществуването на Нингьо, за което днес има и физическо доказателство.

В един храм в Tenshou-Kyousha, Фуджиномия се пази тялото на предполагаемо Нингьо. Според легендата, Нингьо се появява на японския принц.

Съществото е на път да умре, но преди това разказва какво му се е случило. Явно, Нингьо някога е било рибар.

Веднъж този рибар, преминал защитени води, за да лови риба, когато върху него се стоварва проклятие, което го трансформира в Нингьо.

Рибарят научил урока си и поискал от принца да му направи светилище, където да се показват останките му. Целта е, тялото на това същество да напомни на всеки посетител за светостта на живота.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново