17 C
София
понеделник, 6 юли, 2020

Нингьо – магическите русалки на Япония

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Нингьо (букв. „човек-риба“) е същество от японския фолклор, което може да бъде сравнено с русалките в Западните легенди. Въпреки че познатите ни русалки и японските Нингьо са същества наполовина риби, наполовина човеци, те всъщност са доста различни.

Например, в Западния фолклор, русалките обикновено се красиви, съблазнителни същества, които привличат мъжете и ги водят към собствената им смърт.

Що се отнася до японските Нингьо, там няма „стандартна“ история, тъй като тези същества се различават не само по начина, по който изглеждат, но и по начина, по който си взаимодействат с човешките същества.

Различен вид

За разлика от западните русалки, японските Нингьо, като цяло, са много по непривлекателни. Те често биват описвани като същества с маймунски торс и рибена опашка.

Има и специално създадени Нингьо, които показват как всъщност изглеждат русалките. Един от най-известните примери е „Русалката от Фиджи“ на П.Т.Барнъм:

Нингьо – магическите русалки на Япония

Има и разкази за Нингьо, които ги описват още по-различни от западните русалки.

Например, в много местни традиции, Нингьо няма нито човешки, нито маймунски торс, а имат човекоподобна глава прикрепена към тялото на риба.

От време на време, тези глави са изобразявани гротескно, т.е. с рога, с уста, пълна с остри като бръснач зъби и т.н.

Нингьо – магическите русалки на Япония

Има и вид Нингьо, известни като Амаби/Амабико, които се казва, че имат човка на птица и са покрити с люспи от врата надолу.

Мистични способности

Смята се, че Нингьо имат мистични способности, често им се приписват и разнообразие от магически сили.

Например, често се споменава, че имат способността да плачат сълзи от перли. В допълнение, някои Нингьо, като Амаби, се смята, че могат да предсказват бъдещето.

В една история, записана през 19-ти век, се казва, че се е появила Амаби, която е предсказала както добра реколта, така и чума. Освен това, Амаби споменала, че за да избегнат чумата, хората трябва да се маскират като нея.

Нингьо – магическите русалки на Япония

800-годишната монахиня

Това, с което Нингьо са най-известни е плътта им. Вярва се, че ако човек яде от плътта им ще получи вечен живот, или най-малко един изключително дълъг живот.

Има много истории, разказващи за магическите качества на плътта на Нингьо и все пак, няма по-известна от тази на „Happyanku Bikuni“, което значи „800-годишната будистка монахиня“.

Историята започва с един рибар, който успял да хване Нингьо. Той поканил приятелите си да вечерят заедно, но не им казал какво точно ще ядат. Те обаче от уста на уста, разбрали какъв е източника на месото, без знанието на рибаря, и не яли от храната.

Но по случайност, младата дъщеря на рибаря вкусила от месото. Тя спряла да расте на 15-годишна възраст, и в последствие станала монахиня. Починала на 800 години.

Има ли истинско доказателство за съществуването на Нингьо?

Нингьо – магическите русалки на Япония

Древните японци вярвали в съществуването на Нингьо, за което днес има и физическо доказателство.

В един храм в Tenshou-Kyousha, Фуджиномия се пази тялото на предполагаемо Нингьо. Според легендата, Нингьо се появява на японския принц.

Съществото е на път да умре, но преди това разказва какво му се е случило. Явно, Нингьо някога е било рибар.

Веднъж този рибар, преминал защитени води, за да лови риба, когато върху него се стоварва проклятие, което го трансформира в Нингьо.

Рибарят научил урока си и поискал от принца да му направи светилище, където да се показват останките му. Целта е, тялото на това същество да напомни на всеки посетител за светостта на живота.

ancient origins

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...