5 C
София
неделя, 7 март, 2021

Невероятната история на Тим Ланкастър – пилотът, засмукан от прозореца на самолета по време на полет

Още новини

Пилот, засмукан от прозорец на самолет – да, звучи като фантастична сцена от екшън филм, но всичко това е реалност и се случва на полет 5390 на Бритиш Еъруейс.

През 1990 година, самолет на британската компания Бритиш Еъруейс излита за Малага, Испания. Всичко изглежда нормално отначало, докато едно от предните стъкла на пилотската кабина се откъсва във въздуха. Самолетът е бил на височина от 5000 метра, а на пилотът се случва нещо нечувано досега – той бива засмукан през прозореца и като по чудо оцелява.

Полет 5390

На 10 юни 1990 г., се случва един от най-необичайните инциденти в историята на авиацията. По време на полет на Бритиш Еъруейс от Бирмингам до Малага, едно от предните стъкла на пилотската кабина се откъсва и капитан Тим Ланкастър бива засмукан през стъклото. Капитанът оцелява по чудо, благодарение на помощта на втория пилот Аластър Атчисън и екипажа.

Вижте още: Това са 10 от най-големите късметлии в света

Капитан Тим Ланкастър е бил изложен на ветрове със скорост повече от 600 км в час и температури от близо -17 градуса по Целзий за повече от 20 минути.

Началото

Самолетът достига височина над 5000 метра. Стюардесите сервират напитки, а пилотите очаквали своите закуски, когато предното стъкло на капитан Ланкастър се откъсва. Внезапната декомпресия разтърсва самолета, разкъсва вратата на пилотската кабина и изтегля тялото на пилота навън. Той обаче не излита навън, благодарение на това, че краката му се заклещват на щурвала.

Найджъл Огдън, един от членовете на екипажа, вижда какво се случва, успява да реагира светкавично и хваща Ланкастър. След няколко минути Огдън, който вече започва да измръзва бива сменен от главният стюард Саймън Роджърс, който поема задачата да държи капитана. Те, разбира се, опитват да върнат капитана в пилотската кабина, но това е невъзможно поради високоскоростния вятър.

През това време Ланкастър се измества няколко сантиметра по-навън и многократно удря главата си. Екипажът вече го смята за мъртъв, но продължават да го държат от страх, че ако го пуснат може да удари лявото крило, двигателя или хоризонталния стабилизатор.

Аварийно кацане

Междувременно, вторият пилот Аластър Атчисън алармира контролната кула за случилото се и пристъпва към аварийно кацане. Без да изчака отговор, той започва спускането, рискувайки да пресече пътя на други самолети. В крайна сметка, Атчисън успява да чуе разрешението на контрола и извършва аварийно кацане на летище Саутхемптън във Великобритания.

Самолетът каца безопасно в 8:55 часа местно време и всички пътници слизат безпроблемно. Но какво се случва с капитана?

Тим Ланкастър оцелява

За учудване на екипажа, Тим, 42-годишен капитан с над 11 хиляди летателни часа, оцелява. Той прекарва близо 22 минути изложен на ветрове със скорост повече от 600 км в час и температури от -17 градуса по Целзий.

Капитанът е хоспитализиран веднага със счупена ръка, замръзване и сериозно натъртване. Той се възстановява за няколко седмици и се връща на работа след по-малко от 5 месеца.

Но защо се е случило всичко това?

Последващите разследвания разкриват, че когато предното стъкло е било инсталирано, 27 часа преди полета, 84 от използваните болтове са били прекалено тънки, а останалите 6 са били с правилен диаметър, но прекалено къси. В резултат на това, болтовете не са успели да издържат на разликата във въздушното налягане между кабината и външната атмосфера по време на полет.

Мениджърът на смяната по поддръжката, която е сменила стъклото, не е спазил политиките на Бритиш Еъруейс. Виновно е и местното ръководство на летището в Бирмингам за това, че не е наблюдавало пряко работните практики на ръководителя на смяната.

Аластър Атчисън получава наградата „Поларис“ за изключителна летателна способност, а Найджъл Огдън получава военна награда от кралицата.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново