17 C
София
събота, 19 септември, 2020

Неудобните тайни около Чернобил: Защо пациентите в Москва умират, а в Киев оживяват?

Още новини

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Няма да е лъжа ако кажем, че витаят доста неудобни тайни около Чернобил. Хората имат нужда от реална информация, а не от това, което получават – противоречиви свидетелства от точно определени очевидци, събрани в модерен видеоклип и качени в Интернет с трагична музика.

Чуваме едни и същи теории и заключения, които са ни познати до болка. И тъй като ние обичаме различните мнения, мненията на очевидците, които не попадат в модерните документални филми, стигаме до тук: едно старо и позабравено интервю с Анна Губарева – онколог в Киевският институт по радиология и онкология.

Тя е приела първите ликвидатори – хората, които първи са се отзовали, за да отстранят пораженията от аварията в Чернобил.

Известно е, че първите ликвидатори, които са били от пожарният караул на Правик, са получили висока доза радиация и са били изпратени със самолет в 6-та поликлиника в Москва.

Малко известно е, че не е имало място в Москва за всички

На 13 пожарникаря им е провървяло – те са можели да получат иновативно лечение от американския доктор Гейл, който е бил извикан да спаси героите от Чернобил със своята нова и прогресивна методика.

На 11 пожарникаря късметът бил по-малък – тях откарали в Киевският институт по радиология и онкология. Там ги очаквал главният радиолог на Украйна Леонид Киндзелский.

Остра лъчева болест – това е най-бавната и мъчителна смърт, при която в течение на кратък период от време умират кръвните клетки, вътрешните органи и т.н.

В Москва започнали лечението по метода на Гейл. По онова време чуждестранните доктори са били на особена почит.

Методът на Гейл включвал трансплантация на костен мозък. След като откриели съвместим донор, те „убивали“ собственият им костен мозък, а след това чакали приспособяването на донорският, ако въобще това се случи.

Още по темата: 14 факти за аварията в Чернобил, които трябва да знаете

В Киев постъпвали по друг начин

Леонид Киндзелский бил мъж с характер. Въпреки настояването от страна на Москва, той твърдо отказал да използва техния метод.

Професорът се смутил от това, че лечението на острата лъчева болест в Москва, напълно съвпадало с лечението на остра левкемия след лъчева терапия.

През 1986 година, киевските радиолози не са можели да влизат в открити конфликти с московските си колеги. Приоритет винаги е имала Москва.

Но Киндзелский постъпил така, както е сметнал за редно. Диагностицирайки, че към гама облъчването има алфа и бета, той е използвал диаметрално противоположен метод.

Единствената снимка на Леонид Киндзелский

Той е трансплантирал костния мозък венозно, без да убива собственият костен мозък на пациентите.

По този начин, докато тече процесът на трансплантацията и приспособяването на донорския костен мозък, той преминава през свой собствен цикъл, при който кръвоносната система получава кратка почивка и започва да работи сама.

Но това не е единствената ключова разлика в лечението

По спомените на Анна Губарева – онколог в Киевския институт по радиология и онкология:

„Ние ги миехме. Не както в Москва – само под душа, а ги миехме и венозно, денонощно, промивайки и абсорбирайки от тяхната кръв всичко, което беше възможно.“

А през това време в Москва, 13 пожарникаря (на възраст от 23 до 30 години) са чакали доктор Гейл в мъчителен наркотичен сън – острата лъчева болест наподобява разлагане в живо състояние.

Неудобните тайни около Чернобил

Информация, която дълго време е била в графа „Секретно“:

От 13-те московски пациенти, пожарникарите от смяната на Правик, 11 са починали до 16 май.

11-те пожарникари от същата смяна, които са се лекували при Киндзелский са оживели.

Официалното съобщение било следното:

„Киевските пациенти са получили значително по-малки дози радиация“.

Това, разбира се, е лъжа. Всички пациенти са били от една и съща смяна – геройският „караул на Правик“.

Минали много години и методиката на Гейл била призната за грешна, а по-късно и за престъпна. В САЩ го очаквал мащабен скандал на ниво Конгрес, а в СССР най-накрая изяснили, че той е просто военен лекар без медицинско образование, който извършвал експерименти върху хора.

Ако потърсите в Интернет, ще откриете много негови снимки и материали за него.

Леонид Киндзелский останал герой в сянка – за него никога не са писали

През 1986 г., хиляди хора са минали през него в клиниката, като само един човек не е оцелял – ликвидатор с летална доза радиация. Той е постъпил на 6-тото денонощие след облъчването – Саша Леличенко.

Ако не е бил той, е било напълно възможно да избухне не само четвърти блок, но и цялата централа. Под всеки блок е имало хидролизна станция, която е произвеждала водород за охлаждане на турбогенератора.

След взрива, Саша се е спуснал под енергоблока и е премахнал водорода от охлаждащата риза на генератора.

Леличенко е един от героите на Чернобил. Той е извършил, както се смята, най-великия подвиг. Но за съжаление е получил огромна доза радиация, което води до неговата смърт.

Естествено, професор Киндзелский не би могъл да осъществи своето лечение без подкрепата на колегите си, когато от него се изисквало „да лекува като доктор Гейл“.

Другите имена, които трябва да се запомнят, назовани от Леонид Петрович са на: медицинските сестри А. Пашковская и И. Берестнева; кандидатът на медицинските науки С. Сивкович; заместник на главният лекар М. Бондар; завеждащата отделението Н. Тамилина; директорът и неговият заместник А. Позмогов и В. Ганул.

Киндзелский казал, че също е получил подкрепа и от тогавашният министър на здравеопазването на Украйна А. Романенко. Същевременно, Леонид Петрович потвърдил, че министърът не е имал разрешение за профилактика с йод…

Киндзелский починал през 1999 година, на 68 години.

Всяка година, на датата на неговата кончина, 19 април, на гроба му се събират оцелелите чернобилски ликвидатори, за да му кажат – БЛАГОДАРЯ!

Сетланс / Танита Димитрова
vatra.net.ua

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Абонирайте се за нас безплатно и ще получите подарък - нашата е-книга!

Най-ново

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...

Измислените пандемии на СЗО: Свински грип. Повтаря ли се историята?

Свински грип и COVID-19: Каква е приликата между двете пандемии? Много просто - и двете са измислени от СЗО (Световната здравна...

25 факта за Лейди Даяна – принцесата бунтар

На 31 август 1997 година загива Лейди Даяна. Новината шокира света и променя завинаги Обединеното кралство. Даяна, принцесата на Уелс, бе...