12 C
София
неделя, 25 октомври, 2020

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година

Всяка година, Световната организация по туризъм към ООН (UNWTO) представя много интересен доклад с данни за световния туризъм.

В него са включени подробни данни за посещенията на всяка страна, колко пари е спечелила от туристическия бранш, какъв ръст или спад отчита и още.

Най-вероятно вече имате предположения за първенците, но може и да има една или две изненади.

Като цяло, доста рекорди са поставени през 2017 г. в туристическият бранш. Направени са над милиард туристически пътувания, което е със 7% повече от предходната година.

Без да се бавим, нека видим най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година:

Северна Америка – САЩ (76,9 милиона посетители)

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година - САЩ

Не е голяма изненада, че САЩ е най-популярната дестинация в Северна Америка. Сред водещите фактори за това е размерът на страната, който предлага множество различни забавления, за всеки тип турист. Разбира се, най-популярни остават слънчевите щати Флорида и Калифорния.

В същото време, Ню Йорк става все по-достъпен за европейците, благодарение на нарастващият брой бюджетни авиокомпании.

За региона, Мексико остава популярна дестинация с над 39 милиона туристи, а Канада е посрещнала над 20 милиона туристи.

Най-посещаваната карибска страна е била Доминиканската република с 6,2 милиона, а Коста Рика остава най-популярната дестинация в Централна Америка с малко под 3 милиона туристи.

Южна Америка – Аржентина (6,7 милиона посетители)

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година - Аржентина

В Южна Америка има доста по-равномерно разпределение на туристите. Между 6 и 7 милиона души са посетили Бразилия, Аржентина и Чили. Ръст на посетителите се наблюдава и в Колумбия, Парагвай и Перу.

Аржентина води в класацията за Южна Америка, благодарение на мегаполиса Буенос Айрес – главният туристически център на страната. Мнозина избират страната и заради природното разнообразие, което предлага – зашеметяващи езера, планини и ледници.

Европа – Франция (86,9 милиона посетители)

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година - Франция

Най-популярните туристически дестинации в света се намират в Европа. За 2017 г., Испания привлече зашеметяващите 81,8 милиона посетители. Това е почти двойно повече от населението и. Франция обаче застава начело на списъка с 86,9 милиона туристи – с 4 милиона повече посетители от предходната година.

Въпреки високите цени и репутацията на негостоприемност, Париж остава номер едно място за романтично бягство.

6 от 10-те най-посещавани страни в света са европейски. Италия е успяла да привлече 58,3 милиона посетители, Великобритания – 37,7 милиона, Турция – 37,6 милиона и Германия – 37,5 милиона.

Над 8,8 млн. туристи са посетили България през 2017 година. Отчита се ръст на посещенията от 7,6% спрямо 2016 г.

Африка – Мароко (10,3 милиона посетители)

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година - Мароко

Тук може би ви изненадахме. Неочаквахте, че Мароко е най-посещаваната страна в Африка, нали?

Страната става все по-популярна, заради близостта и до Европа и нейната екзотичност. Маракеш остава топ дестинация за страната, но Мароко развива и своите морски курорти, а по-авантюристичните туристи могат да се отправят към Сахара.

С развитието на Египет, Мароко може скоро да изпадне от върха. През 2010 г., Египет успя да привлече 14,1 млн. туристи, но с настъпването на Арабската пролет и нестабилността в региона, през 2017 г., страната е посетена от само 8,1 милиона туристи.

Това е увеличение от 55% спрямо предходната година, което показва, че нещата се стабилизират и страната си възвръща старата слава.

От субсахарските държави, Южна Африка е на върха, със своите 10,3 млн. туристи, последвана от Зимбабве (2,4 млн.), въпреки че много от тези държави не обявяват официалните си данни.

Азия – Китай (60,7 милиона посетители)

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година - Китай

Както в случая със Съединените щати, размерът на Китай допринася значително за привличането на над 60 милиона посетители през 2017 г.

Цифрите обаче могат да се интерпретират по много различни начини, тъй като Хонг Конг (28 млн. туристи) и Макао (17 млн. туристи) се третират като отделни страни и пътуванията между трите могат да се класифицират като вътрешни, а не международни.

Тайланд е официално втората най-посещавана страна с 35,4 милиона туристи. Други азиатски държави с над 20 милиона посетители са Малайзия и Япония.

Океания – Австралия (8,8 милиона посетители)

Най-посещаваната страна от всеки континент за 2017 година - Австралия

Австралия остава популярна туристическа дестинация, но изолираното и местоположение си казва думата. Страната се равнява с България по брой туристи.

Нещата обаче са по-различни тук, тъй като за повечето туристи Австралия се счита за „дестинация веднъж в живота“. Поради тази причина, гостите на страната са склонни да останат доста по-дълго от обичайното. По отношение на международните приходи от туризъм, Австралия се нарежда на седмо място в света с над 40 млрд. долара в хазната.

Нова Зеландия е доста по-екзотична дестинация, затова е посетена само от 3,6 милиона туристи.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...