10.2 C
София
понеделник, 26 октомври, 2020

Най-големите земетресения усетени в България

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Най-големите земетресения усетени в България.

Земетресенията са сред най-опасните природни бедствия в България, тъй като 97% от територията на страната е застрашена от сеизмични въздействия.

Някои от най-опасните сеизмични зони в страната са Горнооряховската, Маришката, Шабленската, Крупнишката и Софийската.

Най-големите земетресения усетени в България:

3 ноември 1977 г. – Велинград

Въпреки, че земетресението е само 5.5 по Рихтер, ние го включваме в списъка, заради щетите, които оставя след себе си. Близко 800 сгради са разрушени в цялата община.

22 май 2012 г. – Перник

Земетресението е с магнитуд 5.6 по скалата на Рихтер и дълбочина от 10 км. Има причинени щети на стойност поне 11 милиона евро, най-вече в Перник и в по-малка степен в София. Има данни за една жертва.

7 декември 1986 г. – Стражица

Земетресението е с магнитуд 5.6 по Рихтер и на дълбочина от 20.5 км. 80% от сградите в Стражица стават необитаеми след земетресението, като 150 са напълно унищожени. Градът по-късно е възстановен. Има 3 жертви и 80 ранени.

27 октомври 2004 г. – Вранча, Румъния

Земетресението е с магнитуд 6.0 по Рихтер. Усетено е в цялата страна, има данни за щети в Североизточна България.

30 септември 1858 г. – София

Земетресението е с магнитуд 6.6 по Рихтер, на дълбочина от 9 км. Близо 80% от сградите в София претърпяват щети. Има данни за 4 жертви.

30 май 1990 г. – Вранча, Румъния

Земетресението е с магнитуд 6.7 по Рихтер и дълбочина 89 км. Има данни за средни щети в Североизточна България и една жертва. Земетресението е последвано от вторичен трус с магнитуд от 6.1 по Рихтер на 31 май.

24 май 2014 г. – Егейско море

Земетресението е с магнитуд 6.9 по Рихтер и на дълбочина 6.4 км. Усетено е в цяла Южна България, леки щети има в районите близо до гръцката граница. Няма данни за жертви.

17 март 1942 г. – Разград

Земетресението е с магнитуд 7.0 по Рихтер. То разрушава големи части от града, като жертвите стигат до 102.

10 януари 1908 г. – Горна Оряховица

Земетресението е с магнитуд 7.0 по скалата на Рихтер. Това е първото земетресение измерено с български сеизмограф, след като такъв бива инсталиран в София през 1905 г.

Две други сериозни земетресения се случват в Горна Оряховица през 1909 и 1913 г. 

Последното е с много сериозни разрушения освен в Горна Оряховица, също и във Велико Търново, Лясковец и Долна Оряховица. Щетите са на стойност над 12 милиона, като са разрушени и много ценни храмове в градовете. Няма точни данни за загиналите в трите земетресения.

14 април 1928 г. – Чирпан

Земетресението е с магнитуд 7.1 по скалата на Рихтер и дълбочина от 10 км. То е последвано от вторичен трус с магнитуд от 6.8 по Рихтер, на 18 април. Над 26 хиляди сгради са разрушени, а други 21 хиляди са сериозно повредени. Жертвите са 107, а ранените достигат 500.

4 март 1977 г. – Вранча, Румъния

Земетресението е с магнитуд 7.2 по скалата на Рихтер и на дълбочина от 94 км. Най-много щети са се случили в Свищов, където няколко жилищни блока са се срутили. Земетресението е усетено в цялата страната, като има данни за леки щети чак в Пловдив. 120 са жертвите на земетресението, а 165 са ранените.

В Румъния е много по-жестоко, където загиналите са 1,578, а ранените над 11 хиляди. Две жертви има и в Молдова.

31 март 1901 г. – Нос Калиакра

Земетресението е с магнитуд 7.2 и на дълбочина от 14 км. Това е най-силното познато земетресение в Черно море и причинява цунами с височина 5 метра. До 1905 г. има вторични трусове, които достигат магнитуд 5.5 и 6.0 по Рихтер. Такива явления са рядкост за Черно море. За последните двеста години, в Черно море са се случили 24 цунамита.

Това земетресение е усетено освен в цяла България, също така и в Румъния, Сърбия, Турция, Унгария и Украйна. Добрич, Балчик и много села биват ударени от създалото се цунами, а огромно свлачище помита цялото село Момчил.

Има данни за над 1,200 разрушени къщи, 4 жертви и над 50 ранени. Данните може и да са неточни.

11 януари 1838 г. – Вранча, Румъния

Земетресението е с магнитуд 7.5 по скалата на Рихтер. То е усетено в цяла Северна България, особено във Видин и Трявна, но най-силно във Велико Търново. Няма точни данни за жертвите и щетите.

14 октомври 1802 г. – Вранча, Румъния

Земетресението е с магнитуд 7.9 по скалата на Рихтер и на дълбочина от 150 км. Това е едно от най-силните земетресения в Европа. Усетено е на територия от 2 милиона кв.км., от Източна Европа и Балканите, до Санкт Петербург и Егейско море.

Щетите за България са огромни. Градовете Русе, Силистра, Варна и Видин са почти изцяло унищожени. Данни за жертвите няма.

lyaskovets.net, wikipedia

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...