-7 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

Навършват се 111 години от падането на Тунгуският метеорит

Още новини

На 30 юни се навършват 111 от години от предполагаемото падане на Тунгуският метеорит. Любопитен факт е, че днес учените честват и Денят на астероида.

На сутринта на 30 юни 1908 г., огнено кълбо прелита над източната сибирска тайга. Моменти след това, нещо избухва в атмосферата над река Подкаменная Тунгуска, на територията на днешен Красноярски край.

Смята се, че е избухнал астероид (или комета), но все още няма доказателства за това. Именно поради това, учените наричат случилото се „Събитието в Тунгуска“.

Въпреки че няма нужните доказателства, избухването на астероид звучи най-логично на учените, защото взривната вълна, която би се създала, отговаря най-много на последиците от събитието.

Взривът изравнява 2000 кв. км. гора, или около 80 млн. дървета. Въпреки големият обхват, няма официални данни за пострадали хора.

Смята се, че тялото е избухнало на между 5 и 10 км над повърхността на Земята. Именно заради това, не е открит кратер, който да разясни повече за случилото се. Смята се, че мощността на експлозията е била между 20-30 мегатона.

Вижте още: Топ 10: Най-странни бедствия в историята

Ударната вълна от взрива е била толкова силна, че по скалата на Рихтер, би могла да достигне 5.0. Експлозия от такъв мащаб би могла да унищожи голям метрополитен регион.

Експедиции

Тунгуският метеорит
Карта на местоположението на събитието / Снимка: Bobby D. Bryant, CC BY-SA 3.0, Link

Първата експедиция се случва чак през 1927 г., начело с Леонид Кулик. Той провежда интервюта с местни свидетели и изследва района на взрива. Това, което му прави впечатление е, че корените на падналите дървета сочат към един център. Кулик не успява да открие фрагменти от метеорит, нито кратер.

Има сведения, че три дни преди събитието, в Европа, европейска Русия и Западен Сибир са наблюдавани необичайни атмосферни явления: сребристи облаци, светло небе по време на здрач, червеникави и зеленикави нюанси на небето.

Взривът е чут на разстояние от 800 км, а в радиус от няколкостотин километра са избити всички стъкла. Скоро след това е започнала магнитна буря, която е продължила 5 часа.

Въпреки че са провеждани още няколко експедиции и са откривани мини кратери, със следи от никел, желязо и други елементи, които присъстват в метеоритите, все още се отрича версията за падане на метеорит.

Около 1500 негатива (18х18 см всеки) на снимки от въздуха, направени от Кулик, са били изгорени през 1975 година, по нареждане на Евгений Кринов, председател на комитета по метеорити към Академията на науките на СССР.

Унищожаването на негативите било част от инициативата за обезвреждане на опасни нитратни филми. Все пак са запазени много малка част от снимките за по-нататъшни изследвания.

Необикновени теории

По-късно се появяват и доста необикновени теории за случилото се.

Според някои теории, причинителя на събитието е:

  • кълбовидна мълния
  • ядрен взрив
  • антиматерия
  • сблъсък с мини черна дупка
  • катастрофа на НЛО
  • следствие от експериментите на Никола Тесла
Източници
Източници:
1. https://earthsky.org/space/what-is-the-tunguska-explosion
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново