20.9 C
София
събота, 8 август, 2020

Навършват се 111 години от падането на Тунгуският метеорит

Още новини

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

На 30 юни се навършват 111 от години от предполагаемото падане на Тунгуският метеорит. Любопитен факт е, че днес учените честват и Денят на астероида.

На сутринта на 30 юни 1908 г., огнено кълбо прелита над източната сибирска тайга. Моменти след това, нещо избухва в атмосферата над река Подкаменная Тунгуска, на територията на днешен Красноярски край.

Смята се, че е избухнал астероид (или комета), но все още няма доказателства за това. Именно поради това, учените наричат случилото се „Събитието в Тунгуска“.

Въпреки че няма нужните доказателства, избухването на астероид звучи най-логично на учените, защото взривната вълна, която би се създала, отговаря най-много на последиците от събитието.

Взривът изравнява 2000 кв. км. гора, или около 80 млн. дървета. Въпреки големият обхват, няма официални данни за пострадали хора.

Смята се, че тялото е избухнало на между 5 и 10 км над повърхността на Земята. Именно заради това, не е открит кратер, който да разясни повече за случилото се. Смята се, че мощността на експлозията е била между 20-30 мегатона.

Вижте още: Топ 10: Най-странни бедствия в историята

Ударната вълна от взрива е била толкова силна, че по скалата на Рихтер, би могла да достигне 5.0. Експлозия от такъв мащаб би могла да унищожи голям метрополитен регион.

Експедиции

Тунгуският метеорит
Карта на местоположението на събитието / Снимка: Bobby D. Bryant, CC BY-SA 3.0, Link

Първата експедиция се случва чак през 1927 г., начело с Леонид Кулик. Той провежда интервюта с местни свидетели и изследва района на взрива. Това, което му прави впечатление е, че корените на падналите дървета сочат към един център. Кулик не успява да открие фрагменти от метеорит, нито кратер.

Има сведения, че три дни преди събитието, в Европа, европейска Русия и Западен Сибир са наблюдавани необичайни атмосферни явления: сребристи облаци, светло небе по време на здрач, червеникави и зеленикави нюанси на небето.

Взривът е чут на разстояние от 800 км, а в радиус от няколкостотин километра са избити всички стъкла. Скоро след това е започнала магнитна буря, която е продължила 5 часа.

Въпреки че са провеждани още няколко експедиции и са откривани мини кратери, със следи от никел, желязо и други елементи, които присъстват в метеоритите, все още се отрича версията за падане на метеорит.

Около 1500 негатива (18х18 см всеки) на снимки от въздуха, направени от Кулик, са били изгорени през 1975 година, по нареждане на Евгений Кринов, председател на комитета по метеорити към Академията на науките на СССР.

Унищожаването на негативите било част от инициативата за обезвреждане на опасни нитратни филми. Все пак са запазени много малка част от снимките за по-нататъшни изследвания.

Необикновени теории

По-късно се появяват и доста необикновени теории за случилото се.

Според някои теории, причинителя на събитието е:

  • кълбовидна мълния
  • ядрен взрив
  • антиматерия
  • сблъсък с мини черна дупка
  • катастрофа на НЛО
  • следствие от експериментите на Никола Тесла
Източници
Източници:
1. https://earthsky.org/space/what-is-the-tunguska-explosion
2. https://en.wikipedia.org/wiki/Tunguska_event

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Хохвик – старчески дом за хора с деменция, дегизиран като село

Типичният дом за хора с деменция представлява сграда с лъскави подове, медицински сестри с бели престилки, а единственият приятел на живеещите...

Странният случай на Каролина Улсон, която проспа 32 години от живота си

Наричат Каролина Улсон "шведската спяща красавица", защото прекарва 32 години от живота си в дълбок сън, или поне така смятат близките...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Английската полиция обмисля да спре използването на термините „ислямски тероризъм“ и „джихад“

Английската полиция обмисля да спре използването на термините "ислямски тероризъм" и "джихад", защото не помагали за отношенията в общността.