17 C
София
понеделник, 6 юли, 2020

Научни глупости, или как „науката“ се използва за заблуда на обществото

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Научни глупости – или как бизнесът използва науката, за да печели на гърба на доверието на хората. До тук с терминът „научно доказано“. Вижте как науката ни лъже!

Знаете ли, че съществува шокиращо проучване, публикувано в Public Library of Science Journal, според което „до 72% от учените признават, че колегите им участват в „съмнителни изследователски практики“. А над 14% от тях са ангажирани в открита „фалшификация“? [1]

Ако това не е достатъчно лошо…

Между 1977 и 1990 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ открива научни пропуски и недостатъци в 10-20% от всички одитирани изследвания. [2]

Учените от компанията Amgen на Thousand Oaks, са поставили под въпрос резултатите от 53 проучвания, публикувани в областта на изследванията на рака и биология на кръвта.

Това, което откриват е шокиращо. Само 6 от 53-те проучвания могат да бъдат доказани. Това означава, че почти 90% от изследванията са неточни и с пропуски. Въпреки това се предават на обществеността като факти. [3]

С други думи, съществуват много научни глупости, които ни биват налагани като факти

Това е доста притеснително, имайки предвид как „науката“ изглежда е заместила организираната религия, като нов орган, на който трябва да се вярва сляпо.

Хората се подчиняват сляпо на термина „научно доказано“ така, сякаш учените са непогрешими и всеки, който изрази съмнение относно някои техни факти, бива атакуван, унижаван и обиждан.

Науката не е непогрешима и непрекъснато се нуждае от осъвременяване, обновяване, оспорване, преработване и промяна. Поради простият факт, че науката е подчинена на тесните ограничения на мъничките недоразвити човешки възприятия, които непрекъснато се разрастват и разширяват – и лесно се изкривява от неща, като предразсъдъци, гордост и корупция.

Самата наука, очевидно, е неодушевена и не може да прави добро или лошо, защото няма собствен ум. Трябва да спрем да говорим за науката, като за някакъв супергерой. По-скоро, тя е превозно средство, което изисква шофьор, а дестинацията се различава според него.

Научни глупости, или как "науката" се използва за заблуда на обществото

И докато някои наистина преследват обективната истина, други са водени от миризмата на парите

Такъв е случаят с бившият професор Донг-Пю Хан от Държавният университет в Айова.

Той е в затвора за измамно изследване, в което е смесвал човешка със заешка кръв, за да изглежда така, че ваксината срещу ХИВ, върху която са работили, е била успешна.

След очевидните успешни резултати, неговият екип получава 19 милиона долара от Национални институти по здравеопазване в САЩ.

След установяване на измамата, Хан е осъден на 57 месеца затвор, 3 години надзор след освобождаване и 7 милиона долара глоба.

Други учени са водени от славата. Скот Рубен, който е водещ анестезиолог и е помогнал в революционизирането на ортопедичната хирургия, е фалшифицирал данните на повече от 20 проучвания.

По подобен начин, немският физик Ян Хендрик Шон, фалшифицирайки изследванията си, е спечелил много награди в кариерата си.

Всъщност е много лесно да бъдеш учен и да те публикуват в научни списание

Това е доказано от невролог-блогър, който е писал под прякора „Невроскептик“.

Той публикува фалшиво изследване за „Мидихлорините“. Това е измислена „микроскопична форма на живот, която живее във всички клетки“. За първи път се споменава в любимият на всички филм „Междузвездни войни“.

„Изследването“ е публикувано от името на Д-р Лукас МакДжордж и Д-р Анет Кин. За изненада на всички, цели 4 научни списания са се вързали на измамата.

Това са: International Journal of Molecular Biology: Open Access, Austin Journal of Pharmacology and Therapeutics, и American Research Journal of Biosciences.

The American Journal of Medical and Biological Research са приели изследването, но са поискали такса от 360 долара, които авторът е отказал да плати.

„Научни факти“ са били използвани и в миналото, за да се манипулират нашите възприятия и вярвания. Продължете да четете, за да разберете как.

Тютюневата и захарната промишленост

Преди повече от половин век, тютюневата индустрия използва науката като оръжие, за да убеди наивните и лековерните в безопасността на цигарите.

Научни глупости, или как "науката" се използва за заблуда на обществото

Редица медицински организации и списания, в това число Медицински журнал на Нова Англия и Журнал на американската лекарска асоциация, са се поддали на тютюневата мафия и са популяризирали цигарите срещу доста високи суми.

Научни глупости, или как "науката" се използва за заблуда на обществото

По същият начин, захарната индустрия наема група учени от Харвард, за да скрие връзката между захарта и сърдечните заболявания. Това се случва през 60-те години.

А Международната фондация за изследване на захарта потиска проучване, което доказва, че захарта може да увеличи риска от рак на пикочния мехур.

Има едно нещо, което всички трябва да осъзнаем. Нашето глобално общество се управлява като бизнес, а не като организация, която цени човешкия живот. Това означава, че всяка професия може лесно да бъде развалена, благодарение на силата на парите.

Научни глупости – манипулацията на науката все още продължава и днес

В по-новата история, администрацията на Буш е уловена да манипулира науката, за да постигне своята мисия. Нефтената индустрия работи по същия начин, като финансира учени, които да отричат изменението на климата.

Монсанто и Агенцията за опазване на околната среда на САЩ, също са хванати да работят заедно в една доста неетична практика. Това не е първият път, когато Монсанто действа по този начин.

В Канада група учени са свидетелствали, че ГМО гигантът им е предлагал подкупи до 2 милиона долара. В Индонезия са били глобени за подкуп на държавен служител.

Друг подобен гигант е Синджента. Компанията е наемала учени, които да дискредитират професор Тайрон Хайс, който проведе изследвания, които доказаха, че техният хербицид Атразин е опасен за здравето на хората.

Кока-кола също са плащали на учени (и то в размер на 132,8 милиона долара), за да рекламират техните захаросани напитки като по-безобидни за здравето, както и други нездравословни продукти.

Всъщност корпорациите правят това през цялото време. Плащат си за „научни изследвания“, които ние наричаме просто – научни глупости.

Един перфектен пример е изследването, проведено от Университета на Колорадо, според което диетичната сода е по-добрият вариант за здравословно отслабване, отколкото водата. Разбира се, това проучване е спонсорирано от безалкохолната мафия.

Научни глупости, или как "науката" се използва за заблуда на обществото

Друго изследване твърди, че децата, които ядат бонбони са по-слаби от останалите, и е по-малко вероятно да бъдат с наднормено тегло. То, разбира се, отново е финансирано от търговска асоциация, представляваща бонбонените гиганти Butterfingers, Hershey и Skittles.

Заключение

Днес подобни съмнителни практики в името на науката, продължават да се случват. За съжаление, манипулацията (или некомпетентността) на науката е нещо, което най-вероятно никога няма да бъде наистина отстранено от обществото, защото се корени в човешката погрешимост и корупция.

Всъщност, Ричард Хортън, главен редактор на медицинското списание The Lancet, отбелязва, че „голяма част от научната литература, може би половината, може просто да не е вярна“.

Винаги поставяйте под съмнение всичко, което е „научно доказано“.

Gavin Nascimento

Социални мрежи на Гавин:
Библиография:
1] Daniele Fanelli, Public Library of Science Journal, How Many Scientists Fabricate and Falsify Research? A Systematic Review and Meta-Analysis of Survey Data, May 29, 2009
2] J. Leslie Glick, Scientific data audit—A key management tool, Pages 153-168 | Published online: 11 Jun 2008
3] C. Glenn Begley & Lee M. Ellis, Nature 483, 531–533, Drug development: Raise standards for preclinical cancer research,  29 March 2012

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...