НАСА публикува снимка на зловещо

По повод на наближаващият празник Хелоуин, НАСА публикува снимка на зловещо „лице“, което е резултат от сблъсък между две галактики.

Когато астрономите гледат дълбоко в космоса, последното нещо, което очакват е да видят лице, което гледа към тях.

Най-известният телескоп „Хъбъл“, ни предоставя ново изображение на тайнствена двойка светещи очи, които гледат заплашително към нас. Пронизващите „очи“ очертават едно зловещо лице, което наподобява на лицето на ужасяващо извънземно същество, пишат от НАСА.

Но това не е призрачно привидение. Това, което „Хъбъл“ вижда е титаничен сблъсък между две галактики.

Вижте още: НАСА разкри космическите костюми, с които астронавтите ще стъпят на Луната през 2024 г.

Всяко „око“ е яркото ядро на галактика, която се сблъсква с друга. Очертанието на лицето се състои от пръстен от млади сини звезди. Другите групи нови звезди образуват нос и уста. Цялата система е категоризирана като Arp-Madore 2026-424 (AM 2026-424).

Снимка на зловещото лице

НАСА публикува снимка на зловещо "лице", образувано от титаничен сблъсък между две галактики

Въпреки че галактическите сблъсъци са често срещани, особено в младите вселени, повечето от тях не се сблъскват челно, както сблъсъкът, който вероятно е създал системата Arp-Madore.

Яростната среща дава на системата „пръстенова“ структура, но само за кратък период от време – около 100 милиона години. Катастрофата издърпва и разтегля галактическите дискове от газ, прах и звезди навън. Това действие формира пръстен от звездно образувание, който оформя носа и лицето.

Пръстеновидните галактики са редки. Само няколкостотин от тях пребивават в нашият доста голям космически квартал. Галактиките трябва да се сблъскат в точната ориентация, за да създадат пръстена.

Галактиките ще се слеят напълно до 2 милиарда години.

Тъй като „очите“ изглеждат да са с еднакъв размер, това означава, че сблъскващите се галактики са с подобни размери. Това също е много рядко явление. В повечето случаи, малките галактики са тези, които биват засмуквани от по-големите си съседи.

„Хъбъл“ наблюдава тази уникална система като част от програмата „моментна снимка“, която се възползва от случайни пропуски в схемата за наблюдение на телескопа, за да изтръгне допълнителни снимки.

Видео, специално подготвено от НАСА за Хелоуин

Астрономите планират да използват тази иновативна програма на „Хъбъл“, за да разгледат внимателно много други необичайни взаимодействащи си галактики. Целта е да се извлече извадка на намиращите се близо взаимодействащи си галактики, за да се създаде представа за това как галактиките растат с течение на времето, чрез подобни сливания.

Анализирайки тези подробни наблюдения на „Хъбъл“, астрономите ще изберат кои системи да бъдат основните цели на космическия телескоп „Джеймс Уеб“, който ще замени „Хъбъл“ през 2021 г.

Любопитно: „Хъбъл“ става на 29 години и празнува с нова снимка на мъглявината Южен Рак

Астрономът Халтън Арп публикува своя сборник от 338 необичайно изглеждащи взаимодействащи си галактики през 1966 г. По-късно, той си партнира с астронома Бари Мадор, за да разшири търсенето на уникални галактически срещи в южното небе. Няколко хиляди галактики са изброени в това проучване, публикувано през 1987 г.

Изображението на AM 2026-424 е заснето на 19 юни 2019 г. Системата се намира на 704 милиона светлинни години от Земята.

Космическият телескоп „Джеймс Уеб“ е предназначен да замени вече остарелия „Хъбъл“. Проектът е дело на НАСА, Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция. Телескопът носи името на Джеймс Едуин Уеб, под чието управление САЩ изготвят програмата си за изпращане на човек на Луната.

Очаква се, извеждането на апарата в космоса да се случи през март 2021 г.

Какво мислите за това зловещо „лице“, с което НАСА ни изненада? Споделете ни в социалните ни мрежи Фейсбук Туитър и Инстаграм.

Сетланс