-6.5 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

НАСА и ЕКА планират да съберат скален материал от Марс и да го върнат на Земята

Още новини

Инженерите от ЕКА и НАСА планират да съберат скални проби от Марс и да ги върнат на Земята, в една от най-сложните мисии, включващи космически роботи.

Схемата, разработена от Европейската космическа агенция (ЕКА) и НАСА, ще включва роботи, чиято мисия ще бъде да открият скален материал, който може да съдържа доказателства за отминалия живот на Червената планета, пишат от The Guardian.

Пробите ще бъдат изпратени в космоса, прихванати от безпилотен космически кораб и пуснати с парашут над пустинята Юта. 500 грама от почвените и скални проби ще бъдат споделени с изследователи от цял свят.

Идеята за тази мисия е на НАСА, като най-вероятно тя ще струва милиарди паунда. Членовете на ЕКА ще се съберат тази седмица в Севиля, за да обсъдят дали ще я подкрепят. Обединеното кралство е водещ партньор в ЕКА, като членството на острова в агенцията не е свързано с Брекзит.

„Връщането на марсианските проби на Земята е ключова част от нашата бъдеща изследователска програма и много се надявам европейските министри на науката да я подкрепят“, заяви миналата седмица Ян Вьорнер, генерален директор на ЕКА.

„Все пак, трябва да сме наясно, че всяка стъпка в тази мисия ще бъде много предизвикателна.“

Вижте още: НАСА разкри космическите костюми, с които астронавтите ще стъпят на Луната през 2024 г.

За учените е много важно да изучат марсианските скали, тъй като условията на Червената планета преди милиарди години са били подобни на тези на Земята. Тя е имала гъста атмосфера и течаща вода на повърхността си.

Днес по-голямата част от атмосферата на Марс я няма, а изследователите искат да знаят дали някакъв живот се е развил преди това. Затова са им нужни скални проби, в които се надяват да открият фосилни доказателства за някакъв живот.

„В момента има само два начина да проучим марсианската почва и скали“, казва астробиологът от The Open University Сюзан Швенцер. „Можем да изпращаме сонди до Марс и да анализираме скални проби там или да изучаваме малки скални проби, които попадат на Земята като метеорити.“

Но космическите сонди са много ограничени от захранване, съхранение на данни, суровата марсианската среда, нуждата за миниатюризация на оборудването и различни трудности при кацането на Марс.

Изучаването на метеорити, които са дошли от Марс пък, създава различни други проблеми. Швенцер казва, че „те често се замърсяват след пристигането им на Земята и не се знае от коя точка на Марс идват.“

Отговорът, казват учените, е да се донесат марсиански скали и почва на Земята, за да се изучават с най-модерното оборудване, с което разполагаме.

Роувърът „Марс 2020“

НАСА и ЕКА планират да съберат скален материал от Марс и да го върнат на Земята

Мисията ще започне с използването на новия роувър на НАСА „Марс 2020“, който трябва да се приземи в кратера Джезеро в района Сиртис. Това трябва да се случи в началото на 2021 г.

„Роувърът „Марс 2020″ ще събере почвени проби, ще ги постави в малки метални тръби, след което ще ги запечата“, казва Санджай Виджендран, водещ член на екипа за събирането на проби на ЕКА. „След това, тези тръби ще бъдат складирани на определени места на марсианската повърхност.“

Тогава втори роувър, който ще бъде построен от ЕКА, ще се приземи на Марс, ще обходи тези места и ще събере пробите в специален контейнер. Той ще ги качи на американската ракета, която ще изпрати контейнера в орбита около Марс.

Космически кораб – робот, ще премине около Марс, ще залови контейнера, след което ще се отправи обратно към Земята, където трябва да пусне капсулата така, че тя да кацне в пустинята Юта.

Любопитно: Вижте първата снимка от вътрешността на слънчевата атмосфера, изпратена от сондата Паркър

Люис Дартнел, астробиолог от Университета на Уестминстър в Лондон, казва: „Мисията включва невероятно сложна последователност от маневри и има много неща, които могат да се объркат. Ако обаче искаме да открием доказателства, че е имало живот на Марс, тази мисия трябва да се изпълни. Ще си струва усилията.“

Перспективата за откриване на минал живот на Марс е нещо, което особено вълнува учените. Факт е също, че е възможно, все още да съществуват някакви форми на живот на Червената планета. Така че изследователите ще трябва да се погрижат, тази капсула да не носи потенциално опасни микроорганизми.

„Много малко вероятно е да върнем живи организми, но дори и да го направим, е малко вероятно те да бъдат опасни“, заяви Виджендран. „Въпреки това, ние не можем да приемем твърдението за даденост, затова ще предприемем всички възможни мерки, за да гарантираме, че пробите няма да донесат някаква заплаха за планетата.“

Важно е да се отбележи, че пробите ще се обработват само в лаборатории с ниво на биобезопасност 4 (най-високото).

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново