11 C
София
понеделник, 8 март, 2021

Мистерията на Еленските камъни в Монголия

Още новини

По пасищата в северна Монголия и южен Сибир лежат Еленските камъни – разпръснати стотици мегалити носещи загадъчни рисунки, които изобразяват летящи елени.

Известни като Еленските камъни, тези отвесни каменни плочи са високи от 1 до 5 метра и често се срещат в малки групи, или концентрирани в по-големи групи, в съчетание с каменни надгробни могили, които се наричат „khirigsuur“.

Deer stone, Bronze Age; Uushigiin Uveer, near Moron, northern Mongolia (14)

Има над 900 еленски камъни в Централна Азия и Южен Сибир, от които 700 са само в Монголия. Предполага се, че тези монументи са създадени от номади от Бронзовата епоха, преди около 3000 години.

Еленските камъни обикновено са от гранит или нефрит, в зависимост от това кой материал се среща най-много в региона. Елените заемат важно място в почти всички камъни.

Deer stone, Bronze Age; Uushigiin Uveer, near Moron, northern Mongolia (30)

По-ранните камъни имат много прости изображения на елени, но с напредване на времето лесно се забелязват все по-сложните дизайни. В разликата от 500 години могат да се забележат елени в летяща поза. Понякога елените държат слънце с рогата си.

Еленът и слънцето е много често срещана асоциация в Сибирския шаманизъм. Известни татуировки на погребани воини са: елени с рога, украсени с главите на малки птици.

Deer stone, Bronze Age; Uushigiin Uveer, near Moron, northern Mongolia (35)

Изобразяването на елен – слънце – птица, най-вероятно символизира духовната трансформация на шамана от земята към небето: преминаването в отвъдното.

Фактът, че много често срещани при воините са татуировките с елени, води до мисълта, че те са вярвали в силата на елена и че неговото изображение ще ги защитава от опасни сили.

Друга теория е, че духът на елена служи като ръководител на душата на воина към рая.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново