3 C
София
понеделник, 6 април, 2020

Миранда: един от най-странните спътници на Уран

Още новини

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

В Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C – и помага

Лекарите в Ню Йорк лекуват COVID-19 с витамин C. Лечението дава положителен ефект. Тежко болните пациенти с...

Германия затвори границите си за европейците, но все още прибира „бежанци“

Оказва се, че въпреки кризисната ситуация с коронавируса, Германия все още прибира бежанци. А в същото време, границите ѝ са затворени...

Уран има 5 големи луни и най-малко 22 по-малки, но вероятно най-странната от всички е Миранда.Миранда е петият по големина естествен спътник на Уран, но това, което я прави невероятна е нейната повърхност.

Миранда, която разкрива сложна геоложка история, е един от най-странните феномени в нашата слънчева система

Тази снимка на Миранда описва площ от приблизително 220 километра. Направена е от Вояджър 2, който е бил на 42 хиляди км от повърхността на спътника. Снимката е заснета на 24 януари 1986 г.

На нея виждаме един подчертан различен терен, който прилича на съвкупност от различни пейзажи.

На едно място виждаме район, пълен с кратери (много с широчина 5 км) и внезапно, в непосредствена близост до него, терен изпълнен с масивни планински хребети.

Снимка: Voyager2/NASA JPL

Съществуват и други повърхностни особености, като огромни каньони, дълбоки до 20 км, терасовидни слоеве, необичайни V-образни фигури и пясъчни равнини.

Но може би една от най-странните особености на Миранда, която ясно демонстрира драматичното си минало, е Верона Рупе. Странна скала, която е с височина между 5 и 10 км, което я прави най-високата позната ни скала в Слънчевата система.

Какво образува драматичната повърхност на Миранда?

За повърхността на Миранда се счита, че е съставена предимно от лед, в допълнение със силикатни скали и органични съединения от групата на метана.

Наблюдават се каньони с дълбочина, достигаща 20 километра, и местности със силно насечен терен, свидетелстващи за интензивна геологична активност в миналото.

Верона Рупе / Снимка: Voyager 2 / NASA JPL

За обширните набраздени образувания, наречени корони, се счита, че са се образували от издигания на по-топъл от заобикалящия го материал лед към повърхността.

За геологичните явления се счита, че се подхранват от топлината, породена от приливните сили на Уран. Според една спекулативна теория в миналото си Миранда е била ударена от масивен обект.

Той причинил отчупване и разместване на части от повърхността ѝ, формирайки сегашния пресечен терен.

Инклинацията на Миранда от 4,34° е необичайно голяма, имайки предвид малкото разстояние до Уран. Възможно е в миналото спътникът да е бил в 3:1 орбитален резонанс с Умбриел – причина за допълнително загряване на вътрешността и интензивна геологична активност.

Има много теории за формирането на тази интересна луна, но няма официална такава, с която да се съгласят всички учени.

Сетланс
Заглавна снимка: By NASA/JPL-Caltech – Catalog page · Full-res (JPEG · TIFF), Public Domain, Link

Подобни статии

Най-ново

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация", заяви министър-председателят на Япония Таро Асо. Повод за...

Повече от 12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от „Поколението на Артемида“ на НАСА

12 000 кандидат-астронавти искат да станат част от "Поколението на Артемида" - хората, които ще върнат човека на Луната.

Пентагонът изпрати екипите си в планински бункери, заради пандемията от коронавирус

Пентагонът предприе драстични мерки, като изпрати висшите си служители в планински бункери, където ще изчакат да отмине пандемията от коронавирус.

Университета на Аляска Феърбанкс: Световният търговски център 7 не е унищожен от пожар

Дългоочакван доклад разкрива истината, че сграда №7 на Световният търговски център не е разрушена от пожар, каквато е официалната версия.

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме

Какво причинява стресът на тялото, как да го познаем и да противодействаме? Стресът засяга всички ни. Може...