-2.6 C
София
петък, 15 януари, 2021

Мъж чете най-дългата дума в света. Имате ли свободни 3 часа и 33 минути?

Още новини

Мъжът, който ще гледате на видеото се казва Дмитрий Голубовский. На записа той ще ви прочете най-дългата дума в света – цялото име на протеина Титин. Имате ли свободни 3 часа и половина?

Титин е много важен протеин, който позволява на мускулите да бъдат еластични. Той е най-естествено срещащият се протеин. Най-общо казано, вашата гъвкавост зависи от него.

Химическата формула на Титина е C169723H270464N45688O52243S912. Ако сте учили Органична химия, тогава знаете каква е опасността от произнасянето на IUPAC името. То се състои от 189,819 букви.

Започва така:

Methionylthreonylthreonylglutaminylalrylg
lycylphenylalanylprolylvalylprolyylglycylar
ginylalanyllysylleucylthreonylglutamylleucylleu…

lycylphenylalanylprolylvalylprolyylglycyla
rginylalanyllysylleucylthreonylglutamylleucylleu…

и завършва така:

partylaspartylleucylthreonylthrnylaspart
ylvalylglutaminyllysylglutamilthreonylleu
cylserylleucylglycylasparalaspartylserylalanylthr…

Ако искате да прочетете цялото наименования, натиснете ТУК.

Но най-добре чуйте Дмитрий Голубовский – мъжът, който е отделил над 3 часа, за да ни прочете най-дългата дума.

Преди да преминем към видеото, нека да обърнем внимание на най-дългите думи в различните езици по света. Съществува спор дали наименованията на протеини се считат за думи, или не.

Най-дългите думи в другите езици

В българският език, както може би се досещате, най-дългата дума е: непротивоконституционствувателствувайте. Тя означава „Не извършвайте действия против конституцията“. Въведена е за първи път в Димитровската конституция, през 1947 г.

Най-дългата дума в английският език, която е записана в речника, е Pneumonoultramicroscopicsilicovolcanoconiosis. Думата е измислена, за да претендира за най-дългата дума и успява. Постепенно започва да се използва в медицината.

В немският език, най-дългата дума е Donaudampfschiffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerk
bauunterbeamtengesellschaft. Думата не се използва в езика и означава „Сдружение на подчинените служители на централното управление на дунавските електрически параходни услуги“.

Унгарският език е още по-интересен. В него можете да си съставите колкото си поискате дълга дума и тя да е вярна. Най-дългата дума записана в речника е megszentségteleníthetetlen. Тя означава „нещо, което не може да бъде осквернено“.

Ако решите да си съчините дума, можете да стигнете и до тук – legösszetettebbszóhosszúságvilágrekorddöntéskényszerneurózistünetegyüttesmegnyilvánulásfejleszthetőségvizsgálataitokról.

Това е истинска дума от 119 букви, която означава: „За вашето разследване върху надграждането на проявата на синдром на невроза за нуждата да решите, кой е световният рекордьор за най-сложната и дълга дума.“ Оставаме без коментар.

Нека просто да преминем към видеото:

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново