„Лондон бридж падна“: Тайният план за дните след смъртта на кралица Елизабет II

Когато английската кралица умре влиза в сила подробен план, описващ какво ще се случи в следващите часове и дни.

Специалният код „Лондон бридж падна“ (който до тогава може да бъде променен) автоматично активира плана за действие. Той включва дори и най-малките детайли, като продължителността на салютите в нейна чест.

Последните си часове кралицата ще прекара в присъствието на нейния старши лекар, гастроентеролога професор Томас. Той ще контролира достъпа до стаята и, и ще решава каква информация да бъде оповестена публично.

Според статията на The Guardian, сър Кристофър Гийд, личният секретар на кралицата, ще разпространи новината, като първо се обърне към министър-председателя.

„Лондон бридж падна“

Кодовото име на кралицата е „Лондон бридж“, а нейната смърт ще бъде предадена от държавните служители по сигурни телефонни линии с кода „Лондон бридж падна“.

Следващите, които ще разберат са 15-те правителства извън Обединеното кралство, на които кралицата е държавен глава и останалите 36 държави от Британската общност, за които тя е символична фигура.

След това, новината ще бъде разпространена по всички телевизии, радиостанции и вестници. Те от своя страна ще обявят официално смъртта на кралицата на обществото.

Един от придворните на Бъкингамския дворец ще постави официално съобщение на портите, а уеб сайтът на двореца ще бъде почернен със само една страница с един и същи текст.

Във всички радиостанции ще засветят сини светлини, които ще подсказват на DJ-те да пускат подходяща музика и на всеки 15 минути да пускат кратки емисии новини.

BBC 1,2 И 4 ще прекъснат своите програми и ще въртят кратки емисии новини. Слушателите на Радио 4 и Радио 5 на живо ще чуят конкретните думи: „Това е BBC от Лондон“.

Двете камари на парламента ще спрат работа, а хората ще се приберат по-рано по домовете си.

Всички хора, които в този момент летят, ще чуят новината от пилота на самолета.

Принцът на Уелс ще стане крал, а Камила – принцеса консорт

Те ще посетят Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Ако кралицата умре в чужбина, ще бъде изпратен самолет BAe 146 от 32-ра ескадрила на кралските военновъздушни сили със специален ковчег от кралското погребално бюро – Левертън и синове.

Ако това се случи в Шотландия, тялото и ще лежи в двореца Холируд в Единбург. Там ще бъде пазено от Кралската компания на артилеристите. Тялото и ще бъде транспортирано с влак до Лондон.

Във всеки сценарии, тялото на кралицата ще бъде върнато в тронната зала в Бъкингамския дворец, където ще има олтар и ще бъде пазено от четерима гвардейци.

Всяко действие е планирано от 60-те години на миналия век и всяка година се правят промени по няколко пъти

Ако кралицата умре преди 16:00 часа, Националния театър ще затвори врати, ако това се случи след този час, ще продължи да работи.

Всички игри, включително голф, ще бъдат забранени в Кралските паркове, а много спортни мероприятия ще бъдат отменени.

На следващия ден след смъртта и, всички знамена, които са били свалени наполовина, ще бъдат издигнати отново, а Чарлз на специална церемония ще бъде обявен за крал.

7-минутен салют ще бъде изстрелян от Хайд парк

10 дни по-късно ще има голямо погребение, а междувременно ковчегът на кралицата ще бъде преместен в двореца Уестминстър, където ще остане четири пълни дни – очаква се да бъде посетен от половин милион души.

10 души ще носят ковчега, като всеки има определена роля, която репетира тайно. Ковчезите на кралското семейство са оловни, този на принцеса Даяна тежи четвърт тон.

Четирима войници ще стоят мълчаливо в продължение на 20 минути, а други двама ще бъдат готови да ги заместят.

Венците ще бъдат сменяни всеки ден.

Погребението ще има 2000 гости и кортеж, преди тялото на кралицата да бъде преместено в Уиндзор, където ще бъде погребано.

Сетланс