16.4 C
София
вторник, 4 август, 2020

Лекари от Харвард: „Носенето на маска…предлага малка, ако има такава, защита от инфекция“

Още новини

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Все повече хора се замислят дали носенето на маска наистина ни предпазва от заразяване с коронавируса. Според екип от лекари от Харвард, маските не предлагат реална защита от вируса. Не, това не е поредната пропаганда, а доклад, публикуван още в края на месец май в The New England Journal of Medicine.

Върху този доклад работят:

  • Майкъл Кломпас, Доктор по медицина и Магистър по обществено здраве
  • Чарлз Морис, Доктор по медицина и Магистър по обществено здраве
  • Джулия Синклер, Магистър по бизнес администрация в болница „Бригам енд уименс“, Магистър по администрация на здравеопазването
  • Маделин Пиърсън, Доктор по сестринска практика
  • Ерика Шеной, Доктор по медицина, Ръководител в масовото планиране и отговор на разпространението на Ебола

Дали тази тема трябва да се обсъжда, или не, е въпрос на гледна точка, но едно е сигурно – тази информация не трябва да се заклеймява и цензурира.

В доклада се казва:

„Знаем, че носенето на маска извън здравните заведения предлага малка, ако изобщо има, защита от инфекция. Според здравните власти, един симптоматичен пациент с COVID-19, може да зарази друг човек, ако извърши с него контакт лице в лице, на разстояние от около 2 метра, който трябва да продължи поне 10 минути, а понякога дори 30.

Следователно шансът да хванете COVID-19 от преминаващо взаимодействие в публичното пространство е минимален. В много случаи, желанието за широко разпространение на маските е рефлективна реакция на безпокойството от пандемията“.

В доклада ясно се казва, че масовото маскиране не е панацея.

„Маската няма да защити лекарите, които се грижат за пациент с активен COVID-19, ако не е придружена от добра хигиена на ръцете, защита на очите, ръкавици и престилка“.

„Фокусирането само върху масовото маскиране може, парадоксално, да доведе до по-голямо разпространение на COVID-19, ако отклони вниманието от прилагането на по-важни мерки за контрол на инфекцията“.

Както виждате, в проучването се поставя под въпрос ефективността на носенето на маска, при условие, че не се спазват други доста по-важни практики, като миенето на ръце.

Извън лечебните заведения, където също се поставя под въпрос ефективността на маските, те не осигуряват реална защита от коронавируса, защото той може да попадне върху откритите части на лицето, което също може да доведе до заразяване.

Защо правителствата по света задължават хората да носят маски, след като няма абсолютно никакви доказателства, че те предпазват от заразяване?

Интересно в това изследване е, че се набляга върху символиката в носенето на маските:

„Много ясно е, че маските изпълняват символични роли. Маските са не само инструменти, но и талисмани, които могат да помогнат на здравните работници за увеличаване на усещането за безопасност, благополучие и доверие в техните болници. Въпреки че подобни реакции може да не са логични, всички сме обект на страх и тревожност, особено по време на криза.

Човек може да твърди, че страхът и безпокойството се борят най-лесно със знание и данни, а не с носенето на незначително полезна маска, особено в светлината на световния недостиг на маски, но е трудно да накараме здравните работници да чуят това послание в разгара на настоящата криза“.

Това не е първото подобно изследване

През май 2016 година, излезна изследване, наречено „Хирургическата маска е лош инструмент за намаляване на риска“.

В него се казва:

„Раждането на маската идва от осъзнаването, че хирургическите рани се нуждаят от защита срещу капчиците, които могат да се изпуснат при дишането на хирурзите. Технологията се прилага извън операционната зала, за да се контролира разпространението на инфекциозни епидемии. При грипната пандемия от 1919 г. са били налични маски и са били разпределени на населението, но те не са оказали влияние на кривата на епидемията.

По това време не е било известно, че грипният организъм е наноскопичен и теоретично може да проникне през хирургическата маска. През 2010 г., Националната академия на науките на САЩ обяви, че в обществото, „маските за лице не са проектирани или сертифицирани да предпазят потребителя от излагане на респираторни опасности“. Редица проучвания показват неефективността от хирургическата маска в домашни условия за предотвратяване на предаването на грипен вирус…“

Освен това, при продължително носене на маска (или друго средство за предпазване на устата и носа) може да се повиши вдишването на въглероден диоксид. Това може да доведе до депресия на централната нервна система.

Повишените нива на въглероден диоксид изместват кислорода, което може да доведе до учестен пулс, тромавост, емоционални разстройства, умора, гадене, повръщане, колабиране и усложнения.

Съвсем ясно е, че голяма част от населението не е съгласна със задължителното носене на маски. Причината за това е съвсем оправдана – няма реални доказателства, които да подкрепят твърдението на властите, че маските могат да ни защитят от заразяване с какъвто и да е било вирус.

А какво действително се случва? Дали наистина става въпрос за пандемия, или правителствата използват новия коронавирус, за да наложат по-авторитарни мерки върху населението…мерки, които ще се задържат дълго след като вируса изчезне?

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Странният случай на Каролина Улсон, която проспа 32 години от живота си

Наричат Каролина Улсон "шведската спяща красавица", защото прекарва 32 години от живота си в дълбок сън, или поне така смятат близките...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Английската полиция обмисля да спре използването на термините „ислямски тероризъм“ и „джихад“

Английската полиция обмисля да спре използването на термините "ислямски тероризъм" и "джихад", защото не помагали за отношенията в общността.

Китай е във война с християнството – премахва стотици кръстове от църквите

Китай e във война с християнството от няколко години насам, а действията на властите стават все по-опасни за вярващите . През...

Лекари от Харвард: „Носенето на маска…предлага малка, ако има такава, защита от инфекция“

Все повече хора се замислят дали носенето на маска наистина ни предпазва от заразяване с коронавируса. Според екип от лекари от...