12 C
София
събота, 31 октомври, 2020

Крайни резултати от местни избори 2019

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Крайни резултати от местни избори 2019, синтезирани от Свободна Европа.

ГЕРБ остава водеща политическа сила след местните избори. Управляващата партия обаче загуби кметските позиции в Русе, Благоевград, Перник, Разград, Ямбол и Видин и ще има кметове на общо 17 областни града.

Това става ясно след като Централната избирателна комисия (ЦИК) публикува резултатите от втория тур на местните избори, проведен в неделя.

За сравнение вижте: Първи данни от ЦИК: 11 областни града с кмет от първи тур

Вотът в столицата

Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) спечели четвърти мандат като кмет на София, показват резултатите от втория тур на вота в неделя, публикувани на сайта на ЦИК. При 100% обработени протоколи тя печели с 49,98% от гласовете пред Мая Манолова, която е подкрепена от 45,13% от избирателите.

Новите кметове

Промяна ще има в управлението на Русе, където кандидатът на БСП Пенчо Милков победи с 60,53% от гласовете пред издигнатата от ГЕРБ Диана Иванова, която получи подкрепата на 36,63% от избирателите. Досега в града край Дунав в продължение на два мандата управляваше Пламен Стоилов от ГЕРБ.

В Благоевград досегашният градоначалник и водещ след първи тур на вота Атанас Камбитов събра по-малко подкрепа от независимия и подкрепен от БСП Румен Томов. Според информацията на ЦИК при 100% обработени протоколи за него са гласували 56,61% от избирателите.

В Перник досегашният кмет Вяра Церовска (ГЕРБ) също остана втора с 47,68% от гласовете. Нов кмет ще бъде Станислав Владимиров от БСП, който спечели с 50,27% от гласовете.

БСП направи пробив и в Разград, където кандидатът на левицата Денчо Бояджиев спечели с 54,32% от гласовете пред досегашния кмет Валентин Василев (ГЕРБ), който получи подкрепата на 42,48% от избирателите.

Ямбол също ще има нов кмет след като Валентин Ревански от формацията „Пряка демокрация“ спечели с 61,92% от гласовете пред кандидата на БСП Катя Георгиева, която получи подкрепата на 35,27% от гласувалите. Досегашният кмет на града Георги Славов от ГЕРБ не стигна до балотаж.

Във Видин издигнатият от местна коалиция СДС Цветан Ценков спечели с 58,27% от гласовете пред досегашния градоначалник Огнян Ценков от ГЕРБ.

Нови стари кметове

Първи данни от ЦИК: 11 областни града с кмет от първи тур / местни избори 2019

Във втория по големина град Пловдив кандидатът на ГЕРБ Здравко Димитров спечели с 57,32% пред Славчо Атанасов, издигнат от НФСБ и ВМРО, който има 38,1%. Досега в града под тепетата управляваше Иван Тотев от ГЕРБ.

Във Варна досегашният градоначалник Иван Портних (ГЕРБ) спечели с 60,79% от гласовете пред кандидата на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който получи 35,99% от гласовете.

Досегашният градоначалник на Смолян Николай Мелемов спечели вота с 56,73%. На второ място в града остана Стефан Сабрутев от БСП.

В Сливен досегашният кмет Стефан Радев от ГЕРБ също спечели изборите с подкрепата на 64,75% от избирателите. Втори остава Кольо Милев от БСП.

В Ловеч също досеганият градоначалник Корнелия Маринова (ГЕРБ) печели с крехко мнозинство от малко над 300 гласа пред Радина Банкова от БСП.

В Силистра настоящият кмет Юлиян Найденов от ГЕРБ също си осигури нов мандат след като спечели 52,12% от гласовете. Втори остана Момчил Неков от БСП.

В Търговище досегашният кмет Дарин Димитров (ГЕРБ) спечели с 69,41% от гласовете пред кандидата от ДПС Хамди Илиязов.

В Шумен досегашният кмет Любомир Христов (ГЕРБ) ще остане градоначалник след като спечели със 77 гласа пред Венцислав Венков от БСП.

В Плевен настоящият кмет Георг Спартански, издигнат от инициативен комитет, спечели нов мандат. Той получи 50,6% от гласовете, а втори в балотажа остана кандидатът на ГЕРБ Мирослав Петров с 47,24% от гласовете.

В Добрич досегашният кмет Йордан Йорданов, издигнат от местна коалиция ДБГ, спечели с 66,54% пред кандидата на ГЕРБ Надежда Петкова, която получи подкрепата на 31,97% от гласувалите.

В Пазарджик кмет остава Тодор Попов, издигнат от местната коалиция „Новото време“.

Кметове от първи тур

Още на първи тур бяха избрани кметове на девет областни града. В Бургас настоящият кмет Димитър Николов от ГЕРБ спечели убедително с 65.83% от гласовете. Във Велико Търново победи Даниел Панов от ГЕРБ с 60.55% подкрепа. Във Враца Калин Каменов от ГЕРБ беше избран с 72.79% от гласовете. В Габрово настоящият кмет Таня Христова от ГЕРБ спечели с 58.69%. Кандидатът на ГЕРБ за кмет на Кюстендил Петър Паунов събра подкрепа от 54.96% от избирателите.

В Монтана също беше избран кмет още след първия тур. Златко Живков от местна коалиция, включваща ГЕРБ и СДС, победи убедително с 71.75%. В Стара Загора очакван победител е досегашният кмет от ГЕРБ Живко Тодоров с 68.63%. Станислав Дечев от ГЕРБ спечели с 51.42% от гласовете в Хасково. В Кърджали на първи тур спечели Хасан Азис от ДПС с 53.02%.

Източник:
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...