-6.5 C
София
понеделник, 18 януари, 2021

Коя е страната с най-много пирамиди? Не, не е Египет

Още новини

Коя е страната с най-много пирамиди? Не, не е Египет

Благодарение на филмите, които гледаме от малки сме свикнали да свързваме пирамидите с Египет. Тези огромни гробници са се превърнали в символ на тази страна.

Има само един проблем – Египет не е световната столица на пирамидите, тя дори не се намира в Северна Африка. Тази чест принадлежи на южната съседка на Египет – Судан.

Да, страната с най-много пирамиди в света е Судан и няма да се стискаме за повече подробности. Судан има между 200 до 255 познати пирамиди, в сравнение със 138-те на Египет. И не, те не са били създадени от древните египтяни, както може би си мислите.

Пирамидите в Судан са били построени от кушитите – древна цивилизация, управлявала земите по поречието на река Нил от 1070 г. пр.н.е. до 350 сл.н.е.

Въпреки че кушитите започват да строят пирамиди 500 години, след като египтяните спират да строят пирамиди, и двете култури са ги използвали за погребване на мъртвите.

Журналистът Фиона Макдоналд споделя:

„Точно както египтяните, кушитите погребвали своите кралски особи във възвишените пирамиди. Вероятно, за да помогнат на душите им да достигнат небесата – но структурно, сградите са много различни.

За начало, техните пирамиди са далеч по-стръмни и тесни, и са построени от стъпаловидни камъни, за разлика от гладките повърхности на широките египетски пирамиди.“

Друга голяма разлика има в размерите на пирамидите. Средната височина на кушитските пирамиди е приблизително 30 метра, докато средната египетска височина е близо 138 метра.

Една от най-големите концентрации на кушитски пирамиди е в древния град Мерое, който се намира в близост до съвременен Судан.

Само в този град можете да откриете грубо 200 от 255-те пирамиди в страната, което предполага, че в някакъв момент, този град е бил процъфтяващ метрополис.

Въпреки че знаят кой е построил пирамидите и горе-долу в кой период, изследователите все още имат много въпроси относно суданските пирамиди, на които тепърва предстои да открият отговорите.

Дали са използвали същите методи, използвани от египтяните? Колко време е отнемало издигането на една пирамида? Какво се е случило с обществото като цяло? Точно сега, тези въпроси остават без отговори.

Добрата новина е, че екипи от археолози в момента работят в Мерое и се надяваме скоро да получим отговори на някои от въпросите.

Един от начините, които използват учените да разберат повече за пирамидите е като използват дронове, които сканират района от високо.

Освен, че няма най-много пирамиди, Египет не е дом и на най-голямата пирамида. За да я видите, трябва да пътувате до Мексико, където се намира Голямата пирамида Чолула, която всъщност е скрита в планина.

Вижте това видео на суданските пирамиди, заснето специално с дрон:

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново