5.6 C
София
събота, 5 декември, 2020

Кой притежава снимките ми във Фейсбук? Какво може да прави социалната мрежа с тях?

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията е адресирана до...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям Бар. Дискриминацията е...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател. Вижте обръщението тук: https://www.facebook.com/100006542380422/videos/2844374072457311/ "Обръщам...

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства попадат в природата...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад Хасан пред Al...

Кой притежава снимките ми във Фейсбук? Какво може да прави социалната мрежа с тях?

От правна гледна точка и от гледна точка на неприкосновеността на личния живот, винаги е стоял един въпрос. Дали всичко, което качваме във Фейсбук ни принадлежи или не.

Въпреки че Фейсбук много ясно казва кой притежава правата над тази информация, повечето хора дори не си правят труда да разберат.

Колко от вас са се съгласили с Условията за използване на Фейсбук, без дори да са прочели първите два реда? Нека отделим фактите от фантастиката и да отговорим директно на така важният въпрос.

Притежава ли Фейсбук всички снимки и клипове, които качваме в социалната мрежа?

За да обобщим всичко – НЕ, Фейсбук не притежава това, което качвате в сайта, защото не е това начинът, по който функционира светът на авторското право. Всяка снимка, която сте направили лично вие, Ви принадлежи по закон.

В Условията за ползване на Фейсбук изрично са записани всички важни подробности, които трябва да знаете за авторските права. Те гласят:

„Вие притежавате цялото съдържание и информация, които публикувате във Facebook, и можете да управлявате как те да се споделят чрез вашите настройки за поверителност и настройки на приложението. В допълнение:

За съдържание, което е обхванато от права на интелектуална собственост, като снимки и видеоклипове (ИС съдържание), вие изрично ни предоставяте следното разрешение, зависещо от вашите настройки за поверителност и настройки на приложението:

вие ни предоставяте неизключителен, прехвърлим, подлицензируем, безвъзмезден, неограничен териториално лиценз да използваме всякакво ИС съдържание, което публикувате във или във връзка с Facebook (ИС лиценз).

Този ИС лиценз се прекратява, когато изтриете вашето ИС съдържание или акаунта си, освен ако съдържанието ви е споделено с други лица и те не са го изтрили.

Когато изтриете ИС съдържание, то се изтрива по начин, сходен с изпразването на кошчето на вашия компютър. Все пак вие съзнавате, че премахнатото съдържание може да остане в архивни копия в продължение на разумен период от време (но няма да бъде достъпно за други лица).

Когато публикувате съдържание или информация, използвайки настройката Публично, това означава, че позволявате на всички, дори и на лица извън Facebook, да имат достъп до тази информация и да я използват, както и да я свързват с вас (т.е. вашето име и снимка на профила).“

Дотук разбрахме, че притежаваме правата върху информацията, която споделяме във Фейсбук. Но някои от условията не са напълно ясни. Тук се заражда другият важен въпрос.

Какви права има Фейсбук над моите снимки?

HowToGeek разясняват условията на по-разбираем език. В тях се казва, че социалната мрежа получава „неизключителен, подлицензируем, безплатен лиценз за цял свят“ върху вашите снимки. Какво означава това?

Това означава, че вие все още притежавате вашите снимки, но нещата не свършват до тук.

Горе споменаваме за „безплатен лиценз за цял свят“. Това означава, че Фейсбук може да използва снимките ви, и вие нямате право на обезщетение, ако останете недоволни. Още по-просто казано, дори да се опитате да ги съдите, няма да станете милионер.

Вижте още: 6 потресаващи факта за Фейсбук, които трябва да знаете

Какво означават термините „прехвърлим“ и „подлицензируем“? Просто казано, това означава, че Фейсбук има право да прехвърля или предоставя лиценза върху вашите снимки на трето лице, и това отново ще бъде извършено без нужда от вашето разрешение.

Относно термина „неизключителен“, той означава, че сте свободни да лицензирате снимката си на когото поискате, а Фейсбук няма право на възражение. Тоест, имате право да качвате фейсбук снимките си навсякъде, където поискате.

Защо Фейсбук налага тези условия? Не са ли лоши?

За да работи един сайт успешно и законно, той трябва да е предоставил собствени Условия за ползване. Влизайки в сайта или правейки си регистрация в него, вие се задължавате да спазвате тези условия.

Ако условията за лицензиране, които разгледахме горе не съществуваха, всяко ваше действие би било в ущърб на някой и нарушение на нечии авторски права.

Както знаем, Фейсбук се концентрира само и единствено върху печалбите и техните Условия за ползване биха могли да бъдат във ваш ущърб.

Именно заради това, искрено ви препоръчваме да прочетете внимателно условията им и да прецените дали те отговарят на вашите изисквания. Не забравяйте, че всяко ваше действие бива записвано и продавано на трети страни.

Именно заради това, искрено ви препоръчваме да прочетете внимателно условията им и да прецените дали те отговарят на вашите изисквания. Не забравяйте, че всяко ваше действие бива записвано и продавано на трети страни.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

„Кое би предпочел?“ – 80 въпроса, с които да се забавлявате

"Кое би предпочел?" е известна игра, подходяща за забавление с приятели или със семейството. Играта е много лесна: ние ви задаваме различни въпроси, а...

Потънал ли е наистина Титаник и защо е било забранено на оцелелите да разказват?

През 1910 г., седем мъже се срещат на остров Джекил, край бреговете на щата Джорджия, САЩ. Там планират създаването на нова централна банка, наречена...

Жените убийци: 16 от най-ужасяващите жени серийни убийци

Когато говорим за серийни убийци, обикновено става въпрос за мъже, но истината е, че някои от най-ужасяващите престъпления са извършвани от жени серийни убийци. Вижте...

20 „американски проблеми“, които европейците не могат да разберат

20 "американски проблеми", които европейците не могат да разберат Животът на американците и европейците е много по-различен, отколкото си мислите. И макар, че не е...

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия, които могат да...