10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Космос 954 – сателитът с ядрен реактор, който падна в Канада

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Любопитен факт е, че сателитите, които обикалят планетата ни, трябва рано или късно да паднат. Това се е случило и с Космос 954, но какво прави този сателит по-различен от останалите? – това, че е носил на себе си ядрен реактор.

Когато един сателит свърши работата си, той обикновено пада и изгаря в атмосферата, без да има опасност за населението на Земята. За съжаление, винаги има изключения на това правило и понякога сателитите падат на Земята и представляват опасност за хората, дивата природа и околната среда. Какво ли би се случило, ако сателитът носи на себе си активен ядрен реактор?

По време на Студената война, Съединените щати и Съветският съюз изстрелват в космоса десетки сателити с ядрени реактори на борда. Първият е Transit-4A, изстрелян от САЩ през 1961 г. Той е един от многото сателити, изстреляни между 1959-88 г., за предоставяне на сателитна навигационна услуга на ВМС на САЩ.

Това е първата сателитна навигационна система преди GPS. Транзитната система е имала общо 41 спътника, няколкото от които са се захранвали с ядрена енергия. Много от тях, макар и вече да не функционират, все още са в орбита с незасегнати ядра в реактора.

Между 1964 и 1978 г. САЩ изстрелват още седем спътника с ядрени реактори по програмата Nimbus. Сателитите на Nimbus са помогнали на метеоролозите да проучат времето на Земята, променящия се климат, озоновия слой, морския лед и още. От седемте спътника на Nimbus, два все още са в орбита.

Съветският съюз започва изстрелването на подобни сателити в космоса през 1965 г. През следващите 22 години, те изстрелват над 30 спътника, всеки от който носи малък ядрен реактор на борда, който захранва различните инструменти. Тези спътници са разузнавачи, предназначени да шпионират корабите и подводниците на ВМС на САЩ.

Сателитите са използвали радари за засичане на морския трафик, но тъй като радарният сигнал често е губил мощност, сателитите е трябвало да летят в ниската земна орбита, където съпротивлението на въздуха е прекалено голямо, за да се поставят соларни панели, затова ядрената енергия е била единствената алтернатива.

Повечето от тези сателити са носили ядрени реактори тип BES-5, захранвани с уран-235. Поради ограничения в пространството и теглото, горивото е било силно обогатено до ниво оръжие, така че реакторите са били бързи, ефективни и малки, а също и изключително мощни.

Реакторите са се монтирали в отделен блок, който може да бъде изхвърлен в космоса, в по-висока орбита, за да може сателита да навлезе в земната атмосфера без риск от радиоактивно замърсяване. Но що се отнася до космическите мисии, нещата не винаги вървят по план.

Космос 954

Отломки от Космос 954 в Канадския музей на науката и технологията

Космос 954 е изстрелян на 18 септември 1977 г. от космодрума Байконур. Той обикаля около Земята на височина от 259 – 277 км., а ядрения му реактор съдържа около 50 кг уран-235. Седмици след изстрелването му става ясно, че орбитата на сателита е нестабилна и Космос 954 ще има много кратък живот.

Докато съветските учени се опитват да контролират сателита, те разбират, че Космос 954 ще падне на земята много скоро. За да стане още по-лошо, те разбират, че системата, предназначена да изхвърли ядрото на реактора на безопасна височина, не работи.

Съветският съюз уведомява Съединените щати, както и всички други нации, които стоят на пътя на сателита, че е възможно разсипване на ядрени отпадъци. В поредица от тайни срещи със САЩ, учени от Съветския съюз предоставят подробни данни за ядрения реактор на Космос 954. САЩ от своя страна предупреждават своите партньори от НАТО, че се очаква Космос 954 да падне. Те предлагат и помощ за почистването на радиоактивното замърсяване.

Космос 954 - сателитът с ядрен реактор, който падна в Канада

На 24 януари 1978 г., няколко минути преди изгрев, Космос 954 влиза в земната атмосфера и се разпада над Канада. Дебрите от сателита образуват пътека дълга 600 км. Последвалата операция за почистване струва на Канада близо 14 млн. долара, а на САЩ – 2,5 млн. долара. Канада иска от Съветския съюз 6 млн. долара, заради почистването, но те изплащат само половината.

Смята се, че сателита е тежал между 4 и 5 тона. От тях, само 65 кг са открити. С изключение на един по-голям фрагмент, всички други са били радиоактивни.

Веднага след почистването следва огромно притеснение, че голяма част от ядрото на реактора е оцеляло при падането и се е разбило в леда, което е ужасен сценарии, защото водата забавя неутроните и позволява задействането на верижна реакция. Въпреки обширното търсене на ядрото, то така и не е открито. Заключенията са, че то най-вероятно се е разпаднало почти напълно в атмосферата.

В статия, публикувана през август 1984 г. в Health Physics, авторите отбелязват, че поне една четвърт от реактора (между 7 и 8 кг) е паднал под формата на фини частици с диаметър по-малък от 1 мм. Тези микрочастици са паднали като невидима мъгла върху северозападните територии и върху безплодната арктическа и субарктическа земя.

Останалите три четвърти са се изпарили в ситна мъгла и са останали в атмосферата няколко години, като след това са паднали на земната повърхност. През тези години, радиоактивният разпад е премахнал повечето от по-краткотрайните радионуклиди, представляващи малки рискове за здравето.

Що се отнася до частиците с размер милиметър, авторите отбелязват, че ако човек случайно погълне такава, тя ще премине през храносмилателния тракт и ще излезе от тялото в рамките на 48 часа. Радиацията, която ще получи този човек няма да е по-голяма от тази при рентгенова снимка. (Къде ли сме го чували това…)

Това не е първият подобен случаи, но другите съветски сателити са падали все в океана, както през 1983 г., когато Космос 1402 се разваля и пада в Индийския океан.

Дори и в момента, все още има съветски, а и не само, сателити, които носят ядрени реактори и обикалят около Земята, но не се очаква да паднат, тъй като имат стабилна орбита. Но винаги има изключения и е възможно при сблъсък с космически останки да се случи нежеланото.

amusingplanet

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.