-0 C
София
четвъртък, 26 ноември, 2020

Кока-Кола е плащала на учени, за да омаловажат ролята на захарните напитки в кризата със затлъстяването, сочи ново проучване

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Кока-Кола е плащала на учени, за да омаловажат ролята на захарта в масовото затлъстяване, става ясно от ново проучване, пише Dailymail. Работата на Кока-Кола е наречена „ниска точка в историята на общественото здраве“.

Компанията за напитки е дарила милиони долари на екип изследователи с нестопанска цел, които твърдят, че са търсили причините за затлъстяването в Съединените щати.

Оказва се, че екипът става тайно лице на Кока-Кола и пропагандира идеята, че основната причина за масовото затлъстяване в САЩ е липсата на спорт, а не лошата храна.

Вижте още: 20 практически приложения на Кока-Кола, които доказват, че е опасна за здравето

Нещо повече, групата се е опитала да омаловажи факта, че Кока-Кола е спонсор на изследванията им, а също и колко пари е дарила компанията.

Изследователите твърдят, че всъщност организацията с нестопанска цел ГМЕБ (Глобална мрежа за енергиен баланс) е била „лице“ на Кока-Кока и е промотирала, че липсата на упражнения, а не лошата диета или захарта, е причината за масовото затлъстяване в САЩ.

Разкрития

В анализа, публикуван в Public Health Nutrition, участват изследователи от Оксфордския университет, Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина, икономическият университет Бокони в Италия и американската неправителствена организация Right To Know.

Те са изследвали повече от 18 000 страници с имейли, разменени между Кока-Кола със седалище в Атланта, Университетът Западна Вирджиния и Университета в Колорадо.

И двата университета са били част от ГМЕБ, твърдейки, че е нестопанска организация, изучаваща затлъстяването от 2014 до 2015 година.

Но учените сега казват, че групата е създадена от Кока-Кола, за да омаловажи връзките между затлъстяването и захарните напитки.

Кока-Кола е финансирала пряко ГМЕБ, като е дарила най-малко 1,5 милиона долара до 2015 година и е разпределила още милиони между асоциираните с ГМЕБ академици за провеждане на въпросното изследване.

„Кока-Кола са използвали учени по обществено здраве, за да проведат класически табако тактики, за да защитят печалбите си“, казва Гари Ръскин, изпълнителен директор на Right To Know. „Това е ниска точка в историята на общественото здраве и предупреждение за опасността от приемане на корпоративно финансиране за работа с общественото здраве“.

От редица имейли става ясно, че изследователите са се опитвали да увеличат броя на партньорите и спонсорите си, за да не изглежда, че Кока-Кола е основният спонсор.

„Със сигурност ще трябва да разкрием това [финансирането от Кока-Кола] в даден момент. Предпочитаме да имаме други спонсори начело…Сега имаме два спонсора. Кока-Кола и анонимен индивидуален спонсор…Дали включването на университетите като спонсори/поддръжници ще премине теста?“, пише в един имейл.

В друг имейл се пита дали университетите имат политика относно оповестяването на сумата на всяко дарение, за да не се налага да разкриват колко е дарила Кока-Кола.

В имейла пише: „Ние управляваме някои запитвания на ГМЕБ и докато ние разкриваме Кока-Кола като спонсор, не искаме да разкриваме колко е дарила компанията“.

Класическите табако практики са практики, провеждани от компаниите, които произвеждат тютюневи изделия с цел да омаловажат и дори прикрият опасностите, до които води употребата на техните изделия.

Тези практики включват спонсориране на „научни“ изследвания, които „доказват“, че цигарите не представляват опасност за здравето.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Жените убийци: 16 от най-ужасяващите жени серийни убийци

Когато говорим за серийни убийци, обикновено става въпрос за мъже, но истината е, че някои от най-ужасяващите престъпления са извършвани от...

20 „американски проблеми“, които европейците не могат да разберат

20 "американски проблеми", които европейците не могат да разберат Животът на американците и европейците е много по-различен, отколкото...

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...