-4.6 C
София
събота, 16 януари, 2021

Кодекс Гигас (Дяволската библия) – най-големият средновековен ръкопис

Още новини

Кодекс Гигас, известен и като „Дяволската библия“, е най-големият и един от най-странните ръкописи в света.

Толкова е голям, че за изработката му е била използвана телешка кожа от 160 животни и са необходими двама души, за да бъде повдигнат.

Със своите 92 см. дължина, 50 см. ширина, 22 см. дебелина и тегло от 74,8 кг., Кодекс Гигас е най-големият известен средновековен ръкопис.

Книгата е съдържала 320 пергаментни листа, 11 от които са откъснати, причината за което вероятно е било съдържанието на липсващите страници. Кодексът е с дървена корица с подвързия от кожа с метални орнаменти.

Кодексът е създаден през 13 в. в един бенедиктински манастир в Чехия, а днес се съхранява в националната библиотека в Стокхолм.

Кодекс Гигас – Дяволската библия

Кодекс Гигас е известен още и като Дяволската библия заради голямото изображение на дявол, нарисувано на една от страниците на кодекса, и заради легендата около неговото създаване.

Кодекс Гигас (Дяволската библия) – най-големият средновековен ръкопис

Според легендата Кодекс Гигас е дело на монах, който нарушил монашеската си клетва. За това бил осъден да бъде зазидан жив в стените на манастира.

За да избегне наказанието, монахът се зарекъл, че за една нощ ще създаде книга, която ще съдържа цялото човешко познание.

Към полунощ монахът осъзнал, че не ще може да изпълни обещанието си, затова продал душата си на Дявола. Той завършил ръкописа вместо него.

В знак на благодарност монахът изрисувал Дявола на една от страниците на кодекса.

Според National Geographic, ще отнеме на един човек, ако работи непрекъснато, пет години, за да пресъздаде съдържанието на Кодекс Гигас на ръка (с изключение на илюстрациите).

Ако погледнем реалистично, би отнело най-малко 25 години на един човек да създаде кодекса от нулата.

И все пак, през цялото време текста запазва невероятна еднаквост от началото до края.

Кодекс Гигас съдържа латинския превод на Библията (Вулгата) от Св. Йероним Блаженни с изключение на книгите „Деяния на Апостолите“ и „Откровение на Йоан“.

В кодекса са поместени още енциклопедията „Етимология“ на Исидор Севилски, „Юдейска археология“ от Йосиф Флавий, „Чешка хроника“ от Козма Пражки.

Също така, различни трактати, посветени на историята, етимологията и физиологията, календар с кондика на манастира в Подлажице, както и магически формули, екзорсистки заклинания и други местни поверия.

Ръкописът е написан изцяло на латински език

Почеркът, с който са изписани страниците е абсолютно еднообразен в цялата книга.

Страниците на ръкописа са украсени с илюстрации и орнаменти в синьо, червено, зелено и жълто. А на 290-та страница се намира уникалната 50-сантиметрова рисунка на дявола.

Оригиналният ръкопис вече не се показва на широката публика. Затова единственият начин да го разгледате е онлайн. Вижте ръкописа ТУК.

National Library of Sweden

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново