-5.5 C
София
сряда, 20 януари, 2021

Клонирането на мамут ще бъде успешно до 10 години, прогнозират сибирски учени

Още новини

Клонирането на мамут ще бъде успешно до 10 години, прогнозират сибирски учени.

Якутия, наричана още Република Саха, е най-големият регион в Руската федерация, и е най-известен с голямото наличие на диаманти. Но това може да се промени, когато гигантският мамут бъде върнат към живот.

Главата на републиката Айсен Николаев казва, че сътрудничеството между руски, южнокорейски и японски учени ще осъществи това „чудо“, само в рамките на едно десетилетие.

„Активно работим с Южна Корея“, казва Николаев, по време на Източния икономически форум във Владивосток.

„Благодарение на сътрудничеството ни с корейски и японски учени, по мое мнение, това (клонирането на мамут) ще се случи през следващото десетилетие.“

„Перспективата вече не е фантастична“, добавя той.

„През 2014 година, аз с група мои приятели, предложихме проект за създаване на Ice Age Park с мамути – всички се засмяха. Но, те вече не се смеят“, добавя той.

„Днес технологиите се развиват с експлозивно темпо и това, което вчера е изглеждало като научна глупост, днес е абсолютно възможно.“

„Вярвам, че чудесата са възможни“

Вече се провеждат експерименти за клониране на изчезнали древни коне и пещерни лъвове, заявиха наскоро учени от столицата Якутск.

Вълнести мамути, пресъздадени от клетки, намерени в замръзнали останки, погребани в сибирската вечна замръзналост, ще бъдат родени отново от слонска сурогатна майка, казват експерти.

Според Николаев, „всяка предпоставка“ вече е на лице, за да върнем вида, който е изчезнал преди около 4000 години.

„Просто трябва да се погрижим за няколко неща, свързани с търсенето на суровини“, казва той.

„Виждаме, че всяка година ни носи все повече висококачествени мамутски останки.“

Според Николаев, със скоростта, с която се развиват генетичните технологии ще можем да постигнем реални резултати в близко бъдеще.

„Това, разбира се, ще бъде революция“, завършва той.

Какво мислите вие по този въпрос? Одобрявате ли идеята за „възраждане“ на праисторически животни? А не би ли било твърде опасно? Споделете ни вашето мнение на Фейсбук страницата ни

siberiantimes

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново