11.8 C
София
понеделник, 1 юни, 2020

Католическо училище забрани „Хари Потър“, заради риск от „призоваване на зли духове“

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Католическо училище забрани „Хари Потър“, заради риск от призоваване на зли духове. Фентъзи поредицата е сред най-популярните франчайзи в света, но възможно ли е магическите заклинания да са истински?

Това смята преподобният Дан Рийхил от католическото училище „Свети Едуард“ в Нашвил, Тенеси.

Поредицата от седем книги, изобразяваща вълшебните приключения на млад магьосник и неговите приятели, беше извадена от училищната библиотека, заради съдържанието им, пише в имейл до Tennessean преподобният Дан Рийхил, пастор в римокатолическото енорийско училище.

„Тези книги представят магията като добра и лоша, което не е вярно, а дори е доста хитра заблуда. Проклятията и заклинанията, използвани в книгите, са действителни такива. Това означава, че ако човек ги произнесе на глас, рискува да призове зли духове“, пише още в имейла.

Рийхил допълва, че се е консултирал с няколко екзорсисти от Съединените щати и Рим, които също са препоръчали да се премахнат книгите.

Вижте още: Музеят на исландската магия и вещерство е едно зловещо място, което трябва да посетите задължително

За тези от нашите читатели, които не са запознати с поредицата „Хари Потър“, ще изясним, че действително заклинанията, които са използвани в книгата са съставени от реални латински думи.

Например, заклинанието „Експекто Патронум„, призовава покровител, който защитава магьосника от зли същества. От латински, Expecto Patronum се превежда като „Очаквам защитник.“

Трябва ли да се забраняват фентъзи книги?

Католическо училище забрани "Хари Потър", заради риск от "призоваване на зли духове"

Основните книги, публикувани между 1997 и 2007 г., са написани от Джоан Роулинг и се превръщат в масов хит по света. Това води и до успешен филмов франчайз и създаване на цяла „Потър вселена“.

Факт е, че през годините книгите са се смятали за спорни в различни кръгове от обществото, включително и религиозните.

Католическата църква няма официална позиция по въпроса с книгите „Хари Потър“. В тази конкретна ситуация обаче, пасторът има право да забрани книгите в училищната библиотека, казва администраторът на училището Ребека Хамел.

„Всеки пастор има канонични правомощия да взима такива решения за своето енорийско училище“, допълва Хамел. „Той е в рамките на своите правомощия да действа по този начин“.

По-рано тази година, католически свещеници от Полша изгориха редица книги, които според тях са водили до светотатство. Сред тях бяха и книги от едноименната поредица „Хари Потър“.

„Училище забрани Хари Потър“, „Училище изгори книги“, това са все заглавия, които не е нормално да чуваме в 21 век.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.

Много руснаци са били на страната на Хитлер – искали са да ги освободи от Сталин

Накратко: много руснаци са били на страната на Хитлер и съвсем не са били толкова лоялни към съветския режим, колкото сме...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват "омразна реч" в рамките на час. Според новия...