Католическо училище забрани "Хари Потър", заради риск от "призоваване на зли духове"

Католическо училище забрани „Хари Потър“, заради риск от „призоваване на зли духове“

Католическо училище забрани „Хари Потър“, заради риск от призоваване на зли духове. Фентъзи поредицата е сред най-популярните франчайзи в света, но възможно ли е магическите заклинания да са истински?

Това смята преподобният Дан Рийхил от католическото училище „Свети Едуард“ в Нашвил, Тенеси.

Поредицата от седем книги, изобразяваща вълшебните приключения на млад магьосник и неговите приятели, беше извадена от училищната библиотека, заради съдържанието им, пише в имейл до Tennessean преподобният Дан Рийхил, пастор в римокатолическото енорийско училище.

„Тези книги представят магията като добра и лоша, което не е вярно, а дори е доста хитра заблуда. Проклятията и заклинанията, използвани в книгите, са действителни такива. Това означава, че ако човек ги произнесе на глас, рискува да призове зли духове“, пише още в имейла.

Рийхил допълва, че се е консултирал с няколко екзорсисти от Съединените щати и Рим, които също са препоръчали да се премахнат книгите.

Вижте още: Музеят на исландската магия и вещерство е едно зловещо място, което трябва да посетите задължително

За тези от нашите читатели, които не са запознати с поредицата „Хари Потър“, ще изясним, че действително заклинанията, които са използвани в книгата са съставени от реални латински думи.

Например, заклинанието „Експекто Патронум„, призовава покровител, който защитава магьосника от зли същества. От латински, Expecto Patronum се превежда като „Очаквам защитник.“

Трябва ли да се забраняват фентъзи книги?

Католическо училище забрани "Хари Потър", заради риск от "призоваване на зли духове"

Основните книги, публикувани между 1997 и 2007 г., са написани от Джоан Роулинг и се превръщат в масов хит по света. Това води и до успешен филмов франчайз и създаване на цяла „Потър вселена“.

Факт е, че през годините книгите са се смятали за спорни в различни кръгове от обществото, включително и религиозните.

Католическата църква няма официална позиция по въпроса с книгите „Хари Потър“. В тази конкретна ситуация обаче, пасторът има право да забрани книгите в училищната библиотека, казва администраторът на училището Ребека Хамел.

„Всеки пастор има канонични правомощия да взима такива решения за своето енорийско училище“, допълва Хамел. „Той е в рамките на своите правомощия да действа по този начин“.

По-рано тази година, католически свещеници от Полша изгориха редица книги, които според тях са водили до светотатство. Сред тях бяха и книги от едноименната поредица „Хари Потър“.

Трябва ли да се забрани „Хари Потър“? Пишете ни и ни последвайте в социалните ни мрежи Фейсбук и Туитър!

Сетланс