9.3 C
София
събота, 23 януари, 2021

Катакомбите на Париж: Под града на светлината се крие свят на мрак и смърт

Още новини

Катакомбите на Париж: Под града на светлината се крие свят на мрак и смърт

Столицата на Франция е изпълнена с история и невероятни забележителности. Въпреки че Париж се счита за град на любовта, той крие едно зловещо място – Катакомбите. Парижките катакомби са включени в топ 10 на туристическите атракции в Париж. Вижте защо!

Катакомбите на Париж

Paris Catacombs

Парижките катакомби представляват мрежа от тунели, канали, кариери и стари пещери, разположени на 20 метра под Париж. Те са построени през 18 век, но първоначалното им предназначение е било съвсем различно.

Самите костници съдържат останките на около 6 милиона души, което им дава репутацията на „най-голямото гробище в света“. Също биват наричани и „Империята на мъртвите“.

Обобщена история

paris

Голяма част от Париж лежи върху залежи от варовик. От този камък са построени и много на брой сгради. Строителният материал се е добивал извън населените места, но изкопните работи били твърде хаотични, изкопавали се тунели до залежите, които съответно не са били картографирани. След като свършили тези залежи, хората изоставили тунелите (12 век).

С разрастването на Париж е започнало да се строи над тези тунели. Не след дълго започват да се случват големи пропадания на сгради (1774 г.).

В същото време гробищата в града не стигат, получава се претрупване на църковните гробища и се налага да се вземат спешни мерки. Тогава се решава всички кости на мъртвите да бъдат преместени в тези подземни тунели.

Самите катакомби се намират на 20 метра под земята.

In the catacombs

Тяхната обща дължина достига 300 км., но днес за посещение е отворен участък от само 2 км.

Първоначално костите са били натрупвани в тунелите, но в последствие се нарежда да бъдат изградени стени с тях по специален ред. На всички места днес има табели, на които е указано чии са костите (ако са на известна личност), коя улица се намира над тях и кои сгради.

При нареждането на костите са се четели молитви за покой, както е по църковен канон.

Тази подредба се дължи на Луи Етиен Ерикар де Тури, глава на парижкия инспекторат от 1810 г.

Благодарение на него всички кости и черепи са подредени по начина, по който изглеждат днес. Създадена е зала с откритите под Париж минерали, друга, която показва деформирани скелети и още интересни експозиции.

Той добавя и специални монументални плочи и пасажи с предупреждения или поетични произведения. Един такъв предупредителен пасаж гласи: „Спри! Тук е империята на мъртъвците!“.

Свръхестествено

Skulls @ Catacombs - Paris

Разбира се, като всяко друго мрачно и изпълнено със смърт място, и това има своите свръхестествени случки. Хора твърдят, че са чували гласове, а други, че са виждали духове, които се разхождат из тъмните коридори на костницата.

Вижте още: Има нещо в тези църкви, което е много зловещо, но и красиво

Знаейки, че там долу се съхраняват костите на 6 милиона души, историите за духове и привидения звучат някак достоверно.

За посещение:

Важно е да се знае, че катакомбите не са дестинация за всеки. Ако страдате от клаустрофобия или сте твърде емоционални, това място може да не ви понесе. Заради увеличаващите се подземни води, на места е мокро и е хубаво да се обмисли подходящо облекло.

Вътре се влиза по групи и не може да има повече от 200 души едновременно. Обиколката е с продължителност 45 минути и няма тоалетни.

Под земята се слиза по 130 стъпала, а се изкачват 83, за да се излезе на улицата. Температурата е 14 градуса. Обиколката е неподходяща за хора със сърдечни и дихателни проблеми, за хора с нервни заболявания и малки деца.

Катакомбите са недостъпни за хора с намалена подвижност. Деца под 14 годишна възраст трябва да бъдат придружени от възрастен.

Работно време

От вторник до неделя. От 10:00 ч. до 20:30 ч. Последно влизане: 19:30 часа.

Всяко лице, което увреди или се опита да открадне кост ще бъде съдено според закона. Всички чанти се проверяват на изхода. Индивидуален вход без намаление: 12 евро.

Информация от официалният сайт: catacombes.paris.fr

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново