5.8 C
София
неделя, 24 януари, 2021

Касиер е използвал фотографска памет, за да открадне номерата и кодовете на кредитните карти на над 1300 души

Още новини

Този случай доказва, че наличието на фотографска памет не е задължително обвързано с висока интелигентност.

Необичаен случай на измама бе разкрит в Токио. 34-годишният Юсуке Танигучи бе арестуван за това, че е откраднал информацията за кредитните карти на над 1300 души – пазарувал е онлайн.

Според полицията, Танигучи е работил като касиер на непълно работно време в мола в град Кото. Винаги, когато клиент е плащал с кредитна карта, заподозреният е успявал да запомни 16-цифрения код, името, датата и кода за сигурност на картата. Цялата тази информация само за няколко секунди, докато приключи плащането.

Предполага се, че Танигучи е използвал т.нар. „фотографска памет“, за да успее да запамети цялата тази информация до края на транзакцията. След като клиентът си е тръгвал, той е записвал информацията в тефтер. Тефтерът бива открит след ареста, като в него са били записани стотици имена и номера.

В момента, цялата тази информация се проверява, за да се определи обхвата на предполагаемите му престъпления.

Любопитно: Все повече японци наемат автомобили, но не ги карат. Какво правят с тях?

След оповестяването на този необичаен случай, в Интернет се появиха доста коментари:

„Уау, наистина ли има хора, които го могат?“
„Каква загуба на талант.“
„Фотографска памет! Това е невероятна сила, но трябва да се използва само за добро.“
„Той трябва да е гений.“
„Никога не съм срещал такъв човек.“

Може би се чудите, как такъв криминален гений бива хванат?

Според полицията, след ареста Танигучи е казал на полицаите, че всичко, което е купувал онлайн, след това е продавал на заложни къщи за пари, които използвал за наем, храна и други нужди.

Една проста грешка е довела до неговия арест. Заподозреният е купил две чанти на обща стойност 270 000 йени (малко над 4,400 лева). През март, чантите са били доставени до личния адрес на Танигучи, което води полицията до него. Явно е бил твърде зает със запаметяването на номера, за да осъзнае, че когато крадеш онлайн, не трябва да предоставяш домашния си адрес…

Това просто доказва, че наличието на фотографска памет не е задължително обвързано с висока интелигентност.

Тази измама, макар и да звучи твърде невероятна, за да се повтори, е добро напомняне, че трябва да сме по-бдителни, когато използваме кредитни/дебитни карти. Редовното наблюдение на историята на покупките ви е също много важно, дори ако няма причина да смятате, че сте жертва на измама.

Ако смятате, че ви е нужна по-голяма защита, попитайте вашата банка дали работи с услугата 3D-сигурност. 3D-сигурността е сравнително нова услуга, която допълнително подсигурява вашата карта, чрез 3D-парола.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново