10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Камъкът Хипатия – Най-мистериозният камък, по-стар от Слънчевата система

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

През 1996 г., египетският геолог Али Баракат открива малко и много странно изглеждащо камъче в източна Сахара. Камъчето е 3,5 см широко, а теглото му е малко над 30 грама. То става популярно като „Камъкът Хипатия“, кръстен на Хипатия Александрийска, която е гръцки учен, математик и философ.

Още с откриването му през 96-та година, учените се опитват да разберат, откъде точно е дошъл този мистериозен камък.

Отначало, учените са смятали, че камъкът Хипатия има извънземен произход и е дошъл на Земята, чрез метеорит, но по-нататъшен анализ разкрива, че той не се вписва в нито една известна категория метеорити.

Изследване, публикувано в Geochimica et Cosmochimica Acta на 28 декември 2017 г., предполага, че някои микросъединения в камъка може да са се образували преди съществуването на нашето Слънце. Според учените, тези частици не съвпадат с нищо, което сме намирали някога в нашата слънчева система.

Особено интересен е химичният състав на камъка, който не прилича на нищо, което учените някога са виждали на Земята. Той е различен и от типичния състав на кометите и метеоритите.

Според изследванията, камъкът вероятно е бил създаден в ранната слънчева мъглявина – гигантски облак от хомогенен междузвезден прах, от който се е образувало Слънцето и неговите планети. Докато някои от основните компоненти в камъчето се намират на Земята – въглерод, алуминий, желязо и силиций, те съществуват в различно съотношение от материалите, които сме виждали преди.

Освен това, изследователите са открили микроскопични диаманти, за които се смята, че са създадени от шока от удара със земната атмосфера или кора.

Когато за пръв път е установено, че камъкът Хипатия е с извънземен произход, всички учени са били във възторг, но нови изследвания и резултати поставят още по-големи въпроси за неговия действителен произход.

Проучванията на камъка предполагат, че ранната слънчева мъглявина може да не е била толкова хомогенна, колкото учените са смятали досега. Това става ясно, след като някои химически характеристики показват, че слънчевата мъглявина не е имала еднакъв състав – което е в противоречие с общоприетия възглед за формирането на нашата слънчева система.

Учените нямат търпение да разрешат загадките, които носи мистериозният камък, а на нас ни остава да чакаме резултатите.

mysteriesrunsolved

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.