11 C
София
петък, 30 октомври, 2020

Какво ще представлява бъдещият център на НАТО във Варна

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

САЩ подкрепят предложението на България за „създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на инициативата на НАТО за адаптирано предно присъствие“.

Точно това е записано в рамката за стратегическо партньорство, подписана от Доналд Тръмп и Бойко Борисов във Вашингтон, пишат от Свободна Европа.

„Трябва да правите голяма разлика между база, флотилия и координационен център“, каза Борисов след срещата си с Тръмп. Тези няколко изречения засега са цялата официална информация.

Какъв център?

Решение в рамките на НАТО за Варна все още няма. „Научихме за българското предложение този център да е във Варна. В момента тази координация се извършва от Обединеното военноморско командване на НАТО в Нортууд, Великобритания, което се справя добре. НАТО ще разгледа въпроса за локацията на този център“, се казва в отговор до Свободна Европа от пресслужбата на Алианса в Брюксел.

Но решение по принцип за създаване на координационен център специално за Черно море има. „През февруари 2017 г. министрите на отбраната на страните от НАТО се съгласиха за създаването на военноморски координационен център за дейността на нашите общи военноморски части, когато взаимодействат с други съюзнически части в региона на Черно море“, обясняват още от НАТО.

По информация на Свободна Европа не става дума за голямо съоръжение с многоброен персонал, а по-скоро за няколко стаи с високотехнологично оборудване, където да работят малко на брой хора. Българската страна вече е започнала самостоятелно работа по центъра, твърдят наши източници.

Министерството на отбраната все още не е отговорило на изпратените от Свободна Европа въпроси.

Експерти в сферата на отбраната обаче коментираха, че не са изненадани от предложението Варна да стане домакин на военноморски координационен център на НАТО. Това е в унисон с политиката на алианса след 2014 г. за създаване на мрежа от командни центрове по източния фланг. Решението е взето на срещата на върха в Уелс, само няколко месеца след анексирането на Крим от Русия.

Какво ще координира бъдещият център на НАТО?

„Това са всякакъв вид учения, посещения на постоянната военноморска група на НАТО, двустранни инициативи на страни от НАТО с България, с Румъния, с Турция, естествено. Това е мярката, която значително би намалила рисковете от инциденти, когато става дума за военноморска дейност в Черно море“, коментира по телефона за Свободна Европа бившият служебен министър на отбраната (2014 г.) Велизар Шаламанов.

Вижте още: За пореден път обявиха лидера на Ислямска държава ал-Багдади за ликвидиран – това се случва всяка година

Решенията на НАТО от Уелс са взети няколко месеца, след като Ангел Найденов напуска поста на министър на отбраната (2013 – 2014). Той си спомня, че още тогава „се предвиждаше създаване на подобен център в София, чиято идея беше да координира и да планира съвместните учения на територията на България, и съответно създаването на такъв център за комуникация и координация на военните кораби в Черно море на територията на едно поделение край Варна“.

Според друг бивш служебен министър на отбраната (2013), Тодор Тагарев, плановете за този център ги има отдавна. „Ние разполагаме с такъв център. В него има инвестиции по програми на САЩ… Ние имаме изграден оперативен център за морски суверенитет, който може и би трябвало да обменя информация със съюзниците и ние казваме, предполагам, че сме готови той да прерасне в център на НАТО“, обяснява Тагарев.

А Русия?

Ден преди срещата си с Доналд Тръмп премиерът Бойко Борисов реши да повтори своята позиция, че е против база на НАТО на Черно море. След срещата си с Тръмп той натърти на думата „център“.

По идеята за привличането на такъв център във Варна е работено и по времето, когато военен министър е Николай Ненчев (2014 – 2017). „Имаше едно неразбиране, тъй като много често се говореше за флотилия.

Ние направихме всичко възможно да изградим там координационен център на НАТО за по-добро сътрудничество в акваторията на Черно море с оглед на това, че балансът на силите там е силно променен и той е в полза на Русия. Приветствам много силно тази идея“, коментира той.

„Всъщност, големите рискове произтичат от засиленото военноморско присъствие на Русия в Черно море след анексирането на Крим и създаденото напрежение около Азовско море. Един такъв координационен център, иницииран от България, само би помогнал да бъдат избегнати грешни стъпки в напрегната ситуация“, обяснява Шаламанов.

Засега официална реакция от страна на Русия няма.

Източник:
Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...