-0.1 C
София
сряда, 27 януари, 2021

Какво се случва в една от най-тайните стаи в света – Севернокорейската Стая 39

Още новини

Стая 39. Пране на пари и международен трафик на наркотици, или как една тайна правителствена програма запазва и развива икономиката на Северна Корея.

Ако смятате, че влизането в Северна Корея е трудно, пробвайте да получите пропуск за Стая 39. Не се знае много за тайните служби в централата на Корейската работническа партия в Пхенян. Но това, което знаем е наистина шокиращо.

Предполага се, че е основана в края на 70-те години на миналия век от бившият лидер Ким Ир Сен. Стая 39 е описвана като гръбнакът на т.нар. „съдебна икономика“, носеща около 1 милиард долара годишно.

Целта на Стая 39, или поне по принцип, е финансирането на „Великият водач“ и вътрешния му кръг. Или както един източник казва пред NK News: „Купуването на датска шунка и френски коняк.“

С търговските ограничения, без туризъм и предимно селскостопанска икономика, как Северна Корея успява да събира толкова пари, ще попитате вие?

Е, няма да ви изненадам като ви кажа, че това, което се случва в Стая 39, не е напълно законно…

Доклади на Financial Times и Washington Post твърдят, че Ким Чен Ун и неговите приближени са произвеждали това, което става известно на Американското правителство, като „Супердолар“ – почти безупречна фалшива 100-доларова банкнота.

И това в никакъв случай не е най-лошото, което се е случвало там

Стая 39 също става известна (благодарение на дезертьори) с ролята си в международна търговия с наркотици, като се появиха и слухове, че тя е участвала в предполагаемия трафик на наркотици от служители на посолствата на Северна Корея, притискайки дипломатите си да набират „фондове за лоялност“, чрез търговия с наркотици в други държави.

Източник казва пред NK News, че офисът „е бил известен с производството на фармацевтичен клас амфетамин“, и че бюрото е започнало да продава кристал мет (кристален метамфетамин),“ за да замени някои от фондовете“, изгубени, когато икономиката се срива в края на миналия век.

Япония се е оказва доста доходоносен пазар, сочи източникът, като Северна Корея се обръща към „търговията с метамфетамин, за да замени някои от тези фондове, защото японският апетит за мет е бил просто ненаситен.“

„Така че в края на 90-те и началото на 2000 г., Северна Корея е изпращала метамфетамин до Япония с кораби.“

С такива международни измами, сделки с оръжия на черни пазари (пак според източници) и още един куп престъпления, е време да започнем да приемаме по-сериозно Ким Чен Ун и Северна Корея.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново