20.9 C
София
събота, 8 август, 2020

Какво е куока? 15 факти за „най-щастливото“ същество на света

Още новини

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Какво е куока? Когато National Geographic обявят едно животно за „най-щастливото“ на света, то определено има защо. Със сигурност вече сте виждали много селфита с това животинче, но знаете ли, че то е от семейство кенгурови?

И въпреки че не можете да го вземете за домашен любимец, можете да му се радвате в … Австралия. Този вид кенгуру е непознато за по-голямата част от света, но определено заслужава внимание.

И така, какво точно е куока? Кое прави животинчетата толкова неустоими? Защо хората обичат да се снимат с тях? Всичко това и още любопитни факти ще научите в следващите редове. Ето всичко, което трябва да знаете за тези фантастични животни (и къде да ги откриете).

Какво е куока?

Куоката е малко валаби – от едно и също семейство с кенгурутата, но в значително по-малък размер, колкото на домашна котка. Има малко закръглено тяло, широка глава със заоблена муцуна и закръглени ушички. На тегло достигат до 5 кг.

Това, което отличава животинчето от останалите видове е лицето му. Всички куоки изглеждат, сякаш непрекъснато се усмихват, което им спечелва титлата „най-щастливото животно на света“. Куоката е едно от първите животни видяни от европейците, които достигат Австралия.

Първоначално, те ги наричат „диви котки“ и „гигантски плъхове“. От там идва и наименованието на острова, който обитават – остров Ротнест (на нидерландски „гнездо на плъхове“).

Къде живеят куоките?

Куоките живеят в Австралия, което обаче не означава, че ако живеете там, ще ги виждате в задния си двор. Тези малки сладури живеят в Югозападна Австралия (край бреговете на Пърт). Най-голямата популация се намира на остров Ротнест.

Куока?

Куоките получават странното си име от аборигените, които са живели на южното крайбрежие на Западна Австралия. На английски, името се произнася „куаа-ка“.

Домашен любимец?

Всеки би искал куока за домашен любимец. За щастие, те са защитен вид в Австралия и според закона на остров Ротнест от 1987, те не могат да бъдат домашни любимци.

Забранено е и изнасянето на животните извън страната. Единственият начин да се порадвате на сладурите е като посетите техния роден остров.

Как куоките добиха популярност?

Неустоимата усмивка на куоките ги прави супер фотогенични. Толкова много, че буквално станаха световноизвестни, благодарение на няколко селфи снимки.

Селфи с куока
Селфи с куока / Снимка: Toby Costanzo

Какво ядат?

Те са тревопасни, обичат да хапват трева, листа, храсти и растения, които се срещат в изобилие на острова. Много обичат да дъвчат и блатна мента. Излишните мазнини, куоките съхраняват в опашките си и ги използват, когато има недостиг на храна.

Гушкане на куоки?

Въпреки че можете да откриете много снимки с хора, които галят или прегръщат животинките, това е строго забранено. Не трябва да забравяме, че това са диви животни и трябва да си останат такива.

Гушкането на едно животинче може да ви донесе глоба от 300 долара.

Куоките могат да имат от 15 до 17 бебета

Куоките раждат по едно бебе на бременност, но бебета се развиват бързо, затова е възможно майките да родят още веднъж. До края на живота си, една куока може да роди до 17 бебета.

Както кенгурутата, куоките също имат торбички

Куоките са торбести бозайници, точно както кенгурутата, коалите, опосумите и т.н. Бременността им продължава 1 месец, а след това, малкото живее в торбичката на майката 6 месеца.

Бебето куока се нарича „джоуи“

Още една прилика с другите австралийски бозайниците. Бебетата куоки се наричат „джоуита“.

https://www.instagram.com/p/BQ7B3UFDQ_9/

Куокитата понякога хвърлят малките си за самозащита

Въпреки че много рядко може да си случи, ако майката се почувства застрашена, тя би хвърлила малкото си за разсейване на врага. Така би си осигурила време за бягство.

Куоките обичат да се движат по групи

Ако някъде видите куока, то знайте, че някъде наблизо има още. Те са социални животни и обичат да живеят заедно. За разлика от други бозайници, те не се бият за храна или партньори.

Куоките могат да плуват

Въпреки че не е първият им избор за придвижване, те са много способни плувци. Основният им хабитат е на сушата, където прекарват повечето от времето си – на дърветата или храстите. Освен това, на острова им не вали с месеци, затова те са свикнали на сушата.

Куоките са защитен вид

Те са защитени от Световният фонд за дивата природа. Фондът се фокусира върху поддържането на хабитата им и контрола на хищниците.

Куоките са застрашени от изчезване

Куоките се считат за застрашени от изчезване от Международния съюз за опазване на природата. Видът е изгубил 50% от местообитанието си през последните 200 години на континента, според проучване от 2014 г.

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Хохвик – старчески дом за хора с деменция, дегизиран като село

Типичният дом за хора с деменция представлява сграда с лъскави подове, медицински сестри с бели престилки, а единственият приятел на живеещите...

Странният случай на Каролина Улсон, която проспа 32 години от живота си

Наричат Каролина Улсон "шведската спяща красавица", защото прекарва 32 години от живота си в дълбок сън, или поне така смятат близките...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Английската полиция обмисля да спре използването на термините „ислямски тероризъм“ и „джихад“

Английската полиция обмисля да спре използването на термините "ислямски тероризъм" и "джихад", защото не помагали за отношенията в общността.