12 C
София
събота, 31 октомври, 2020

Как рециклират в Япония? Ще се учудите…

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Как рециклират в Япония?

В повечето страни, различни от Япония, изхвърлянето на боклука е доста просто действие. Просто разделяте боклука си според вида му и го изхвърляте в подходящият контейнер, нали? Нещата в Япония не стоят точно така…

В Япония, всеки град има собствени правила за изхвърляне на боклука, което може много да обърка чуждестранните студенти. Ако мислите да живеете или учите в Япония, прочетете тази статия. Тук ще разберете всичко нужно за правилното рециклиране и категориите боклук.

Ето как рециклират в Япония:

Видове отпадъци за разделяне

В Япония, боклукът се разделя на четири основни типа. Всеки си има собствена дата на събиране. Това означава, че трябва да направите всичко възможно, за да организирате боклука си преди тези дати.

Вижте още: 15 неща, които трябва да знаете преди да пътувате до Япония

Това става най-лесно, като поставите 4 кофи за боклук в апартамента си. Много важно е да не пропускате дните за събиране на боклука – ако ги пропуснете, ще трябва да държите боклука си още една седмица!

1. Горими отпадъци

Горимите отпадъци се събират два пъти седмично. Те включват хартия (кухненски ролки, пелени, друга отпадъчна хартия), найлонови торбички и опаковки (опаковки от храна, подаръци, бонбони), гума и кожа (чанти, обувки, чехли, ботуши), пластмасови контейнери (от паста за зъби, шишета от готварско олио, соев сос, кетчуп и други).

2. Негорими отпадъци

Събират се веднъж месечно. Тук се причисляват по-издържливите пластмаси (въжета, маркучи, шнурове), керамични изделия (чаши, чинии, саксии), метали, стъкло (вази, очила) и малки уреди (ютии, печки за варене на ориз).

3. Извънгабаритен боклук

Към тази категория се отнасят домашните мебели (шкафове, лавици, дивани, легла, маси), всички играчки над 50 см., велосипеди, мотоциклети под 60 куб.см., вентилатори, прахосмукачки, килими.

4. Бутилки и алуминиеви кутии

Този боклук обикновено се събира два пъти месечно. Тук се включват стъклените контейнери и бутилки, но без капачки, консервни и алуминиеви кутии. Те трябва да се поставят в отделни торби за боклук или ръчно да ги рециклирате една по една.

Полиетилентерефталатовите бутилки (които са бутилките, означени с номер 1 в символ на триъгълник), също трябва да се рециклират самостоятелно. Освен това, преди да се изхвърлят, бутилките трябва да бъдат измити, почистени, с премахнати капачки и компресирани (най-често, чрез настъпване).

Правила

торбички за рециклиране в Япония
Видове торби за отпадъци / Снимка: nippon

– Торбите за боклук са в различни цветове, според вида боклук. Във всеки град цветовете могат да бъдат различни. Изключително важно е да използвате правилните торби за боклук, които можете да откриете във всеки супермаркет.

– Датите, зоните и правилата за събиране на боклука се различават в зависимост от района. Обикновено има ръководство, което показва дните за събиране на боклука. Трябва да бъдете организирани, за да сте готови в нощта преди деня на събирането.

– Има специални такси за изхвърляне на счупени телевизори, климатици, перални, хладилници и други големи отпадъци. Колкото по-голям е предметът, толкова по-висока е таксата.

Например, в Шибуя, Токио, таксата за изхвърляне на счупен стол е 6 лева, за матрак е 19 лв, а за диван е 32 лв. Също така е важно да поставите стикер върху предмета, за да докажете, че сте платили за отстраняването му.

– Ако искате да изхвърлите използвана готварска мазнина, трябва преди това да я втвърдите. Тя спада към горимите отпадъци. Важно да се знае е, че е забранено изхвърлянето на мазнина в мивките.

– Има три важни правила в японската култура – редуциране, повторно използване и рециклиране. Тоест, ако нещо може да се използва отново – използвайте го! Старайте да се изхвърляте по-малко боклук и рециклирайте!

– В някои райони съществува и правило, според което сте задължени да напишете името си върху торбите с боклук, преди да ги оставите в зоните за събиране.

Ако в района има такова правило, трябва да използвате черен перманентен маркер. Ако има някакъв проблем с боклука ви, така ще ви открият и ще ви го върнат, за да отстраните проблема.

Какво ще се случи, ако не рециклирате правилно?

Ето как изглеждат някои зони за събиране на отпадъци / Снимка: nippon

Важна информация, ако смятате да поживеете в Япония!

Трябва да знаете, че японците се отнасят много сериозно към рециклирането. Гражданите си помагат взаимно, за да са сигурни, че изхвърлят отпадъците си правилно, ще го очакват и от вас.

Това, което трябва да запомните е, че ако сте допуснали грешка при организирането на боклука си, има шанс той да не бъде приет. Работниците, които събират боклука ще поставят голям червен стикер върху боклука ви, който ще бъде видян от вашите съседи.

Ако това се повтори няколко пъти, има шанс да получите оплакване от съседите си. Оплакването се състои от позвъняване на полицията, която ще се свърже с вашият наемодател. Както вече споменахме, рециклирането е сериозна работа в Япония.

Не се тревожете!

За всички чуждестранни студенти в Япония, съществуват курсове по ориентация, които се провеждат от университетите. Към тези курсове е включено и обучение за рециклиране.

Когато се настаните в апартамента си, ще откриете книжка от наемодателя, в която са описани правилата за рециклиране във вашия район.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...