8 C
София
неделя, 28 февруари, 2021

Как да бъдем в добра форма без да ходим на фитнес? Възможно ли е?

Още новини

Как да бъдем в добра форма без да ходим на фитнес?

Всеки човек иска да изглежда добре и да бъде в добра форма. Има много различни причини, поради които да нямате възможност да ходите на фитнес.

Може би не ви устройва финансово, не ви е комфортно, срам ви е или нямате достатъчно време. Въпросът е как да бъдем в добра форма без да ходим на фитнес и дали изобщо е възможно? Ето няколко съвета как да тренираме в ежедневието си:

Ходене, ходене, ходене: 

Ходенето е най-лесният и прост начин за поддържане на тялото в добра форма. Единственото, което ви трябва са чифт удобни обувки и желание. Оставяйте по-често колата и тръгвайте пеш. Ходенето намалява натрупания стрес и напрежение.

Повечето хора не осъзнават, че ходенето тренира цялото тяло, не само краката. А, ако ходите бързо желаните резултати ще бъдат явни още по-скоро.

Ако имате куче разходката става още по-приятна. А, и то ще ви стимулира да потичвате и да вървите по-бързо.

И нека не забравяме правилото за 10-те хиляди крачки на ден. Японските учени са установили, че 10 000 крачки на ден са достатъчни за постигане на добра форма и поддържане на здравословно тегло.

Изкачване на стълби: 

Изкачването на стълби е перфектното упражнение, което може да се тренира винаги и навсякъде.

Степерът е любим фитнес уред на много хора, но истината е, че едно обикновено стълбище върши същата работа, въпреки че не е толкова модерно.

Изкачването на стълби е една много добра кардио тренировка, която служи освен за развиване на мускули, но и за сваляне на излишните килограми.

Опитайте да изкачвате стълбите възможно най-бързо, така ще изгорите повече калории.

Внимание! Избягвайте взимането на 2 или повече стъпала, защото така увеличавате риска от контузии! Също така можете да добавите и малки тежести, които да направят тренировката още по-сериозна.

Плуване: 

Ползите от плуването са толкова много, че трябва да отделим цяла статия само за тях, но тъй като темата ни е за добрата форма ще наблегнем на тази част.

Плуването е един от най-добрите възможни начини за нормализиране и коригиране на телесната маса.

Плуването подобрява гъвкавостта на тялото и за разлика от фитнеса, където трябва да тренирате всяка област отделно, то тренира почти цялото тяло.

Плуването, също така сваля напрежението и повишава тонуса. То укрепва мускулите, увеличава мускулната маса и развива едно здраво и красиво тяло.

Освен това, плуването излиза доста по-евтино от тренировката във фитнеса.

Набирания, лицеви опори и клекове: 

Комбинацията от тези три упражнения прави една пълна тренировка на тялото.

Набиранията ще ви помогнат да оформите красиво тяло, като заедно с това ще увеличите неговата сила, докато лицевите опори са страхотни за тренирането на гърди, рамене, корем и трицепси.

Клековете работят за квадрицепсите, прасците и коремните мускули.

Спортове: 

Разбира се, за тях е нужно свободно време, но има ли желание има и начини. И въпреки че за повечето спортове се изискват някакви финанси, те отново са по-малко от това, което бихте дали във фитнеса.

Физическите спортове като футбол, тенис, бокс, хокей, планинско колоездене или обикновеното такова са едни чудесни начини за горене на калории и поддържане на добра форма.

Йога: 

Йога става все по-популярна в България и по света. И въпреки, че преди време тренирането на йога е било привилегия само за някои хора, днес всеки желаещ може да се възползва от това, което тя ни предлага.

Йога дава здраве, гъвкаво и елегантно тяло, балансира функциите на организма. Упражненията в йога развиват всички мускулни групи.

Накратко йога практиката нормализира всички функции на организма, тонизира и укрепва двигателния апарат, а специалните дихателни упражнения увеличават количеството и качеството на жизнената сила, хармонизират тялото и ума, укрепват имунната система и още.

Танци: 

Танците не са само забавление и страст, а и един забавен начин да изваете хубаво тяло и да го запазите. Танците имат не само физически, но и психически ползи за здравето.

Те подобряват състоянието на белите дробове и сърцето, като същевременно увеличават издръжливостта на организма.

Можете да танцувате вкъщи, в спалнята или всекидневната и пак да постигнете желаните резултати. Не е задължително да танцувате като професионалисти, за да имате положителни ефекти.

Здравословно хранене: 

Храненето е всичко! Не се ли храните здравословно, всичко останало губи смисъл. Храненето здравословно съвсем не значи да се подлагате на специални диети.

Здравото тяло изисква перфектен баланс на хранителните вещества. Яжте повече плодове и зеленчуци, чисто месо и избягвайте бързата и вредна храна. Ако ви се яде чипс, направете си вкъщи!

Правилният избор на храна ще ви помогне да изглеждате и да се чувствате по-добре.

Ето, че не е длъжно да ходите на фитнес, за да бъдете в добра форма. Светът е един голям фитнес и тренировките дебнат зад всеки ъгъл.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново