11 C
София
петък, 30 октомври, 2020

Как да бъдем щастливи: 25 навика, които трябва да си създадем

Още новини

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Как да бъдем щастливи? Щастието може да изглежда съвсем различно за всеки човек. Може би за вас е един спокоен следобед, а за други е среща с приятели на бар. А може би щастието е свободата да преследваме мечтите си.

Независимо от вашите разбирания за щастие, тези съвети ще ви помогнат да промените живота си и да бъдете по-щастливи.

Навиците са много важна част от живота ни. Ако сте се опитвали да премахнете лош навик, то определено знаете колко е трудно.

Днес ще обърнем внимание на някои ежедневни, месечни и годишни навици, които могат да ви отговорят на въпроса „Как да бъдем щастливи?“.

Само не забравяйте, че всеки човек има собствено разбиране за щастие. Ако някои от следващите съвети ви стресира или не ви допада на начина на живот – просто ги премахнете.

Как да бъдем щастливи: 25 навика, които трябва да си създадем:

Ежедневни навици

Как да бъдем щастливи: усмивка

Усмихвайте се

Ние хората се усмихваме предимно, когато сме щастливи. Но това е двупосочна улица. Ние се усмихваме, защото сме щастливи, а усмивката кара мозъка да освобождава допамин.

Следващият път, когато почувствате, че нямате настроение, усмихнете се и вижте какво ще се случи. Опитайте и всяка сутрин да си подарявате една усмивка в огледалото.

Физическа тренировка

Физическите упражнения влияят не само на тялото ви, но те помагат и за намаляване на стреса, чувството за тревожност и симптомите на депресия. Същевременно, те повишават самочувствието и щастието.

И не, не е нужно да тренирате като за състезание. Дори няколко упражнения на ден ще окажат промяна във вас. Добре могат да ви се отразят разходките в парка, час по йога за начинаещи или 5-минутна разгрявка всяка сутрин.

Сън

Наспивайте се добре. Доказано е, че добрият сън е жизненоважен за доброто здраве, мозъчната функция и емоционалното здраве.

Съвети за добър сън:

 • Лягайте си и се събуждайте по едно и също време. Това важи и за уикендите.
 • Запазете часът преди времето ви за лягане за себе си. Вземете си душ, четете книга, правете нещо релаксиращо.
 • Направете нужното, за да си осигурите тиха, хладна и тъмна спалня. Избягвайте лампи или други светлини, които могат да ви попречат на съня.
 • Ако имате нужда от дрямка през деня, опитайте се да я съкратите до 20 минути.

Храна

Вече знаете, че изборът на храната, която консумирате влияе върху цялостното ви физическо здраве. Но някои храни влияят и на състоянието на ума.

Примери:

 • Въглехидрати – те освобождават серотонин, познат като „хормон на щастието“. Избягвайте простите въглехидрати, тоест тези с високо съдържание на захари.
 • Чисто месо, бобови култури, млечни продукти – тези продукти освобождават допамин и норадреналин, които повишават енергията и концентрацията.
 • Пържени и преработени храни – трябва да се избягват, защото имат точно обратният на горните храни ефект.

Още по темата: 10 храни, които стимулират имунната система

Бъдете благодарни

Според обстойно проучване, практикуването на благодарност може да окаже значително влияние върху чувството за надежда и щастие в човека.

Започнете денят си, чрез осъзнаване на едно нещо, за което сте благодарни. Можете да го направите, дори докато си миете зъбите.

Направете комплимент

Според изследвания, извършването на добро дело, води до удовлетворение и щастие. Правенето на искрен комплимент е бърз и лесен начин да озарите нечий ден, като същевременно ще дадете тласък на собственото си щастие.

Дишайте дълбоко

Дълбокото дишане доказано помага за преодоляване на стресовите ситуации, пред които сме изправени всеки ден.

Следващият път, когато се почувствате под напрежение, стрес или просто искате да си отдъхнете, направете следното:

 • Затворете очи. Опитайте се да не мислите за нищо, или ако е твърде трудно, то нека бъде за някое красиво място.
 • Вдишайте бавно и дълбоко през носа.
 • Издишайте бавно. Опитайте се, вдишването и издишването да бъдат с еднакво времетраене.
 • Повторете, докато се почувствате по-добре.
 • Важно: Ако не сте свикнали да дишате дълбоко, опитайте да вдишвате и издишвате, като броите до 5, за всяко действие.

Не се преструвайте на щастливи

Хубаво е, когато гледаме на живота с положителна нагласа, но лоши неща се случват на всички. Те са част от живота ни.

Ако ви се случи нещо неприятно, получите лоша новина или просто не се чувствате добре, не се преструвайте, че сте щастливи.

Приемете чувството на нещастие и се оставете на този момент, за да го преживеете по-бързо. След това насочете вниманието си към това, което ви е накарало да се почувствате по този начин и какво е нужно, за да се възстановите.

Вижте още: 9 вида болка, които са пряко свързани с емоционалните състояния на човека

Водете си дневник

Дневникът е един добър начин да организирате мислите си, да анализирате чувствата си и да планирате събития. А и не е нужно да сте литературен гений, защото той ще бъде само ваш.

Не е нужно и да го носите постоянно със себе си. Преди да си легнете, съвсем спокойно можете да си нахвърлите няколко мисли. Ако не искате да държите дневник с такава лична информация, то винаги можете да го унищожите, след като го завършите.

Изправете се срещу стреса

Животът е пълен със стресори, и е невъзможно да избегнем всички.

А и няма нужда. Психологът от Станфорд Кели Макгонигал казва, че стресът не винаги е вреден, а и ние можем да променим отношението си към него.

За тези стресори, които не можете да избегнете, напомнете си, че всеки е под стрес – няма причина да смятате, че сте само вие. А и сте доста по-силни, отколкото си мислите.

Изправете се срещу стресовите ситуации, така или иначе не можете да ги избегнете, поне ще преминат по-бързо, отколкото ако постоянно ги забавяте.

Седмични навици

Как да бъдем щастливи: разходка в природата

Разчиствайте

Тук добавяме и подреждането. Отделяйте по 20-30 минути на седмица, за да разчистите дома си от ненужни вещи, или от неща, които смятате, че е време да напуснат дома ви.

Какво можете да направите за само 20 минути? Много.

Отделете 15 минути, за да подредите и разчистите определена част от една стая – например гардероб или чекмеджето, което винаги е пълно с боклуци. Сложете всичко на мястото му и изхвърлете това, от което смятате, че нямате нужда.

Използвайте останалите 5 минути, за да разгледате другите стаи и да разчистите всичко по пътя, което ви пречи или не ви харесва. Това разчистване може да се върши по всяко време, когато изпитате нужда.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история

Протестите на Black Lives Matter през 2020 са най-разрушителните в американската история, сочи нов доклад, който цитира изплащанията на застрахователната индустрия,...

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията...

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...