9 C
София
неделя, 20 септември, 2020

Изчезналата колония Роаноук

Още новини

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Колонията Роаноук е английска колония на едноименния остров, (намиращ се понастоящем в Северна Каролина) основана от сър Уолтър Роли по времето на кралица Елизабет І. Това бил първият опит за създаване на постоянно английско селище в Северна Америка.

Предисторията

Сър Уолтър Роли (1554 –1618) е английски придворен, шпионин, изследовател, поет и писател. През 1581 г. Роли става любимец на кралица Елизабет I, за което много допринася личното му обаяние. Роли замисля и организира няколко експедиции до Америка.

В 1584 година била изпратена експедиция, която да изследва крайбрежието на Северна Америка в търсене на подходящо място за изграждане на селище. Експедицията била оглавена от Филип Армадес и Артур Уарлоу, които при връщането си донесли образци от флората и фауната (в това число картофи) и двама аборигени. Изследваната земя била наречена Вирджиния в чест на Елизабет («кралицата-девица »).

Роли получил разрешение за колонизация, като в указа на кралицата имало любопитен анекс: Сър Роли имал 10 години на разположение да създаде колония, след което „лицензът” му за колонизация изтичал. И Роли и Елизабет били наясно, че това начинание ще им открие път към богатствата на Новия свят, а и новата колония може да служи като военноморска база на британския флот.

Роаноук – Първата колониална експедиция

През април 1585 г. била изпратена първата колониална експедиция, състояща се изцяло от мъже – войници-ветерани под ръководството на сър Ричард Гренвил

Основаването на колонията започнало зле, след като повечето продоволствени запаси били изгубени, когато лодката, натоварена с тях се разбила в рифовете.Последвало „запознаство” с местните жители – англичаните обвинили туземци от селото Аквакогок в кражба на сребърна чаша. Селото им било разрушено и изгорено заедно с вожда на племето.

През април следващата година положението в колонията било плачевно поради липсата на провизии и продължаващите стълкновения с индианци.

За щастие покрай Роаноук преминала експедицията на сър Френсис Дрейк, който се завръщал у дома след успешен „поход” до Карибите. Дрейк предложил на колонистите да ги откара до Англия и те с радост се съгласили.

Вторият опит за колонизация не закъснял. Новите колонисти, предвождани от Джон Уайт се заселили на остров Роаноек на 22 юли 1587 г. Този път не били само мъже и на 18 август се родило първото английско дете в Америка – Вирджиния Деър.

Вижте още: Легендата за Изгубеният 9-ти легион

Колонистите се опитали да изгладят отношенията си с местните индианци, но ударили на камък. Опасявайки се от усложняване на ситуацията Уайт тръгнал обратно за Англия, за да иска помощ. В момента на тръгването му на острова останали 116 колонисти — 115 мъже, една жена и едно бебе.

Когато Уайт се върнал на острова през 1590 г. намерил селището напълно изоставено, без следа от хора. Уайт не успял да се сдобие с каквато и да е информация относно съдбата на заселниците. Липсвали и всякакви следи, сочещи да е имало неприятелско нападение или борба в селището.

Единствено върху един дървен стълб намерил издълбан надпис „Cro”, според някои съкращение от „Кроатон“ – име на местно индианско племе. През 1602 нова експедиция посещава острова, но следи от изчезналите колонисти отново не били намерени.

Популярната история за «изчезналата колония», става основа за множество художествени произведения и филми. Най-разпространеното мнение е, че колонистите са били пленени от индиански племена или отведени от острова от испанци.

Хипотезите

В книгата на Рой Джонсън «Изчезналата колония във факти и легенди » се казва:

Впечатлява свидетелство,според което някои от изчезналите колонисти през 1610 г. все още живеели в местността Тускароа. Карта на Северна Каролина, съставена в 1608 гот джеймстаунския заселник Френсис Нелсон е най-красноречивото доказателство за това.В документа, наричан «Карта на Зуниг» се казва: «тук се намират 4 мъже, облечени все едно идват от Роаноук ». Има и съобщения от 1609 година, получени в Лондон, в които се говори за англичани от остров Роаноук, живеещи под предводителството на вожда «Джепонокан». Джепонокан държал при себе си «четирима мъже, двама младежи» и «една млада девойка » (Вирджиния Деър?)като ги използвал да добиват мед.

Легендите

Аналогични легенди твърдят, че коренните американци от местността Персон в Северна Каролина са потомци на английските колонисти от остров Роаноук. Действително, когато следващите заселници се сблъскали с тукашните индианци, те отбелязали, че тези коренни американци вече говорят на английски и са християни. Повечето изследователи обаче не вярват на тези сведения.

Според друга хипотеза колонията просто се е преместила на по-добро място. Когато капитан Джон Смит и джеймстаунските колонисти основавали Вирджиния в 1607, местното население разсказало на Смит за хора, живеещи в околностите на Джеймстаун, които се обличат и живеят като англичани.

Вождът Вахунсунакок пък разказал на Смит, че той е унищожил колонията, тъй като колонистите отказвали да се присъединят към неговот племе. За потвърждение на думите си вождът показал няколко железни оръдия на труда английско производство. Няма и следа обаче от убити и погребани колонисти в Роаноук.

Гибел в океана

Според една теория колонистите се отказали да чакат помощ, опитали се да се върнат в Англия и загинали по време на буря. Когато Уайт напуснал колонията, тя разполагала спинас ( англ. Pinnace– неголям съд с платна и гребла, използван за разузнаване) и няколко лодки.

Нито една от хипотезите не е доказана до момента…

знания.тв

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Абонирайте се за нас безплатно и ще получите подарък - нашата е-книга!

Най-ново

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...

Измислените пандемии на СЗО: Свински грип. Повтаря ли се историята?

Свински грип и COVID-19: Каква е приликата между двете пандемии? Много просто - и двете са измислени от СЗО (Световната здравна...

25 факта за Лейди Даяна – принцесата бунтар

На 31 август 1997 година загива Лейди Даяна. Новината шокира света и променя завинаги Обединеното кралство. Даяна, принцесата на Уелс, бе...