15 C
София
четвъртък, 9 юли, 2020

Изчезналата колония Роаноук

Още новини

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Колонията Роаноук е английска колония на едноименния остров, (намиращ се понастоящем в Северна Каролина) основана от сър Уолтър Роли по времето на кралица Елизабет І. Това бил първият опит за създаване на постоянно английско селище в Северна Америка.

Предисторията

Сър Уолтър Роли (1554 –1618) е английски придворен, шпионин, изследовател, поет и писател. През 1581 г. Роли става любимец на кралица Елизабет I, за което много допринася личното му обаяние. Роли замисля и организира няколко експедиции до Америка.

В 1584 година била изпратена експедиция, която да изследва крайбрежието на Северна Америка в търсене на подходящо място за изграждане на селище. Експедицията била оглавена от Филип Армадес и Артур Уарлоу, които при връщането си донесли образци от флората и фауната (в това число картофи) и двама аборигени. Изследваната земя била наречена Вирджиния в чест на Елизабет («кралицата-девица »).

Роли получил разрешение за колонизация, като в указа на кралицата имало любопитен анекс: Сър Роли имал 10 години на разположение да създаде колония, след което „лицензът” му за колонизация изтичал. И Роли и Елизабет били наясно, че това начинание ще им открие път към богатствата на Новия свят, а и новата колония може да служи като военноморска база на британския флот.

Роаноук – Първата колониална експедиция

През април 1585 г. била изпратена първата колониална експедиция, състояща се изцяло от мъже – войници-ветерани под ръководството на сър Ричард Гренвил

Основаването на колонията започнало зле, след като повечето продоволствени запаси били изгубени, когато лодката, натоварена с тях се разбила в рифовете.Последвало „запознаство” с местните жители – англичаните обвинили туземци от селото Аквакогок в кражба на сребърна чаша. Селото им било разрушено и изгорено заедно с вожда на племето.

През април следващата година положението в колонията било плачевно поради липсата на провизии и продължаващите стълкновения с индианци.

За щастие покрай Роаноук преминала експедицията на сър Френсис Дрейк, който се завръщал у дома след успешен „поход” до Карибите. Дрейк предложил на колонистите да ги откара до Англия и те с радост се съгласили.

Вторият опит за колонизация не закъснял. Новите колонисти, предвождани от Джон Уайт се заселили на остров Роаноек на 22 юли 1587 г. Този път не били само мъже и на 18 август се родило първото английско дете в Америка – Вирджиния Деър.

Вижте още: Легендата за Изгубеният 9-ти легион

Колонистите се опитали да изгладят отношенията си с местните индианци, но ударили на камък. Опасявайки се от усложняване на ситуацията Уайт тръгнал обратно за Англия, за да иска помощ. В момента на тръгването му на острова останали 116 колонисти — 115 мъже, една жена и едно бебе.

Когато Уайт се върнал на острова през 1590 г. намерил селището напълно изоставено, без следа от хора. Уайт не успял да се сдобие с каквато и да е информация относно съдбата на заселниците. Липсвали и всякакви следи, сочещи да е имало неприятелско нападение или борба в селището.

Единствено върху един дървен стълб намерил издълбан надпис „Cro”, според някои съкращение от „Кроатон“ – име на местно индианско племе. През 1602 нова експедиция посещава острова, но следи от изчезналите колонисти отново не били намерени.

Популярната история за «изчезналата колония», става основа за множество художествени произведения и филми. Най-разпространеното мнение е, че колонистите са били пленени от индиански племена или отведени от острова от испанци.

Хипотезите

В книгата на Рой Джонсън «Изчезналата колония във факти и легенди » се казва:

Впечатлява свидетелство,според което някои от изчезналите колонисти през 1610 г. все още живеели в местността Тускароа. Карта на Северна Каролина, съставена в 1608 гот джеймстаунския заселник Френсис Нелсон е най-красноречивото доказателство за това.В документа, наричан «Карта на Зуниг» се казва: «тук се намират 4 мъже, облечени все едно идват от Роаноук ». Има и съобщения от 1609 година, получени в Лондон, в които се говори за англичани от остров Роаноук, живеещи под предводителството на вожда «Джепонокан». Джепонокан държал при себе си «четирима мъже, двама младежи» и «една млада девойка » (Вирджиния Деър?)като ги използвал да добиват мед.

Легендите

Аналогични легенди твърдят, че коренните американци от местността Персон в Северна Каролина са потомци на английските колонисти от остров Роаноук. Действително, когато следващите заселници се сблъскали с тукашните индианци, те отбелязали, че тези коренни американци вече говорят на английски и са християни. Повечето изследователи обаче не вярват на тези сведения.

Според друга хипотеза колонията просто се е преместила на по-добро място. Когато капитан Джон Смит и джеймстаунските колонисти основавали Вирджиния в 1607, местното население разсказало на Смит за хора, живеещи в околностите на Джеймстаун, които се обличат и живеят като англичани.

Вождът Вахунсунакок пък разказал на Смит, че той е унищожил колонията, тъй като колонистите отказвали да се присъединят към неговот племе. За потвърждение на думите си вождът показал няколко железни оръдия на труда английско производство. Няма и следа обаче от убити и погребани колонисти в Роаноук.

Гибел в океана

Според една теория колонистите се отказали да чакат помощ, опитали се да се върнат в Англия и загинали по време на буря. Когато Уайт напуснал колонията, тя разполагала спинас ( англ. Pinnace– неголям съд с платна и гребла, използван за разузнаване) и няколко лодки.

Нито една от хипотезите не е доказана до момента…

знания.тв

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 г.

SARS-CoV-2 съществува във водата на Барселона още от март 2019 година. Това стана ясно след изследване, проведено от Барселонския университет, което...

Университетът в Кеймбридж подкрепя твърдението, че „белият живот няма значение“

Университетът в Кеймбридж защити един от своите преподаватели, който написа в Туитър, че "белият живот няма значение", въпреки че преди това...

22 любопитни факти за Танзания

Днес ще ви представим 22 любопитни факти за Танзания - една необикновена страна. Танзания, или Обединена република Танзания,...

Явленията на Богородица в Египет – документирани и наблюдавани от християни и мюсюлмани

Явленията на Богородица в Египет започват на втори април 1968 година в предградието на Кайро Зейтун. Тогава един работник-мюсюлманин на име...