10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Исландия е най-мирната страна в света. Къде е България?

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Исландия е най-мирната страна в света, според Глобалния индекс на мира за 2019 година. Страната завоюва титлата си още през 2008 година, когато за първи път бе стартирана класацията от Института за икономика и мир. От тогава до днес, Исландия е на челната позиция.

Следват я Нова Зеландия, Австрия, Португалия и Дания. Бутан е страната, която регистрира най-голямо подобрение сред страните в топ 20, като се покачва с 43 места за последните 12 години.

Афганистан заема последното 163-о място, замествайки Сирия, която се изкачва с една позиция и заема 162-о място. Южен Судан, Йемен, Ирак и Сомалия са останалите държави на дъното на класацията.

4 от 9-те региона в света са подобрили състоянието си за 2019 година: Русия и Евразия, Азиатско-тихоокеанския регион, Европа, и страните от MENA (Близкия изток и Северна Африка.

Вижте още: Какво се случи в света през 2018 година? Най-важните новини според световните медии

Европа запазва позицията си на най-мирния регион в света, която заема от създаването на класацията. MENA остава най-опасния регион за пета поредна година, макар и да е станал малко по-спокоен миналата година.

Къде е България?

България запазва своето 26-о място, което заемаше и миналата година. Сред останалите балкански държави, единствено Румъния се справя по-добре и се нарежда на 25-о място. Това обаче е спад за страната, която заемаше 24-о място миналата година. Гърция и Северна Македония заемат 65-о място, Албания заема 51-о място, а Сърбия е на 50-о място.

Турция стремглаво пада надолу в класацията. През 2012 година, страната заемаше 133-о място, но от 2015 г. насам се настанява на все по-долни позиции. Турция, която миналата година заемаше 149-о място, тази година е на 152-о място.

Въпреки подобрението тази година, светът остава значително по-малко мирен, отколкото е бил преди десетилетие. Средното ниво на мир се влошава с 3,78% от 2008 г. насам.

Широк кръг от фактори води до спада на мира в света, включително: увеличената терористична активност, засилването на конфликтите в Близкия изток, увеличеното регионално напрежение в Източна Европа и Североизточна Азия, увеличаването на броя на бежанците и други.

Това, което прави впечатление е пропадането в класацията на Съединените щати, които тази година заемат 128-о място.

Преди САЩ, в класацията се настаняват страни като Южна Африка, Нигер, Мианмар, Бахрейн и Хондурас. А на следващото 129-о място се настанява Саудитска арабия.

Исландия е най-мирната страна в света. Какво трябва да промени България, за да се изкачи нагоре в класацията? Пишете ни на нашата Фейсбук страница.

visionofhumanity

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.