Космическият телескоп „Хъбъл“ става на 29 години и празнува с невероятна снимка на мъглявината Южен Рак. „Хъбъл“ е съвместен проект на НАСА и Европейската космическа агенция. Той е изстрелян на 24 април 1990 година.

През годините, телескопът е уловил изображения на Вселената, които не само са ни предоставили ценни данни за научни изследвания, но и са отворили космическото пространство за обществото.

Космическият телескоп е предоставил някои от най-емблематичните изображения на нашата вселена. Всяка година, „Хъбъл“ празнува своя рожден ден с нова, красива снимка, която вдъхновява и вълнува учените и обществото. За 29-ят си рожден ден, „Хъбъл“ насочи вниманието ни към мъглявината Южен Рак.

Когато две звезди се срещнат

Необичайната мъглявина, която доста прилича на пясъчен часовник, е създадена от взаимодействието между две звезди в центъра ѝ. Двете звезди са червен гигант и бяло джудже. Червеният гигант отстранява външните си слоеве, преди да влезе в последния етап от живота си, като бяло джудже. Част от този материал бива привлечен от гравитацията на бялото джудже.

Вижте още: Седемте чудеса на Слънчевата система

Когато достатъчно количество от този материал се абсорбира от бялото джудже, то ще започне да го изхвърля навън, чрез изригвания. В някакъв момент, червеният гигант ще завърши процеса на изхвърляне и всичко ще се промени.

За 15 години работа на околоземна орбита, „Хъбъл“ е направил 700 хиляди изображения на 22 хиляди небесни обекта – планети, звезди, мъглявини и галактики.

Сетланс
Заглавна снимка: By ESA/Hubble, CC BY 4.0, Link