6.6 C
София
сряда, 3 март, 2021

Гулпиюри – тайнственият плаж на Испания

Още новини

Плая де Гулпиюри е малък плаж във формата на мида и се намира насред тревиста местност близо до Янес – малко градче в централната част на северното крайбрежие на Испания.

Гулпиюри се намира на 100 метра от морето, но е свързан с него посредством мрежа от подземни пещери. Това райско заливче се появява на бял свят след като една от тях се срива в задната си част – карстов феномен известен като sinkhole (карстова дупка) и оставя малка кухина с диаметър 50 метра.

Морската вода от Бискайския залив, която нахлува с приливите и отливите донася със себе си и частици фин пясък, които с годините са се наслоили по брега и са образували този красив скрит плаж.

Gulpiyuri full

Как се стига до Гулпиюри?

До плажа може да се стигне пеша или с каяк.

Повечето хора шофират по път A-8 от село Naves. Плажът е на километър от селото.

Трябва да си носите всичко нужно: вода, храна, слънцезащитен крем и всичко друго, което би ви било нужно. На плажа няма никакви удобства.

През летния сезон, плажът може да бъде доста посещаван. По няколкостотин души на ден посещават плажа, най-вече за да се снимат там. Не случайно се казва, че това е най-сниманият плаж в Испания.

До Гулпиюри можете да стигнете и с каяк. За целта изберете ден, в който водите са спокойни. Най-добре е да тръгнете при прилив, като за да стигнете до плажа, трябва да преминете през пещера с дължина 100 м, която свързва плажа с морето.

За да не се разочаровате, проверете предварително какво е нивото на водата, защото при отлив, изобщо няма вода. През останалото време водата достига до колената.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново