20.9 C
София
събота, 8 август, 2020

Гигантският японски стършел – най-смъртоносното животно в Япония

Още новини

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

„Чернобилско досие КГБ“ разкрива нови тайни за аварията в Чернобил

В книгата "Чернобилско досие КГБ", където са събрани доскоро намиращи се под графа "секретно" архивни документи, е публикувана справка на УКГБ...

Black Lives Matter е най-големият спонсор на кандидат-президентската кампания на Джо Байдън

Кандидат-президентската кампания на Джо Байдън се спонсорира от даренията, които получават Black Lives Matter (BLM). The National Pulse разкри, че BLM...

CNN обвинява икономиката на Тръмп в „системен расизъм“ – показва данни от президентството на Обама

CNN казва, че икономиката на Тръмп показвала "системен расизъм", като същевременно показва данни, събрани преди избирането му. Водещият Крис Куомо използва...

Уолтър Блекман: Джордж Флойд „не е герой“, а „Black Lives Matter е терористична организация“

"Black Lives Matter е терористична организация", а Джордж Флойд "не е герой"- това са част от думите на Уолтър Блекман, който...

Гигантският японски стършел е най-смъртоносното животно в Япония. Всяка година в страната умират средно 40 души след ужилване от гигантски стършел.

С наближаването на лятото, най-опасното животно в Япония ще започне да се появява на много места. Логично е да си помислите, че говорим за мечките, които бродят из Хокайдо и северната част на Хоншу.

Логично е да си помислите и че говорим за кубомедузите, които се появяват около Окинава, когато се стоплят водите. Всъщност не говорим за тези опасни животни. Животното, което взима най-много жертви в Япония е гигантският японски стършел.

Както се подразбира от името му, това жилещо насекомо обитава японските острови и е подвид на гигантския азиатски стършел. Възрастните индивиди на този вид стършели достигат цели 4 см дължина и развиват 6 см размах на крилата. Насекомото предпочита селскостопанските райони, където най-често може да намери високи дървета за гнездене. Японското наименование на този вид стършели е сузумебачи.

Може би сте чули, че наскоро във Вашингтон бяха забелязани гигантски азиатски стършели, което притеснява учените, заради възможността те да станат инвазивен вид, тъй като тези насекоми са известни с масовите убийства на медоносни пчели.

В Япония, медоносните пчели и гигантските японски стършели живеят заедно толкова дълго, че пчелите знаят как да се предпазват от тях. Нещата не стоят така във Вашингтон и заради това опасността е голяма.

Ако 30 гигантски японски стършела нападнат гнездо на европейски медоносни пчели, те ще убиват по 10 000 пчели на час! Един гигантски стършел може да убие около 40 пчели за минута!

Как японските медоносни пчели убиват гигантските стършели?

Гигантският японски стършел - най-смъртоносното животно в Япония

Японската медоносна пчела е развила специален механизъм за защита срещу гигантския стършел. Когато един стършел се доближи до пчелния кошер, за да го маркира с феромон, рояк от поне 500 гневни японски пчели излита от кошера и се скупчва около него.

Чрез вибриране с телата си, пчелите развиват висока телесна температура и отделят въглероден диоксид, които насочват чрез крилата си към стършела. Температурата достига до 47 °C, а концентрацията на въглероден диоксид достига до толкова високи нива, че стършелът не може да оцелее. По този начин, пчелите оцеляват, а стършела умира, преди да е оставил феромонна следа по кошера им.

Колко болезнено е ужилването от гигантският японски стършел?

Гигантският японски стършел е не само гигантски като размер, но и притежава дълго жило – цели 6 милиметра. Отровата му атакува нервната система и унищожава меките тъкани на жертвата. Тя не е по-различна от тази на другите видове стършели, но опасността се крие в голямото количество, което стършелът отделя с всяко едно ужилване.

За да си представите колко болезнено е ужилването, ентомологът от Университета в Тамагава Масато Оно споделя, че когато е бил ужилен от гигантски японски стършел, сякаш е усетил „горещ пирон да прониква в крака ми“.

Вижте още: 8 неща, които ще изчезнат, ако пчелите измрат

Ако усетят, че са застрашени от вас, гигантските японски стършели ще ви нападнат и нищо не може да ги спре. И ако мислите, че можете да ги надбягате, помислете отново – те развиват до 40 км. в час. И докато едно ужилване най-вероятно няма да ви убие (но ще се наложи да посетите болница), множество последователни ужилвания могат да го направят. Освен това, ужилването от гигантски японски стършел може да причини бъбречна недостатъчност.

Как да се предпазим?

Колкото и глупаво звучи, особено важно нещо при среща с гигантски стършел е да НЕ се паникьосвате! Разбира се, това е трудна задача, имайки предвид всичко, което казахме до тук, но всяко неправилно ваше движение може да доведе до атака.

Стършелите атакуват, когато се чувстват застрашени. Ако ви доближат, то ще е от любопитство и много бързо ще си тръгнат. Важно в този момент е да не се движите, да не бягате и да не размахвате ръка, за да ги отблъснете – това се счита за заплаха и ще бъдете атакувани.

Ако бъдете ужилени, също запазете самообладание. Използвайте студена вода или студен компрес, за да предотвратите подуване. И все пак, най-доброто решение е да посетите болница възможно най-бързо. Спешният номер в Япония е 119.

Japan Info

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Хохвик – старчески дом за хора с деменция, дегизиран като село

Типичният дом за хора с деменция представлява сграда с лъскави подове, медицински сестри с бели престилки, а единственият приятел на живеещите...

Странният случай на Каролина Улсон, която проспа 32 години от живота си

Наричат Каролина Улсон "шведската спяща красавица", защото прекарва 32 години от живота си в дълбок сън, или поне така смятат близките...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Английската полиция обмисля да спре използването на термините „ислямски тероризъм“ и „джихад“

Английската полиция обмисля да спре използването на термините "ислямски тероризъм" и "джихад", защото не помагали за отношенията в общността.