10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Гигантският японски стършел – най-смъртоносното животно в Япония

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Гигантският японски стършел е най-смъртоносното животно в Япония. Всяка година в страната умират средно 40 души след ужилване от гигантски стършел.

С наближаването на лятото, най-опасното животно в Япония ще започне да се появява на много места. Логично е да си помислите, че говорим за мечките, които бродят из Хокайдо и северната част на Хоншу.

Логично е да си помислите и че говорим за кубомедузите, които се появяват около Окинава, когато се стоплят водите. Всъщност не говорим за тези опасни животни. Животното, което взима най-много жертви в Япония е гигантският японски стършел.

Както се подразбира от името му, това жилещо насекомо обитава японските острови и е подвид на гигантския азиатски стършел. Възрастните индивиди на този вид стършели достигат цели 4 см дължина и развиват 6 см размах на крилата. Насекомото предпочита селскостопанските райони, където най-често може да намери високи дървета за гнездене. Японското наименование на този вид стършели е сузумебачи.

Може би сте чули, че наскоро във Вашингтон бяха забелязани гигантски азиатски стършели, което притеснява учените, заради възможността те да станат инвазивен вид, тъй като тези насекоми са известни с масовите убийства на медоносни пчели.

В Япония, медоносните пчели и гигантските японски стършели живеят заедно толкова дълго, че пчелите знаят как да се предпазват от тях. Нещата не стоят така във Вашингтон и заради това опасността е голяма.

Ако 30 гигантски японски стършела нападнат гнездо на европейски медоносни пчели, те ще убиват по 10 000 пчели на час! Един гигантски стършел може да убие около 40 пчели за минута!

Как японските медоносни пчели убиват гигантските стършели?

Гигантският японски стършел - най-смъртоносното животно в Япония

Японската медоносна пчела е развила специален механизъм за защита срещу гигантския стършел. Когато един стършел се доближи до пчелния кошер, за да го маркира с феромон, рояк от поне 500 гневни японски пчели излита от кошера и се скупчва около него.

Чрез вибриране с телата си, пчелите развиват висока телесна температура и отделят въглероден диоксид, които насочват чрез крилата си към стършела. Температурата достига до 47 °C, а концентрацията на въглероден диоксид достига до толкова високи нива, че стършелът не може да оцелее. По този начин, пчелите оцеляват, а стършела умира, преди да е оставил феромонна следа по кошера им.

Колко болезнено е ужилването от гигантският японски стършел?

Гигантският японски стършел е не само гигантски като размер, но и притежава дълго жило – цели 6 милиметра. Отровата му атакува нервната система и унищожава меките тъкани на жертвата. Тя не е по-различна от тази на другите видове стършели, но опасността се крие в голямото количество, което стършелът отделя с всяко едно ужилване.

За да си представите колко болезнено е ужилването, ентомологът от Университета в Тамагава Масато Оно споделя, че когато е бил ужилен от гигантски японски стършел, сякаш е усетил „горещ пирон да прониква в крака ми“.

Вижте още: 8 неща, които ще изчезнат, ако пчелите измрат

Ако усетят, че са застрашени от вас, гигантските японски стършели ще ви нападнат и нищо не може да ги спре. И ако мислите, че можете да ги надбягате, помислете отново – те развиват до 40 км. в час. И докато едно ужилване най-вероятно няма да ви убие (но ще се наложи да посетите болница), множество последователни ужилвания могат да го направят. Освен това, ужилването от гигантски японски стършел може да причини бъбречна недостатъчност.

Как да се предпазим?

Колкото и глупаво звучи, особено важно нещо при среща с гигантски стършел е да НЕ се паникьосвате! Разбира се, това е трудна задача, имайки предвид всичко, което казахме до тук, но всяко неправилно ваше движение може да доведе до атака.

Стършелите атакуват, когато се чувстват застрашени. Ако ви доближат, то ще е от любопитство и много бързо ще си тръгнат. Важно в този момент е да не се движите, да не бягате и да не размахвате ръка, за да ги отблъснете – това се счита за заплаха и ще бъдете атакувани.

Ако бъдете ужилени, също запазете самообладание. Използвайте студена вода или студен компрес, за да предотвратите подуване. И все пак, най-доброто решение е да посетите болница възможно най-бързо. Спешният номер в Япония е 119.

Japan Info

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.