0.2 C
София
вторник, 26 януари, 2021

Германия и Франция се обявих против блокирането на Тръмп в социалните медии

Още новини

Германският канцлер Ангела Меркел разкритикува Туитър относно блокирането на президента Тръмп, заявявайки, че социалните мрежи не трябва да имат властта да решават кой може да упражнява свобода на словото.

Американският президент бе блокиран в социалната мрежа, след като бе обвинен в подбуждане на щурма на Капитолия, въпреки че самият Тръмп призова виновните „да се приберат у дома“.

Фейсбук също блокира профила на президента, а този пример последваха и други социални платформи.

Германският канцлер заяви, че забраната е „проблем“, тъй като свободата на мнението е основно право от „основно значение“.

„Това основно право може да бъде нарушено, но според рамките на закона и в рамките, определени от законодателите – не според решение на ръководството на социалните платформи“, сподели говорител от името на Меркел.

Последваха и спекулации, че Тръмп ще премине към конкурентната социална мрежа Parler, на което Apple и Google отговориха със забрани на приложението в магазините им, а Amazon спря хостинга на социалната мрежа, което говори за целенасочено преследване на американския президент.

Няма друг световен лидер в историята, на който да е била отнета по такъв начин свободата на словото.

Френското правителство също реагира на случилото се, като заяви, че е „шокирано“ от блокирането на Тръмп и че Big Tech е заплаха за демокрацията.

Министърът по европейските въпроси Клеман Бон заяви, че решението да блокират Тръмп доказва необходимостта платформите на Big Tech да бъдат строго регулирани.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно льо Мер заяви, че „дигиталната олигархия“ е „една от заплахите“ на демокрацията и трябва да се регулира от държавата.

Германия и Франция вече са глобявали социалните гиганти за нарушение на свободата на словото, но сега Полша подготвя законопроект, който ще позволява на гражданите да докладват за неправомерно цензуриране от страна на социалните медии. Законопроектът предвижда глоби до над 2 милиона евро, ако се установи незаконно цензуриране на полските граждани.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново