12.6 C
София
понеделник, 21 септември, 2020

Геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори

Още новини

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидати, твърди департамента по правосъдие на САЩ

Йейлският университет дискриминира белите и азиатските кандидат-студенти. Това е установил департамента по правосъдие на Съединените щати, начело с генералния прокурор Уилям...

Борисов: Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и след това се оттеглям

Бойко Борисов с обръщение към народа - Свикване на Велико народно събрание, промени в Конституцията и оттегляне от поста на министър-председател....

Човечеството използва 194 млрд. маски и ръкавици месечно – масово се изхвърлят в природата

194 млрд. маски и ръкавици използва човечеството всеки месец, в резултат на т.нар. пандемия от коронавирус. Милиони от тези предпазни средства...

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан – Видео

Огромна експлозия разтърси Бейрут, столицата на Ливан. Стотици са ранените при мощната експлозия в пристанището на Бейрут, заяви здравният министър Хамад...

Арестуваха двама тийнейджъри, след като са платили с биткойн, за да видят убийство на дете на живо в Тъмната мрежа

17-годишните тийнейджъри бяха арестувани в Италия, след като са платили с биткойн, за да гледат на живо, как деца биват сексуално...

Геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори.

По време на управлението на Червените кхмери, от 1975 до 1979 г., между 1.7 и 2.5 милиона камбоджанци умират. Повечето от тях биват убити, а останалата част умират от глад или болести. Това е геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори.

Това е почти една четвърт от населението на страната.

В страната има над 20 000 „полета на смъртта“, които съдържат повече от 1.38 милиона тела.

Статистиката е направена от Документационният център на Камбоджа.

Най-големият масов гроб е Чоенг-Ек, който се намира в покрайнините на Пном Пен. Днес той служи, като паметник на всички умрели – и всички оцелели.

Той служи и като образователен инструмент, който напомня, че историята никога не бива да се повтаря.

Историята

Геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори - Червените кхмери
Снимка: ezessayjkxi.fieldbee.us

Едно от най-мрачните времена в съвременната история на Камбоджа се случва между 1975 и 1979 година. Тогава на власт идва режима на Червените кхмери, воден от Пол Пот.

С обещания за мир, след години на гражданска война и бомбардировки от Щатите, камбоджанците посрещат с поздрави войниците след падането на Пном Пен, на 17 април 1975 година.

Обещаният мир никога не идва.

Жителите веднага биват групирани и изпратени в провинцията, като част от плановете на комунистическия режим за създаване на аграрно общество.

Всички лични притежания са били конфискувани, парите премахнати, а семейните връзки отрязани. Режимът налага брутални закони, а хората работили под ужасни условия.

Туол Сленг, S-21, е музей на геноцида в Пном Пен. Той е бил основният политически затвор, където са изпращани враговете на режима.

С увеличаването на параноята на върховните командири се е увеличавал и броят на затворниците в S-21.

В началото екзекуциите са извършвани в затвора, но по-късно, когато вече няма къде да се погребват труповете, изпълнението на присъдите се премества в китайско гробище в селцето Чоенг-Ек.

Екзекуциите са извършвани по особено жесток начин – посредством удар с метален прът по главата, след което гърлата на жертвите са били прерязвани. Това място става известно като „Полетата на смъртта“.

Според документите, едва 7 затворници от 14 000 (някъде се посочва и 20 000) излизат живи.

„Полетата на смъртта“

Геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори - Червените кхмери
Снимка: voanews.com

Трудно е да си представим, че една бивша овощна градина е място, в което се крие такъв ужас. Това не е една обикновена овощна градина. Това е основното поле, в което са убивани хиляди обикновени хора.

На всяка крачка в Чоенг-Ек, могат да се видят ужасяващи напомняния на историята.

В полето има 129 масови гроба, 43 от които са недокоснати. Множество костни фрагменти, зъби и остатъци са изложени в стъклени контейнери, за да бъдат видени от посетителите.

Екскурзовод води посетителите около гробовете и разказва завладяващи истории, събирани от оцелели, пазачи и екзекутори.

Посещението на „Полетата на смъртта“ може да бъде мъчително, емоционално и непоносимо. Но то предлага убедителна представа за част от жестокостите, извършени в цялата страна под ужасния режим на Червените кхмери.

Възпоменание

Геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори - Червените кхмери
Снимка: vraimagazine

Чоенг-Ек е превърнат в мемориален обект и туристическа дестинация, която цели да напомня за случилото се. На 9 май, всяка година, се провежда паметна церемония.

Всяка година, оцелелите от режима, техните роднини, длъжностни лица и студенти се събират около будистката ступа, за да си спомнят за мъртвите.

„Полетата на смъртта“, като туристическа дестинация

Макар да си спомняме за миналото – и да се поучим от него, е от основно значение, съществува глобален дебат, затова дали е морално приемливо да се печели от това.

Така или иначе, посетителите се приканват да бъдат почтителни по време на посещението си. Облеклото трябва да е прилично.

Забранени са неуважителни селфита, забранено е пушенето, пиенето и яденето по време на обиколка.

theculturetrip

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Абонирайте се за нас безплатно и ще получите подарък - нашата е-книга!

Най-ново

12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

Опасно ли е облъчването от мобилните телефони? Причинява ли радиацията от безжичните устройства рак? Все повече изследвания доказват опасността от радиочестотното...

10 любопитни факти за обелискът – символът на боговете

Преди да преминем към десетте факти за обелискът, какво всъщност представлява той? Обелискът е една от най-древните структури в Египет. Египетският...

8-те най-добре запазени вкаменелости, които археолозите някога са откривали

Днес ще разгледаме 8-те най-добре запазени вкаменелости. Вкаменелостите са органични останки от растения или животни, които са били запазени в земната...

Измислените пандемии на СЗО: Свински грип. Повтаря ли се историята?

Свински грип и COVID-19: Каква е приликата между двете пандемии? Много просто - и двете са измислени от СЗО (Световната здравна...

25 факта за Лейди Даяна – принцесата бунтар

На 31 август 1997 година загива Лейди Даяна. Новината шокира света и променя завинаги Обединеното кралство. Даяна, принцесата на Уелс, бе...