3.4 C
София
неделя, 28 февруари, 2021

Геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори

Още новини

Геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори.

По време на управлението на Червените кхмери, от 1975 до 1979 г., между 1.7 и 2.5 милиона камбоджанци умират. Повечето от тях биват убити, а останалата част умират от глад или болести. Това е геноцидът в Камбоджа, за който никой не говори.

Това е почти една четвърт от населението на страната.

В страната има над 20 000 „полета на смъртта“, които съдържат повече от 1.38 милиона тела.

Статистиката е направена от Документационният център на Камбоджа.

Най-големият масов гроб е Чоенг-Ек, който се намира в покрайнините на Пном Пен. Днес той служи, като паметник на всички умрели – и всички оцелели.

Той служи и като образователен инструмент, който напомня, че историята никога не бива да се повтаря.

Историята

DSC_0621

Едно от най-мрачните времена в съвременната история на Камбоджа се случва между 1975 и 1979 година. Тогава на власт идва режима на Червените кхмери, воден от Пол Пот.

С обещания за мир, след години на гражданска война и бомбардировки от Щатите, камбоджанците посрещат с поздрави войниците след падането на Пном Пен, на 17 април 1975 година.

Обещаният мир никога не идва.

Жителите веднага биват групирани и изпратени в провинцията, като част от плановете на комунистическия режим за създаване на аграрно общество.

Всички лични притежания са били конфискувани, парите премахнати, а семейните връзки отрязани. Режимът налага брутални закони, а хората работили под ужасни условия.

Туол Сленг, S-21, е музей на геноцида в Пном Пен. Той е бил основният политически затвор, където са изпращани враговете на режима.

С увеличаването на параноята на върховните командири се е увеличавал и броят на затворниците в S-21.

В началото екзекуциите са извършвани в затвора, но по-късно, когато вече няма къде да се погребват труповете, изпълнението на присъдите се премества в китайско гробище в селцето Чоенг-Ек.

Екзекуциите са извършвани по особено жесток начин – посредством удар с метален прът по главата, след което гърлата на жертвите са били прерязвани. Това място става известно като „Полетата на смъртта“.

Според документите, едва 7 затворници от 14 000 (някъде се посочва и 20 000) излизат живи.

„Полетата на смъртта“

Cambodia.  Phnom Penh.  The Tuol Sleng Genocide Museum.  Known as S-21. (Security prison 21).  Bronze Memorial of overturned body.  Please read below.  The artist name is Sera.

Трудно е да си представим, че една бивша овощна градина е място, в което се крие такъв ужас. Това не е една обикновена овощна градина. Това е основното поле, в което са убивани хиляди обикновени хора.

На всяка крачка в Чоенг-Ек, могат да се видят ужасяващи напомняния на историята.

В полето има 129 масови гроба, 43 от които са недокоснати. Множество костни фрагменти, зъби и остатъци са изложени в стъклени контейнери, за да бъдат видени от посетителите.

Екскурзовод води посетителите около гробовете и разказва завладяващи истории, събирани от оцелели, пазачи и екзекутори.

Посещението на „Полетата на смъртта“ може да бъде мъчително, емоционално и непоносимо. Но то предлага убедителна представа за част от жестокостите, извършени в цялата страна под ужасния режим на Червените кхмери.

Възпоменание

Чоенг-Ек е превърнат в мемориален обект и туристическа дестинация, която цели да напомня за случилото се. На 9 май, всяка година, се провежда паметна церемония.

Всяка година, оцелелите от режима, техните роднини, длъжностни лица и студенти се събират около будистката ступа, за да си спомнят за мъртвите.

„Полетата на смъртта“, като туристическа дестинация

Макар да си спомняме за миналото – и да се поучим от него, е от основно значение, съществува глобален дебат, затова дали е морално приемливо да се печели от това.

Така или иначе, посетителите се приканват да бъдат почтителни по време на посещението си. Облеклото трябва да е прилично.

Забранени са неуважителни селфита, забранено е пушенето, пиенето и яденето по време на обиколка.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново