3.4 C
София
неделя, 28 февруари, 2021

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Още новини

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час.

Според новия спорен закон, френското правителство ще налага глоби на социалните мрежи, ако те не премахват определено незаконно съдържание до 24 часа – а в някои случаи и само до час.

Новият регламент призовава технологичните платформи да премахват коментари с реч на омразата – въз основа на раса, религия, сексуална ориентация, пол или увреждане, както и сексуален тормоз – в рамките на 24 часа, след като те бъдат сигнализирани от потребителите.

Съдържание, свързано с тероризъм и детска порнография трябва да бъде премахнато в рамките на един час, след като е подаден сигнал.

На платформите могат да бъдат наложени глоби до 1,25 милиона евро, ако не спазват разпоредбите.

Какви опасности крие този закон?

Някои юридически експерти и активисти се опасяват, че този закон ще предостави на правителството безпрецедентна власт да цензурира всякакви онлайн дейности.

Говорителят на La Quadrature du Net, френска асоциация срещу цензурата и надзора в Интернет, каза пред CNN, че този закон може да даде на политическите лица „нов инструмент за злоупотреба с властта им и цензуриране на Интернет за политически цели“.

„Една от опасностите на този закон е, че той може да се обърне срещу журналисти, активисти и изследователи, които уж защитава. Никой не знае точно какво съдържание трябва да се счита за „очевидно незаконно“ онлайн“, заяви говорителят.

През ноември, Европейската комисия поиска от Франция да спре приемането на закона, докато Законът за цифровите услуги, преразглеждане на начина по който ЕС регулира цифровите платформи, не бъде въведен в целия Европейски съюз.

Френските власти пренебрегнаха подобни опасения, като министърът на цифровите технологии Седрик О заяви, че те ще се „облегнат на националния закон за речта на омразата, за да се съобрази със Закона за цифровите услуги (предложен от комисиите на ЕС)“.

Френският президент Еманюел Макрон никога не е криел амбицията си да укроти техногигантите като Фейсбук и Туитър. За да се разбере колко желан е този закон, той е първият приет от долната камара на Франция, който няма връзка с коронавируса от месец март.

Социалните платформи все още не са дали коментар по темата.

В Германия вече има закон, който задължава социалните мрежи да изтриват омразна реч

Германия има подобен закон, наречен Закон за правоприлагане на мрежата от 2018 г. Регламента изисква платформите на социалните мрежи да премахват всякаква реч на омразата и фалшивите новини в рамките на 2 часа, след като е подаден сигнал.

В противен случай могат да бъдат наложени санкции до 60 милиона долара. Те също така трябва да публикуват доклади на всеки шест месеца, в които подробно да посочват броя на жалбите срещу незаконно съдържание, които са получили.

Миналата година Германия глоби Фейсбук с над 2 млн. долара, заради неточно докладване на количеството незаконно съдържание в своята платформа, което Фейсбук обжалва.

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново