10 C
София
четвъртък, 4 юни, 2020

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час

Още новини

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за COVID-19 са фалшиви – дават положителен резултат на плодове

Президентът на Танзания разкри, че тестовете за коронавирус, които са изпратени на страната, са дефектни - давали положителни резултати на плодове...

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината

Властите в Турция се грижат за бездомните животни, които са застрашени от карантината. В момента най-облагодетелствани от това,...

Илон Мъск: „Това, което най-много ме изненадва е, че CNN все още съществува“

Илон Мъск изрази възмущението си, след като CNN разпространиха фалшивата новина, че обещаните от Мъск над 1000 апарати за вентилация на...

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса (видео)

Украински кмет изкопа 600 гроба, за да подготви града си за коронавируса. В украинският град Днипро са регистрирани...

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на „Китайската здравна организация“

Премиерът на Япония: СЗО трябва да се прекръсти на "Китайската здравна организация". СЗО трябва да се прекръсти на...

Френският парламент прие закон, който изисква социалните мрежи да изтриват „омразна реч“ в рамките на час.

Според новия спорен закон, френското правителство ще налага глоби на социалните мрежи, ако те не премахват определено незаконно съдържание до 24 часа – а в някои случаи и само до час.

Новият регламент призовава технологичните платформи да премахват коментари с реч на омразата – въз основа на раса, религия, сексуална ориентация, пол или увреждане, както и сексуален тормоз – в рамките на 24 часа, след като те бъдат сигнализирани от потребителите.

Съдържание, свързано с тероризъм и детска порнография трябва да бъде премахнато в рамките на един час, след като е подаден сигнал.

На платформите могат да бъдат наложени глоби до 1,25 милиона евро, ако не спазват разпоредбите.

Какви опасности крие този закон?

Някои юридически експерти и активисти се опасяват, че този закон ще предостави на правителството безпрецедентна власт да цензурира всякакви онлайн дейности.

Говорителят на La Quadrature du Net, френска асоциация срещу цензурата и надзора в Интернет, каза пред CNN, че този закон може да даде на политическите лица „нов инструмент за злоупотреба с властта им и цензуриране на Интернет за политически цели“.

„Една от опасностите на този закон е, че той може да се обърне срещу журналисти, активисти и изследователи, които уж защитава. Никой не знае точно какво съдържание трябва да се счита за „очевидно незаконно“ онлайн“, заяви говорителят.

През ноември, Европейската комисия поиска от Франция да спре приемането на закона, докато Законът за цифровите услуги, преразглеждане на начина по който ЕС регулира цифровите платформи, не бъде въведен в целия Европейски съюз.

Френските власти пренебрегнаха подобни опасения, като министърът на цифровите технологии Седрик О заяви, че те ще се „облегнат на националния закон за речта на омразата, за да се съобрази със Закона за цифровите услуги (предложен от комисиите на ЕС)“.

Френският президент Еманюел Макрон никога не е криел амбицията си да укроти техногигантите като Фейсбук и Туитър. За да се разбере колко желан е този закон, той е първият приет от долната камара на Франция, който няма връзка с коронавируса от месец март.

Социалните платформи все още не са дали коментар по темата.

В Германия вече има закон, който задължава социалните мрежи да изтриват омразна реч

Германия има подобен закон, наречен Закон за правоприлагане на мрежата от 2018 г. Регламента изисква платформите на социалните мрежи да премахват всякаква реч на омразата и фалшивите новини в рамките на 2 часа, след като е подаден сигнал.

В противен случай могат да бъдат наложени санкции до 60 милиона долара. Те също така трябва да публикуват доклади на всеки шест месеца, в които подробно да посочват броя на жалбите срещу незаконно съдържание, които са получили.

Миналата година Германия глоби Фейсбук с над 2 млн. долара, заради неточно докладване на количеството незаконно съдържание в своята платформа, което Фейсбук обжалва.

MSN

Вижте още

АБОНИРАЙ СЕ

И ще получиш безплатно нашата е-книга "Теми табу - това, което не ни казват".

Най-ново

6 типа токсични хора, които са неволни манипулатори

Има много информация за различните типове токсични хора, като психопати, социопати и нарцисисти. Тези хора използват сложни техники за манипулиране, за...

Робърт О’Браян сравни прикриването на коронавируса от Китай с Чернобил

Робърт О'Браян, който е съветник по националната сигурност на Белия дом, сравни прикриването на коронавируса от Китай, с прикриването на Чернобил...

Първите австралийски заселници са живели редом с гигантски кенгурута и гущери с размерите на автомобил

Първите австралийски заселници са живеели редом с гигантски кенгурута, 7-метрови крокодили и хищни гущери с размерите на автомобил.

Най-голямата виртуална вълна в света радва пешеходците в Сеул (видео)

Гигантска виртуална вълна, по-висока от къща, която изглежда сякаш се разбива в стените на аквариум, се проектира върху най-големия външен HD...

Пълен абсурд: В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради

В Кайро строят мост буквално на 50 см от жилищни сгради и поради тази причина властите попаднаха под обстрел в социалните мрежи.