-8.2 C
София
неделя, 17 януари, 2021

Франция: Над 60 кмета се обявиха за мораториум над въвеждането на 5G мрежата

Още новини

Франция: Над 60 кмета и длъжностни лица се обединиха в подписка за налагане на мораториум над въвеждането на 5G мрежата. Петицията е адресирана до министър-председателя на Франция Жан Кастекс.

Сред подписалите петицията са: Жан-Люк Меланшон – народен представител в четвърти избирателен народ – Буш-дю-Рьон, Манън Обри – евродепутат от 2019 година, и Мишел Рубирола – кмет на Марсилия.

Петицията настоява за оценка на въздействието върху околната среда преди въвеждането на 5G мрежата.

Вижте още: 12 неща, които трябва да знаете за облъчването от мобилните телефони

„Ние, кметовете и длъжностните лица, избрани от народа, настояваме за мораториум върху въвеждането на 5G мрежата поне до лятото на 2021. По време на този мораториум, ние искаме децентрализиран демократичен дебат за 5G и за цифровите приложения. Ние настояваме за право на общините на субсидиарност относно прилагането на принципът на предпазливост“.

Какво е субсидиарност?
Субсидиарността е основна политическа доктрина. Тя гласи, че решенията по създаване на политики трябва да се вземат на възможно най-децентрализирано ниво, в което централното управляващо тяло да не взема участие, освен ако това не е по-ефикасно от действията, предприети от долните нива.

„5G вълните се добавят към тези от предишните 4G, 3G и 2G мрежи, което ще доведе до значително увеличаване на нивото на излагане на населението на вълните“.

„Внедряването на 5G ще ускори експоненциално експлоатацията на невъзобновяеми природни ресурси, замърсяването поради извличането на редки метали и генерирането на количество отпадъци, които трудно могат да бъдат рециклирани.

Понастоящем много малък брой мобилни телефони в обращение и в продажба са съвместими с 5G мрежата.

Следователно, внедряването на тази мобилна мрежа ще включва обновяване на голяма част от оборудването, което допълнително ще увеличи екологичния отпечатък и теглото на отпадъците, в опит за облага от технологична иновация, чиято полезност остава да бъде доказана. Следователно е необходимо предварително проучване на въздействието върху околната среда, преди да се въведе 5G мрежата“.

Връзка към петицията

Благодарение на кампаниите за информираност относно въздействието на 5G върху здравето и околната страна, все повече държави започнаха да спират въвеждането на технологията.

Сред тях са: Словения, Нигерия, Папуа Нова Гвинея, Белгия, Нидерландия и Австралия. Над 415 града в Италия, няколко кантона в Швейцария и няколко общини в Обединеното кралство и Ирландия са приели резолюции за спиране на внедряването на 5G.

8 основни предпазни мерки за намаляване на облъчването от мобилните устройства:

  1. Използвайте смартфона си, само когато е необходимо.
  2. Използвайте функцията „високоговорител“ или слушалки с микрофон.
  3. Не носете мобилното си устройство в джоба или сутиена си.
  4. Не си лягайте с мобилното устройство – дръжте го с изключен Интернет, далеч от леглото.
  5. Писането на съобщения е за предпочитане пред говоренето по телефона.
  6. Изключвайте Интернет рутера си преди лягане.
  7. Предпочитайте устройства с кабел, вместо безжични.
  8. Децата трябва да използват смартфон само когато е необходимо и за кратко!

Environmental Health Trust

Вижте още

ВЗЕМЕТЕ НАШАТА Е-КНИГА СЕГА

Натиснете върху снимката, за да изтеглите книгата:

Най-ново